Dizajn javnog toaleta: sve prednosti koje imaju sušači za ruke

Ako ste se upustili u sređivanje toaleta u kafiću, restoranu ili firmi, sigurno je da razmišljate da sušači za ruke postanu vaš izbor ovom prilikom. Takva odluka je i pametna i praktična, a evo i zbog čega.

Sušači za ruke kao higijenska opcija

Na prvom mestu trebalo bi da vodite računa o higijeni, jer svaki toalet u javnom prostoru podrazumeva veliku frekvenciju korisnika o čijem zdravlju treba voditi računa. Upravo iz tog razloga sušači za ruke postali su prvi izbor u ovakvim situacijama, i to ne bez razloga.

Naime, noviji modeli ovog uređaja prečišćavaju spoljašnji vazduh koji se u njima neznatno greje, što znači da iz okoline odstranjuju sve patogene mikroorganizme i štetne bakterije.

Samim tim se, za razliku od papirnih ubrusa, sušači za ruke izdvajaju po tome što njihovim korišćenjem ruke ne dolaze u dodir sa prljavštinom odmah nakon pranja, te ne ostaju vlažne nakon sušenja. Sve ovo može biti slučaj sa papirnim ubrusima koji su neretko mokri još dok je rolna maltene cela na držaču, dok u istom slučaju higijena zavisi od samo jednog nemarnog korisnika.

Velika ušteda energije

Druga važna stavka jeste u tome što sušači za ruke u velikoj meri štede energiju. Naime, savremeni modeli programirani su tako da troše neuporedivo manje električne energije nego stari, te su ujedno i finansijski oni bolji izbor od svih ostalih načina sušenja ruku.

Navešćemo ponovo primer papirnih ubrusa, koji zahtevaju stalnu promenu i brigu, dok istovremeno ekološki predstavljaju gori izbor, jer je potrebno mnogo više sirovina i sagorevanja energije nego kada su u pitanju sušači za ruke, koji se ispostavljaju kao najbolji za očuvanje palnete u ovom slučaju.

Dizajn javnog toaleta: sve prednosti koje imaju sušači za ruke 1

Kako se sušači za ruke postavljaju u prostor

Kada se sušači za ruke postavljaju u toalet, potrebno je da se ispoštuje njihova praktična namena i u što većoj mogućoj meri prilagodi korisniku.

Tako bi bilo dobro da se sušači za ruke postavljaju tik pored lavaboa, kako bi odmah bili nadohvat ruke. Postavljanje prekoputa nije dobar izbor, jer se tako kvasi i pod i odeća, dok se na mokre ruke lepe bakterije iz vazduha.

Takođe, bilo bi dobro i da se visina na koju se kače sušači za ruke prilagodi tako da oni budu jednostavni za upotrebui višim i nižim korisnicima, odnosno deci, kako se ne bi stvarali problemi prilikom upotrebe i kako bi što manje vremena prošlo od pranja do sušenja ruku.

Estetsko uklapanje ovog uređaja

Na samom kraju, ali ne i najmanje zanemarljivo, jeste estetsko uklapanje ovog uređaja u ostatak ambijenta.

To možete veoma lako učiniti čak i ako nemate dovoljno iskustva u uređenju enterijera, jer se danas sušači za ruke nude u različitim dimenzijama, oblicima i bojama.

Tako se možete rešavati za njihovu neutralnu belu ili bež boju, odnosno crnu ukoliko težite modernijem uređenju toaleta, ili pak sivu koja je postala izrazito popularna i u našoj zemlji kada je reč o sređivanju bilo koje prostorije.

Dizajneri predlažu i da se sušači za ruke povežu sa prostorom preko nekih sitnica koje isti oplemenjuju, poput rama ogledala iste boje.