„Higijenska“ dilema: Da li su bolji papirni ubrusi ili sušači za ruke?

Kad god se nađete u nekom bolje „opremljnom“ i iole javnom toaletu kakvi su oni u šoping centrima ili kafićima, pred vas se postavlja „higijenska“ dilema – da li da nakon pranja ruku upotrebite papirne ubruse ili sušače za ruke? Ne uviđate razliku i mislite da je svejedno? U tom slučaju ovaj tekst treba započeti kratkom lekcijom o važnosti higijene ruku.

Preko ruku do bolesti

Sigurno ste čuli za „bolesti prljavih ruku“. U tom slučaju pretpostavljate da je jako važno da vaše ruke budu čiste kako biste se zaštitili od virusa i bakterija koje dalje mogu da izazovu brojna opasna i manje opasna oboljenja. I dalje ne vidite kakve veze sušači za ruke i ubrusi imaju sa tim? Polako, stići ćemo i do tog dela. Dakle, kako biste sprečili da se razbolite, važno je da važe ruke budu čiste i važno je da ih redovno, temeljno i pravilno perete jer, zbog funkcije koju imaju, ruke su jedini deo tela koji se tako brzo prlja i učestvuje u prenošenju raznih, po zdravlje, štetnih organizama.

Kako je moguće da se zarazite preko ruku?

Jednostavno je! Prljavim rukama možete da zarazite hranu ili tečnost koje unosite u organizam, a kada prljavim rukama „čačkate“ oči, nos ili usta, bakterije takođe mogu da uđu u vaš organizam putem sluzokože. Osim toga, bilo kakvo oštećenje na koži (rana, ogrebotina i sl) takođe može da bude prohodan „ulaz“ za nepoželjne bakterije koje ste „skupili“ rukama onako usput, obavljajući svakodnevne, normalne aktivnosti.

Kako sprečiti zaraze putem ruku?

Rešenje je jedno – redovnim i pravilnim pranjem ruku. Ova navika je jako važna (i zdrava!) i zato se dei treba „usaditi“ još od malena. Takođe, zapamtite da sva već spomenuta oštećenja na koži uvek zaštitite na odgovarajući način, flasterom ili zavojem. Samo tako ćete sprečiti širenje zaraze, virusa i bakterija.

Kada treba prati ruke?

Ruke se peru pre jela ili pre pripremanja jela, pre dojenja ili hranjenja deteta, pre bilo koje aktivnosti sa decom, a naročito bebama, pre kontakta sa bolesnom osobom, pre dodirivanja nosa, usta ili očiju, nakon jela, nakon upotrebe toaleta, nakon menjanja pelena, kijanja, kašljanja, dodirivanja predmeta koji su umrljani krvlju ili drugim telesnim tečnostima, nakon kontakta sa bolesnim osobama, životinjama, nakon čišćenja, bacanja đubreta, nakon bilo kakve aktivnosti spolja i naravno, kada su ruke zaprljane na bilo koji način.

Kako se pravilno peru ruke?

Naravno, važno je naglasiti i da bi ruke trebalo pravilno oprati kako bi učinak zaista bio zadovoljavajući. Idealno i najhigijenskije bi bilo da ruke perete tečnim antibakterijskim sapunom i tekućom mlakom vodom tako što pažljivo istrljate svaki delić šaka počevšio od nadlanica, dlanova, pa sve do prostora između prstiju i ispod noktiju. Zatim dobro isperite ruke i obrišite ih o peškir koji služi isključivo za to i koji koristi samo jedna osoba ili papirnim ubrusom, a ruke možete osušiti i pomoću sušača za ruke ukoliko imate tu mogućnost. E sad – šta je od ovih opcija najbolje kada se nađete van kuće i van svojih proverenih, higijenskih uslova?

Ubrusi vs. sušači za ruke

U sušini, ako ruke perete već pomenutim antibakterijskim sapunom, najveći deo bakterija će se već tada skinuti, ali ako ruke ne perete pravilno ili ih perete samo vodom, tada je važno kako ćete ih osušiti. S obzirom na to da se bakterije brže šire u vlažnoj sredini (a koža ruku je vlažna kada se one peru, logično) najbolje bi bilo da ruke obrižete papirnim ubrusom jer je to najbrži i najlakši način da sprečite širenje bakterija. Kada gasite vodu ili radite bilo šta slično u javnom toaletu, izbegavajte dodirivanje bilo čega ili to radite pomoću ubrusa koji ćete kasnije baciti u kantu. Jer – bakterije su svuda!

„Higijenska“ dilema: Da li su bolji papirni ubrusi ili sušači za ruke? 1

Ipak, sušači za ruke nisu loši kao što se na prvi pogled da zaključiti, samo su malo sporiji. U smislu – da biste u potpunosti osušili ruke papirnim ubrusom potrebno vam je destak sekundi, ali da biste taj rezultat postigli sa sušačem za ruke, potrebno vam je makar 45 sekundi. Sve manje od toga ostavlja kožu vlažnom i podložnom skuplajnju i razmnožavanju bakterija.

Dakle, za sušenje ruku su dobr i ubrusi i sušači za ruke, samo je potrebno da vodite računa o tome koliko vremena posvećujete ne samo sušenju, već i pravilnom pranju ruku.