Neobični detalji eksterijera i enterijera: inspirišući i kreativni otirači

Prilikom uređenja određenog prostora, često zaboravljamo da upravo detalji mogu učiniti čitav ambijent prijatnijim i lepšim, te zapostavljamo elemente kakvi su otirači, koji umnogome mogu izmeniti duh određenog eksterijera ili enterijera.

Stoga, ako ste odlučili da ovih dana unesete promene u svoj svakodnevni prostor ili želite da saznate koji su to novi dizajnerski trendovi u uređenju industrijskih enterijera i bazena i sauna, u centar pažnje neka Vam bude smešteni – otirač za noge.

Otirači za bazene, saune i ostalo

Naizgled neprimetni na bazenima i u saunama, otirači su zapravo ključni element ovih enterijera za opuštanje. Prilikom dekoracije ovakvih objekata, dizajneri su kao svoj glavni izbor naveli da se, pored boje boje pločica, otirači posebno moraju uklopiti u prostor.

Tako se za saune i bazene sve češće biraju otirači koji imitiraju veštačku travu, čija je površina gruba i neklizajuća. Sa estetske strane, oni se lako uklapaju u ove ambijente koji u svakom slučaju teže prirodnom izgledu. Uklopljeni sa biljkama, većim i manjim, poput paprati i palmi, ovi otirači savršeno unose duh prirode u prostor.

Isto važi i za one koji dolaze u bojama zemlje, poput tamne braon, ali i mat plave koja naginje ka sivoj. Obe boje biraju se za kombinovanje kako sa belim, tako i svetlim plavim pločicama, koje su glavni hit za uređenje tuš-kabina u svim objektima, poput teretana, bazena i sličnih. Naravno, ovi otirači takođe moraju imati rebrastu ili grublju površinu, biti neklizajući, fiksirani i otporni na vlagu, a kao najtraženiji izdvajaju se oni sa teksturom pletenica.

Otirači za kućni ili ulaz u stan

Posebnu revoluciju u uređenje eksterijera svakog doma uneli su otirači u raznim drečavim bojama, poput žute, zelene i narandžaste, koji sam ulazak u svaku kuću ili stan čine posebno upadljivim. Njima su se pridružili originalni otirači u formi srca, oblaka, polumeseca i lubenice, a prate ih i oni sa raznim neobičnim šarama, poput dezena u vidu malih kaktusa ili cipelica na štiklu.

Ako želite sasvim neobičan i drugačiji eksterijer, onda je otirač za noge sa motivacionim porukama ili pozdravima prava stvar za Vas. Oni su postali veoma traženi i prilično popularni u svetu, a odnedavno i kod nas, te je preporuka svih dizajnera da ovaj trend uvedete u svoj prostor.

Takvi otirači dolaze u raznim oblicima, rađeni su od debljeg i grubljeg tekstila, dobro upijaju vlagu, i pozdravljaju Vas prilikom svakog ulaska i izlaska iz kuće. Na njima može pisati čuvena krilatica „Dome, slatki dome“, poruka „Danas je divan dan“ ili pak duhoviti pozdrav „Kucajte, kako bismo stigli da počistimo“.

Otirači za garaže, radionice, perionice, ketering, industriju…

Za sve prostore u kojima se obavlja određeni posao, od radionica do industrijskih pogona, izdvojili su se otirači koji i spadaju u kategoriju – industrijski otirači. Rađeni od gume, oni se prilagođavaju ljudskom telu, te je njihova glavna namena potpora kičme svih onih koji dugo vremena provode stojeći u određenom prostoru.

Kako su ovi gumeni otirači rebraste strukture, negužvajući i posebno otporni na vlagu, oni se često zamišljaji i kao najpre praktičan detalj ovakvih enterijera. Međutim, ovi otirači mogu imati i estetsku namenu, posebno ako se izrežu u nekim neobičnim oblicima, poput velikih oblaka ili polukruga, te će tako dodati poseban šarm svim prostorima.