Saveti za čistiju kuću

Kaže se da je mnogo jednostavnije sprečiti problem da nastane, nego ga rešavati kad već uhvati korene, a to se, u neku ruku može primeniti i na sređivanje kuće. Postoje mali trikovi kojima prašinu i prljavštinu možemo držati podalje od svog doma, za njih možda nismo znali, a tako su jednostavni.

Otirači su prava brana prljavštini

Na prvi pogled otirači su najnecenjeniji deo kućne opreme, ustvari je glavni branik koji sprečava najveći deo prljavštine da uopšte dospe u kuću. Prljavština i prašina dospevaju u kuću kroz sve otvore, ali najviše kroz ulazna vrata, na cipelama onih koji ulaze. Kako bi se ovo sprečilo, neophodno je postaviti otirače tako da zadržavaju prljavštinu i upijaju vlagu. Ako postavite jedan otirač ispred ulaza i jedan unutra, osiguraćete da cipele obrišu i oni koji to najradije preskaču. Mudro je za otirač koji se nalazi spolja odabrati onaj koji može da izdrži promenljive vremenske prilike, kao i da bude robusniji, sačinjen od izdržljivijih veštačkih materijala sa velikim čekinjama ili šarama kako bi se u prvom brisanju skinula krupna prljavština, poput blata i peska. Unutrašnji otirač bi trebalo da dobro upija vlagu, može biti izrađen od veštačkih ili prirodnih materijala, danas su sve popularniji oni od kokosovog vlakna, a i cena im je pristupačna. Neophodno je još da ima nepropusnu podlogu, može biti od gume ili plastike, kako vlaga sa cipela ne bi dospela na pod.

Otriači pored sudopere i frižidera

Ovo može biti dobra ideja, pogotovu za porodice sa više članova kada je u kuhinji prometno ceo dan, a vremena za čišćenje je premalo. Ovde umesto klasičnih otirača mogu poslužiti staze od raznih materijala, kao i krpare. Kada se vremenom nakupe mrve i druge nečistoće, staze se mogu jednostavno istresti ili oprati u veš mašini. Staza ispred sudopere, kao i one pored kade i na podu kupatila služe i da se voda koja prska ne raznosi dalje, ujedno štiteći od klizanja. Potrebno je samo osigurati da prostirke budu pričvršćene za pod da se na njih ne bi okliznulo, odnosno da nemaju uvrnute ivice o koje bi se moglo zapeti. Za kuhinje postoje i specijalni kuhinjski otiraci koji sprečavaju klizanje.

Čišćenje dlaka kućnih ljubimaca

Za većinu vlasnika ovo je noćna mora kada je u pitanju čišćenje kuće. Čini se da ni jedan postupak nije do kraja delotvoran, a dlake se nakupljaju svakodnevno, mnogo češće nego što je moguće očistiti kuću. Posebno je teško skinuti dlake sa mebla i tepiha. Ponekad ni usisavanje ne pomaže, pogotovu ako je dlaka ljubimca duža i svilenkasta. Ipak, postoji sasvim jednostavan trik gde se za kratko vreme mogu ukloniti dlake. Navucite gumene rukavice za domaćinstvo i brišućim pokretima prelazite preko mebla nameštaja, guma će sakupiti dlake i sa onih mesta gde ih niste primećivali. Za nepristupačna mesta, uzmite jedan mop sa užom glavom, uzmite probušene gumene rukavice koje više ne koristite, odsecite prste i navucite na svaku stranu mopa. Ovim prelazite po tepisima i nedostupnim mestima ispod nameštaja. Učinak će biti isti kao kod nameštaja po kojem ste prelazili rukavicama.