Kako sami da očistite tepihe i otirače

Za normalne uslove života u kući, stanu i bilo kom stambenom objektu najbitnija je kućna higijena. Mesto na kome se najviše skuplja prljavština, prašina i gde zapadaju ostaci hrane koji ostavljaju fleke jeste tepih. Kako u trpezariji tako i u devnom boravku i dečijoj sobi. Čišćenje, održavanje i usisavanje, neophodni su da svaki tepih bude čist i higijenski. Ipak, između čistog tepiha i vas biće određenih prepreka.

Otirači kao preventiva prljavom tepihu

Takođe, pored tepiha, otirači su takođe podložni svakodnevnom prljanju. Otirači su korisni za zaustavljanje prljavštine koja dolazi spolja, međutim, oni imaju svrhu i takoreći funkcionišu samo ukoliko su čisti. Možda ćete primetiti da bez obzira koliko puta usisavate svoj otirač on nikada ne izgleda kao da je čist. Zato se potrudite da on to ipak bude. Ako ne možete staviti otirač u veš mašinu ili jednostavno ne želite habati svoju veš mašinu sa tako grubim stvarima, pratite sledeće korake.

Prvo uzmite otirač i isteresite ga sa obe strane pomoću neke tvrde četke. Ovo će razbiti i izbaciti svu prljavštinu koja se zaglavila na njemu. Sledeći korak treba da bude usisavanje i jedne i druge strane. To možete uraditi čak i ako su leđa od gume ili plastike. Često usisavanje i trešenje otirača na kućnom pragu bitno je kako osobe koje vam ulaze u dom ne bi unosile prljavštinu. Preventive radi, pobrinite se da vaši gosti izuvaju obuću pre nego da zagaze na vaš tepih.

Detrdžent – sredstvo koje otiračima daje novi sjaj

Tepisi sa mrljama hrane malo su komplikovaniji za čišćenje. Pokušajte da očistite mrlju što je brže moguće. Za ovo čišćenje tepiha trebaće vam dve krpe, papirni ubrus, lonac i dva spreja. Popunite jednu bocu sa hladnom vodom, a drugu sa četvrtinom kašičice blagog detrdženta za sudove i jednu šolju tople vode.

Sprej bocu napunjenu detrdžentom za sudove i toplom vodom poprskati na tepih. Ne prskati direktno na tepih kako biste izbegli da bude previše mokar. Trljanje tepiha može da uništi njegova vlakna. Blago prelazite krpom preko tepiha i mrlja će nestati. Kada to uradite, natrljajte malo detrdženta i isperite hladnom vodom. Kada upije vodu tepih, postavite papirne ubruse i pritisnite čvrsto papirom. Nakon nekoliko sati predjite prstima preko vlakana i tepih iznesite na vazduh da se osuši.

Na taj način jednostvanom upotrebom detrdženda za sudove možete sebi uštedeti vreme, nerve i novac od skupog uslužnog pranja tepiha u tepih servisima, a svoje otirači održavati uvek u funkcionalnosti. Vrlo lako, jednostavno i pre svega jefitno.

Otirače treba postaviti na svakom spoljašnjem ulazu u kuću, letnju kuhinju, stan, pa čak i garažu ako je blatnjavo ili kišno vreme. Otirači će sigurno sprečiti unos prljavštine u kuću. Na taj način oni služe kao preventiva prljanju podova i tepiha unutar kuće. Klasičan otirač dovoljan je da posluži kao prva linija odbrane od prljavštine, peska i raznih drugih otpadaka i sitnica. Otirači ne zahtevaju velike investicije, niti preterano komplikovano održavanje sem pomenutog trešenja i čišćenja a dobar su saveznik protiv neobazrivih gostiju sa ne tako čistom obućom.