Pet razloga zbog kojih su otirači korisni

Ako do sada niste imali otirače ispred vrata, onda verovatno niste ni razmišljali o njima niti ste smatrali da su vam neophodni. Međutim, otirači su veoma korisni. Postavljanje otirača neće biti neka velika investicija, neće vas koštati mnogo, ali će promena koju budu uneli u vaš život zaista biti velika. Postoji nekoliko osnovnih razloga zbog kojih su otirači ispred vrata važni.

Nečistoća ostaje ispred

Dakle, glavna funkcija otirača jeste ta što ne unosite prljavštinu u kuću. Otirači su pre svega zbog toga i napravljeni. Kada imate otirač odmah ćete i nesvesno naterati sve one ljude koji dođu kod vas da obrišu cipele. Oni o tome neće ni razmišljati, ali će obrisati cipele pre nego što uđu u vaš tom. To će se isto i vama dešavati. Vremenom će to postati rutina, a primetićete kako je vaš hodnik čistiji, prljavština neće da se raznosi po celom stanu, neće dospeti u druge sobe iz hodnika. Na taj način predupredićete mnogo detaljna i naporna čišćenja. To je ono što je najvažnije kada su u pitanju otirači.

Veoma su korisni kada je napolju kiša ili sneg

Otirači imaju veoma važnu ulogu i kada su napolju kiša ili sneg. Dakle, ako sa mokrim cipelama odmah uđete u stan, pored toga što ćete uneti vodu, vi rizikujete i da se okliznete. Ukoliko se ne okliznete vi, onda može da se oklizne neko drugi kada uđe, ako ne primeti i ne izbegne tu vodu. Zato je jako važno da imate otirače ispred vrata, jer na taj način nećete doći u situaciju da se bilo ko od vaših ukućana ili vi povredite, a zaštitićete i podove u hodniku.

Štede druge podne obloge u stanu

Kada vi očistite vaše cipele prethodno i onda uđete u stan, onda vi na taj način štedite one podloge u vašem stanu. Zaista to morate da radite, zato što je mnogo lakše i jeftinije zameniti otirače, nego parket ili laminat. To je sasvim jasno. Ovo je posebno važno ukoliko na samom ulazu, u hodniku, nemate pločice već neku od drvenih podnih obloga koje su podložnije promenama i propadanju pod uticajem vode. U tom slučaju možete kupiti i otirače za unutrašnju upotrebu.

Uklanjaju i krupnu nečistoću

Nije samo cilj da otirači uklone malo prašine, malo vode sa vaših cipela. Nekada je cilj da se što više prljavštine ukloni. I to one krupne prljavštine, blata koje ste usput pokupili. Tako da treba da birate malo veće otirače koji će vam i u tome pomoći.

Estetika

Otirač ispred kuće zaista može pozitivno da utiče na prvi utisak o vašem domu. Postoji mnogo vrsta različitih otirača za noge, od klasičnih, jednobojnih, do onih sa modernim ili šarenim, veselim dizajnom. Vrlo lako ćete pronaći onaj koji odgovara vašem ukusu ili eksterijeru vaše kuće.