Korisni saveti kako da držite prljavštinu van kuće

Koja je najbolja vrsta prašine? Svakako, ona koja nikad ne dospe u kuću. Iako se ovo čini gotovo nemoguće, evo nekoliko saveta pomoću kojih će blato, prašina i ostale nečistoće ostati ispred vrata.

Neka prljavština ostane na otiraču

Iako prašina i sitne čestice prljavštine ulaze kroz sve otvore u domu, najviše se unese na đonovima cipela. Ako niste od onih koji od gostiju i ukućana striktno zahtevaju izuvanje pri ulasku u kuću,  otirači postavljeni kod svakog ulaza u vaš dom  . Ovo će biti još učinkovitije ako jedan otirač postavite isprede vrata, a jedan iza, odmah na ulazu. Prašina i prljavština nalaze se i na cipelama koje su na prvi pogled čiste.

Izbor pravog otirača

Veličina otirača jeste bitna, da bi bio efikasan, otirač mora biti širi od običnog koraka. Tako će i oni koji nerado brišu cipele morati da stanu na otirač sa obe noge. Otirač ispred vrata trebalo bi da bude izdržljiv na promenljive vremenske uslove i sačinjen od izdržljivijih materijala, poželjno plastičnih polimera sa velikim šarama koje će skinuti krupnu prljavštinu i odvesti najveći deo vode. Unutrašnji otrač može biti od prirodnih ili veštačkih materijala, važno je da upija vlagu i ima nepropusnu podlogu, kako vlaga ne bi dospela na pod.

Sto se tiče održavanja, najčešće je dovoljno otresti otriač kada se prljavština nakupi i osuši ili jednostavno usisati.

Otirači u kući su takođe dobra ideja

Možda ovo zvuči čudno, ali otirači u vidu prostirki ili krpara kod mesta u kući gde se najviše mrvi ili prosipa, kao što su frižider, sudopera ili toalet, mogu znatno umanjiti prljanje čitave kuće. Mrvice i kapi vode će se na njima skupljati umesto da ih na papučama raznesete svuda po kući, a kad se napune nečistoća, jednostavno ih istresite ili operite u mašini za veš.

Držite ormane zatvorene

Prašina voli da putuje. Takođe, voli da se zavlači na nedostupnim mestima. Zato je sprečite da ulazi u vaše ormane, fioke, komode tako što ćete zatvarati vrata redovno. Knjige, ako je moguće, držite u zastakljenim policama i uredite enterijer tako da ima što manje detalja sa kojih treba obrisati prašinu.

Laminat umesto parketa

Laminat i parket izgledaju vrlo slično, ali samo ovom drugom je potrebno poliranje i povremeno renoviranje. Laminat bolje podnosi vlagu, pa je samim tim izdržljiviji,  lakše se čisti i ogrebotine su manje vidljive.

Trikovi za vlasnike kućnih ljubimaca

Držite jedan čist otiraš ili peškir pored ulaza, kako bi svom psu obrisali šape pri ulazu, pogotovu ako su blatnjave. Kako bi umanjili količinu dlaka koje ostavljaju na nameštaju i tepisima očetkajte ih povremeno, ali to obavljajte van kuće, kako bi izbegli da dlake pri četkanju  „pobegnu“ i opet završe u kući. Već postojeće dlake sa nameštaja, pogotovu mebla i mikrofibera uklonite navučenim gumenim rukavicama za domaćinstvo. Prelatite brišućim pokretima preko površina i dlake će se veoma lako skupiti u grudvicu koju jednostvno bacite.