Kakvi otirači su dobri za ulazna vrata, a kakvi za kuhinju, kupatilo…

Iako se čini da su otirači onaj element enterijera na koji ne treba posebno obraćati pažnju, ipak, trebalo bi da razmišljate u okvirima funkcionalnosti i estetike kada se za njih odlučujete. Zašto? Pre svega, zato što otirači sprečavaju da se praljvština sa obuće prenese u unutrašnji prostor, te na ovaj način oni čuvaju Vaš enterijer od svih štetnih mikroorganizama. Takođe, otirači bi trebalo da upiju i vlagu, i to veoma brzo i efikasno, kako se ne biste posebno trudili oko čišćenja i sušenja obuće zimi ili onda kada pada kiša. Pored ovih, otirači za kupatilo i kuhinju mogu umnogome promeniti Vaše enterijer.

Otirači ispred vrata: topla dobrodošlica

Najpre, otirači ispred vrata pokazuju kakvi su ljudi koji iza tih vrata žive, te se možete odlučiti za kreativna rešenja, kako biste i ovaj detalj svog prostora učinili savršenim i po Vašoj meri. Tako se može rešiti da Vas dočekuju i ispraćuju šareni ili otirači u neočekivanim bojama, poput nijanse maline, na primer. Ipak, vodite računa i o tome da se otirači često prljaju, te je uvek savet da birate tamnije nijanse.

Pored ovakvih, otirači sa porukama postali su hit i kod nas i u svetu, te možete birati one koji prenose neku pozitivnu poruku koja će Vas razvedriti svaki dan, a Vaše goste sigurno obradovati. Takođe, za one koji žive kući, savetujemo da se ipak okrenu funkcionalnosti, te da njihov izbor budu metalni ili otirači od gume, kako bi sva prljavština i vlaga efikasno i za kratko vreme ostala tamo gde i pripada – napolju, ne narušavajući unutrašnji prostor. To pogotovo važi ako imate kućnog ljubimca.

Najbolji otirači za kupatilo

Sa druge strane, otirači mogu načiniti sitne, ali upadljive promene u enterijeru. Tako se, umesto klasičnih, otirači za kupatilo u raznim bojama mogu pokazati kao pravo osveženje prostora. Kako su podne pločice u ovoj prostoriji često tamne, ukoliko otirači u raznim vedrim bojama postanu Vaš izbor, oni mogu umnogome razbiti jednoličnost tonova u okruženju. Takođe, možete se okrenuti i jednobojnim varijantama, ili pak otirači od plastike ili gume mogu postati Vaš izbor, pogotovo ako se u ovoj prostoriji dosta skuplja vlaga ili ona nema opciju provetravanja.

Generalni je savet da vodite računa o dimenzijama kupatila, te da za manje prostore bude biran samo jedan otirač srednje veličine, dok se za veća kupatila mogu birati i otirači u većem broju, u komplementarnim ili pak kontrastnim tonovima, u zavisnosti od Vašeg ličnog ukusa.

Sasvim drugačiji pod u kuhinji

Verovali ili ne, otirači mogu značajno izmeniti i izgled Vaše kuhinje, i to po istom principu. Ovde jedino predlažemo da birate one od tkanine, jer je za kuhinju funkcija otirača isključivo estetska, te nema brige o njihovoj funkcionalnosti. Tako Vaš prvi izbor mogu biti otirači poput čupavih mini-tepiha, koji će ovu prostoriju ulepšati i dati joj toplinu, ili pak otirači u vidu manjih krpara za pod. Naročito je potrebno kuhinju na ovaj način utopliti onda kada je celokupan enterijer bazično rađen u kontrastnom ili minimalističkom stilu, kako bi joj se dodala nota osećaja „kao kod kuće“.