Otirači ispred vrata – Kako ne napraviti grešku prilikom odabira?

Odabir ulaznog otirača nije uvek jednostavna stvar, kako se mnogima čini. Prilikom kupovine ove podloge, treba voditi računa da se uklopi sa ostatkom enterijera, da bude adekvatne veličine i atraktivnog dizajna.

Otirači ispred vrata su posebna vrsta podloge, koja je napravljena od materijala, koji je pogodan da upije prljavštinu i vlagu. Obično su pravougaonog oblika, ali se u poslednjih nekoliko godina i to promenilo, pa se danas u ponudi mogu naći otirači polukružnog ili elipsastog oblika.

Otirači ispred vrata – multifunkcionalni predmet

Podjednako se koriste i za privatne i javne objekte. Njihova prvobitna funkcija je higijenska, jer služe da zadrže svu prljavštinu i vlagu koja dolazi iz spolja. Pored higijenske funkcije, treba napomenuti i njihovu dekorativnu stranu. Otirači ispred vrata su prva stvar koja vas dočeka kada negde dođete. To je ujedno prvi utisak o nečijem domu. Dekorateri savetuju da otirači budu što širi jer daju toplinu prostoru. Njihova uloga je i da oslikaju vaš stil, jer se nagoveštavaju šta se može očekivati od ostatka kućnnog dizajna.

Prilikom odabira treba voditi računa o ostatku spoljašnjeg enterijera. Iako se u ponudi mogu naći razni dezeni, ne treba preterivati i treba uspostaviti određenu ravnotežu. Zato je neophodno da se otirači ispred vrata uklope sa bojom vrata i spoljašnjim zidovima. Veličina se uklapa sa veličinom ulaznih vrata ili hola u kome će biti postavljeni. Izbor materijala će zavisiti od namene i objekta kome je namenjen. Otirači se mogu postaviti ispred ulaza u određeni objekat, kuću ili poslovnu zgradu, a mogu se naći i u predsoblju.

Otirači namenjeni za spoljašnji prostor trebalo bi da budu napravljeni od čvršćeg i otpornijeg materijala. Gumeni otirači se preporučuju na onim mestima, gde se najviše kreću deca. Otirači veselog dizajna i šarenih boja predstavljaju odličan kontrast crno belim zidovima. Pored toga, ne bi trebalo da budu ni mali, ali ni previše veliki, neka srednja veličina je sasvim prihvatljiva To će biti dovoljno da ih ljudi uoče. Ukoliko živite u kući i imate veliko predsoblje, a želite da unesete neku novinu, najbolje rešenje su okrugli otirači.

Zašto su otirači toliko dobri?

Otirači ispred vrata su praktični i lako se održavaju. S tim što je neophodno da se redovno vodi njihovo održavanje, zbog sveukupne prljavštine i vlage koju svakodnevno zadržavaju. Iako mnogi zanemaruju ovaj element enterijera, on i te kako ima važnu ulogu u uređivanju prostora. Ulazni otirači čine prostor kreativnijim i primamljivijim.