Susaci za ruke kao ekonomicno i ekolosko resenje

Već neko vreme u SAD se vodi debata u vezi sa tim koje rešenje za sušenje ruku je bolje, susaci za ruke ili papirni ubrusi. I kao što to uvek biva, i jedna i druga strana imaju svoje argumente.

Ovo pitanje se može posmatrati u raznim kontekstima (ekonomičnost, ekologija, zdravlje), a mi bismo se u ovom tekstu pre svega zadržali na ekonomskom aspektu čitave priče.

Dakle, šta je isplativije, susazi za ruke ili papirni ubrusi.

Upoređivanje troškova

Troškovi koje ovde navodimo su samo fiktivni primer, s obzirom na to da kod nas nije sprovedeno ni jedno istraživanje na ovu temu. Ali uzmimo za primer poslovni prostor u kome je zaposleno 20 ljudi. Neka oni u proseku u toku radnog dana odu 4 puta do toaleta (a pravila lepog vaspitanja i higijene nalažu da će tamo i oprati ruke, što ćemo ovog puta pretpostaviti). Ako svaki od njih uspe da obriše ruke sa tri lista iz rolne ubrusa, to znači da će se dnevno potrošiti 240 listića papirnih ubrusa, odnosno 4800, ako su vikendi u preduzeću neradni. Ako uzmemo u obzir da samosloživi ubrusi obično imaju po 200 listova u pakovanju, to znači da vam mesečno treba 24 pakovanja. Pretpostavimo da se zbog uštede odlučite za dvoslojne ubruse i da ovakvo pakovanje nađete za 100 dinara, to je 2.400 dinara mesečno, odnosno 28.800 godišnje.

Nameće se jedno sasvim logišno pitanje.

Mislite li da aparat za susenje ruku može da potroši ovoliko struje na godišnjem nivou?

Naravno da ne. Ušteda koja se ostvaruje upotrebom sušača za ruke je desetostruka, kada je u pitanju cena. To, naravno, zavisi pre svega od snage motora koji ima susac za ruke, ali čak ni oni najjači će vas koštati neuporedivo manje od druge opcije.

Higijena kupatila uz upotrebu susaca za ruke

Ako zanemarimo činjenicu da ubrusima bukvalno neko mora da se bavi (da vodi računa da li su se potrošili i da redovno razni kantu za otpad) ostaje pitanje higijene. Naime, bakterije se razmnožavaju na vlažnim mestima. Zbog toga je jako važno da dobro osušite ruke. Susaci za ruke su tu bez premca. A svako od vas je imao iskustvo sa brisanjem ruku papirnim ubrusima. Da biste ih potpuno obrisali treba vam hrpa papira.

Ako na kraju radnog dana pogledate u kantu za otpad u ovoj našoj izmišljenoj kancečariji sa 20 zaposlenih, shvatićete i ekološku stranu upotrebe susaca za ruke. Gomila raskvašenog papira će svaki dan biti bačena u smeće.