Profesionalni otirači i njihove prednosti

Važnost ulaznog prostora ne smemo da zanemarimo, jer on ostavlja utisak na svakog ko prvi put zakorači u određeni objekat, bio to gost, kupac, poslovni partner ili korisnik nekih usluga. Iz tog razloga je bitno da vaš ulazni prostor bude čist, uredan i da odaje utisak dobrodošlice. Korist profesionalnih otirača na ulazu u objekat u ovom slučaju je velika. Profesionalni otirači sprečavaju da se unosi veća količina nečistoća i vlage u objekat, a samim tim smanjuju troškove održavanja podnih obloga.

Prednosti profesionalnih otirača su velike. Pod je zahvaljujući njima zaštićen i to već kod prvog koraka. Poznato je da se kroz glavni ulaz unese i do 80% nečistoće, a zahvaljući profesionalnim otiračima ta sva nečistoća i prljavština se zadržava upravo na njima. Pružaju sigurnost od proklizavanja, jer rizik od klizanja pogotovo na kamenim podovima je veliki, a ako tome dodamo i vlažne đonove posledice mogu biti katastrofalne. Otirači će upiti vlagu koja se unosi, pogotovo tokom kišnih i snežnih dana i spasiti vas ovakvih neprijatnih iznenađenja. Profesionalni otirači mogu umanjiti troškove čišćenja, a samim tim i uštediti vreme koje bi utrošili na održavanje unutrašnjih prostora. Kada govorimo o troškovima, postavljanje ovakve vrste otirača je daleko bolja solucija nego obnavljanje skupocenih podnih obloga koje se brzo habaju, a da ne govorimo o podovima sa visokim sjajem koje brzo otupe i poprime mat izgled.

Različite vrste otirača

Danas su na raspolaganju različite vrste otirača koji imaju različite funkcije, od onih koji se nalaze na ulazu u prostoriju ili unutrašnjih, koji se nalaze u poslovnom prostoru, preko gumenih, aluminijumskih otirača do štampanih i omčastih. Otirači se pre svega razlikuju po mestu gde bivaju postavljeni, odnosno da li birate otirač za spoljašnju upotrebu, otirač za međuprostor ili otirač za unutrašnji prostor.

Najbolje bi bilo, postaviti kompletan sistem otirača u svakom objektu tj. sva tri gore navedena, naravno ukoliko za to imate tehničkih mogućnosti. Preporuka je da se prvo odabere otirač koji će biti zadužen za skidanje grube nečistoće, poput peska, zemlje, blata pa i vode. Ovakvi otirači se postavljaju u otvorenom prostoru, napravljeni su od kvalitetnih materijala i kao takvi otporni na različite atmosferske uticaje.

Drugi otirač nalazio bi se u međuprostoru i on bi bio zadužen kako za grubu nečistoću tako i za finu prašinu ili kombinaciju jednog i drugog, a takođe i za skidanje ostatka nečistoća sa obuće.

Za unutrašnji prostor najpogodniji su otirači za za finu prašinu i pesak. Takođe oni upijaju vlagu i zadržavaju istu kako ne bi došlo do kvašenja poda unutar objekta. Zahvaljujući tome rizik od proklizavanja je smanjen, a posetioci bezbedniji. Ovakva vrsta otirača ima i važnu estetsku ulogu jer treba da se uklope u preovlađujući enterijer i da daju određenu toplinu prostoru.

Profesionalni otirači i njihove prednosti 1

Uklanjanje nečistoće zavisi pre svega od toga koji je otirač postavljen i dužina staze koja je postavljena. Duža staza zapravo znači i uklanjanje veće količine nečistoće i vlage.

Za kraj, nemojte zanemariti održavanje samih otirača. Njihova efikasnost je prisutna koliko ga i vi održavate, jer ne možete očekivati da vaši otirači prihvate novu nečistoću ukoliko ih ne održavate redovno.