Elektronski sušači za ruke: pitanje higijene i estetike

Prilikom uređenja toaleta u većim firmama i javnim ustanovama, odnosno toaleta u restoranima i kafićima i uopšte tamo gde je velika frekvencija korisnika, elektronski sušači za ruke predstavljaju pametan izbor onda kada je u pitanju ušteda vremena i novca, ali i osobe zadužene za održavanje WC-a.

Kako elektronski sušači za ruke troše i do dvadeset puta manje novca nego papirni ubrusi, jasno je i zbog čega oni predstavljaju neuporedivo češći izbor.

Međutim, neretko se postavlja pitanje da li su oni baš higijenski izbor i da li se lepo uklapaju u enterijer, te vam dajemo odgovore o svemu onome što niste znali o ovim praktičnim i važnim uređajima.

Koliko su elektronski sušači za ruke higijenski izbor?

Neretko se elektronski sušači za ruke smatraju manje higijenskim izborom od ubrusa, a retko se ima u vidu da se papirni sušači veoma lako kvase u celini i postaju puni bakterija i neupotrebljivi.

Sem toga, većina modela ovog uređaja radi se od materijala koji su antibakterijski i na kojima se ne zadržavaju bakterije, dok istovremeno prečišćavaju vazduh kojim se suše ruke, te ne postoji mogućnost ni da bakterije iz vazduha na ovaj način dospeju na ruke.

Dalje, elektronski sušači za ruke u novjim verzijama mogu osušiti ruke i za manje od deset sekundi, dok je starijim varijantama potrebno nešto više vremena, koje se svakako izjednačava sa upotrebom papirnih ubrusa.

Elektronski sušači za ruke: pitanje higijene i estetike 1Koje su njihove prednosti?

Već smo pomenuli uštedu vremena i novca koju pružaju elektronski sušači za ruke, a ne bi bilo loše da skrenemo pažnju i na ekološku efikasnost.

Naime, neuporedivo više energije i resursa troši se za papirne ubruse, kako za njihovu proizvodnju, tako i za uništavanje. Sa druge strane, elektronski sušači za ruke troše samo električnu energiju. Ova vrsta potrošnje je i do pedeset puta manja od celokupne energije koju troše ubrusi.

Isto se mora imati u vidu ako želimo da budemo ekološki svesni, kako ne bismo morali da takvi postanemo.

Kako se sušači za ruke estetski povezuju sa prostorom?

Ovoj vrsti uređaja neretko se spočitava i estetika, jer se smatra da su – pogotovo stariji modeli – sušači za ruke gotovo u potpunosti neuklopivi u prostor.

To nije tačno i za promenu ovog stava dovoljno je samo malo kreativnosti i mašte. Primera radi, stariji modeli u metalik varijantama moogu postati baza za moderno haj-tek uređenje toaleta. Isto će podrazumevati metalik detalje u čitavom prostoru, koji se mogu naći u vidu dozera za sapun, rama za ogledalo, svećnjaka ili čak samo jedne veće metalik figure kojom ćete povezati sve elemente.

Sa novijim modelima u kojima se nude elektronski sušači za ruke stvari će biti mnogo jednostavnije, jer ih možete birati u raznim bojama, najčešće u mat verzijama. Tako se za crnu, belu, sivu ili bež boju možete odlučivati na osnovu tona pločica, u istoj ili pak kontrastnoj nijansi, a u zavisnosti od efekta koji želite da postignete.

Tako ćete veoma lako biti u prilici da učinite da sušači za ruke budu povezani sa prostorom tek uz dozer za sapun, i uživati u novom izgledu toaleta koji je ovako dobio i svoj poseban šarm.