fbpx Mirisi za prostorije i aromatizacija prostora | PiK Group

Najbolji mirisi za prostor   

Aromatizacija prostora u kome se živi, radi ili provodi slobodno vreme, veoma je važan činilac za prijatan osećaj u tom ambijentu. Dobro izabrani mirisi za prostorije mogu im dati dozu luksuza, apsolutne čistoće ili možda prijatne pitomosti, a sve u zavisnosti od namene prostora.

Aromatizacija prostora za dobar ambijentalni osećaj

Kako ćemo se osećati u nekom prostoru zavisi od uticaja tog ambijenta na mnoga naša čula, a to u velikoj meri podrazumeva i čulo mirisa. Specifična aromatizacija prostora nas može u potpunosti povezati sa njim i učiniti da se osećamo savršeno stopljeni sa tim prostorom, ili nas može odbiti, bez obzira što su ostala čula zadovoljena. 

Aromatizacija od starih Egipćana do danas

Primena mirisnih sastojaka datira još od drevnih civilizacija - grčke, rimske, egipatske, vavilonske. Neizostavni mirisni elementi postizani su paljenjem sušenog bilja, koje možemo smatrati pretečom mirisnih štapića. Dok su Egipćani poznati po ritualima spaljivanja suvog bilja, Indija je poznata po kulturi paljenja mirisnih štapića. Iz Indije, ovaj običaj je prenet na Evropu, Aziju i ostatak sveta.

Aromatizacija prostora od suvog cveća do mirisnih štapića
Paljenje osušenih biljki bila je preteča današnjih drvenih mirisnih štapića

 

Danas se upotreba mirisa u svakodnevnim javnim i privatnim događanjima zadržala i dobila nove oblike, jer tehnološka revolucija nije zaobišla ni osvežavanje i aromatizovanje prostora. Današnju aromatizaciju karakterišu sofisticirani, precizni i automatizovani načini da se prostor osveži lii oslobodi nepoželjnih mirisa, kao i da se pruži ugodno iskustvo od prvog ulaska u prostoriju. 

Ulazak u prostor i prvi utisak

Ne treba zaboraviti da svako od nas pri ulasku u novi prostor stiče onaj bitan, prvi utisak, od koga zavisi da li će poželeti da boravi u tim prostorijama i ponovo se vrati u njih. Jedan od jako bitnih parametara za doživljaj prostora je njegov miris. 
Zašto je čulo mirisa tako specifično i kako nam formira utisak o prostoru?

  • Ovo je najstarije čulo koje se tokom evolucije prvo razvilo. Spada u hemijska čula, specifična po tome što receptori, smešteni u sluzokoži nosa, reaguju na nadražaj gasovitih hemijskih materija, koje se potom u pomenutim receptorima rastvaraju.
  • Sledeća specifičnost je put od receptora do mozga, koji je vrlo kratak i direktno je povezan sa limbičkim sistemom - područjem u mozgu koje je zaduženo za identifikaciju mirisa, obradu emocija i pamćenje. 
  • Dakle, ono što čulo mirisa detektuje, direktno utiče na naše emocije i ima sposobnost da vraća sećanja prepoznavanjem mirisa iz prošlosti.
Miris prostorija pamti se zahvaljujući čulu mirisa
Mirisi koji prijaju našem olfaktornom čulu dugo se pamte

 

Imajući u vidu ove podatke kao i činjenicu da za prvi utisak ne postoji druga šansa, aromatizacija prostora omogućava da se stvori odličan utisak koji se ne zaboravlja. Zato se vlasnici hotela, restorana, prodavnica u tržnom centru ili gostoljubivi domaćini, trude da pored ljubaznosti osoblja, njihovi mirisi za prostorije budu onaj faktor koji će opredeliti ljude da rado dolaze, ostaju i vraćaju se.

Neutralisanje neprijatnih mirisa 

Postoje situacije kada je aromatizacija prostora potpuno neophodna jer želite da neutrališete neprijatne mirise, koji su najčešće posledica nečega što vi ne možete da eliminišete.
Na primer, zakupili ste i renovirali prostor u kome je bilo vlage, sve ste izolovali i sredili ali miris memle se još uvek održava. 
Sledeći primer neprijatnih mirisa je sanitarni čvor, koji je savršeno čist i uredan, ali se povremeno oseća u zavisnosti od vremenskih prilika. To zaista nije ugodno, iako je sasvim sporadično.

Ovakvih primera ima još, poput mirisa kućnih ljubimaca ili cipelarnika u predsoblju, kada je  neutralisanje nepoželjnih mirisa zaista neophodno za prijatan boravak. Tada se nameće pitanje  kako odabrati pravu vrstu i miris za osveženje prostorije? 

Nepoželjne arome može zameniti poželjan miris za prostorije
Neki mirisi ne prijaju našem nosu, a pravilna aromatizacija prostora ih lako eliminiše

 

Kako odabrati idealan miris za prostorije

Efikasnost aromatizacije umnogome zavisi od metode za koju ste se odlučili, a metoda opet zavisi od prostorije koju treba osvežiti. Sigurno je da  nekoliko mirisnih sveća neće proširiti miris vanile u vašem poslovnom prostoru veličine 120 kvadratnih metara, dok vaše malo kupatilo može biti zagušeno mirisom osveživača namenjenog velikim kvadraturama.

Sve u svemu, metoda izbora mirisa zavisi od sledećih faktora:

  • Površine prostora
  • Visine prostora
  • Da li treba neutralisati neki neprijatan miris
  • Da li samo treba osvežiti prostoriju
  • Želite li miris za stan / kuću
  • Tražite li aromatizaciju za poslovni prostor i koja je delatnost u pitanju
Aromatizacija se prilagođava veličini prostora
Izbor mirisa za osvežavanje prostor treba da bude usklađen sa veličinom i namenom prostorije

 

Nakon preciziranja ovih faktora, treba odabrati metodu koja je najbolja za selektovane potrebe. 

Metode za aromatizaciju prostora

Da bismo znali koji je najbolji način za osveženje našeg prostora, pogledajmo koje nam sve metode aromatizacije stoje na raspolaganju:

  • Mirišljave sveće, više pružaju estetski nego olfaktorni ugođaj. Svakako je jedan od nedostataka ovakvih proizvoda i njihova izuzetno mala mogućnost da neutrališu nepoželjne mirise koje svakodnevno srećemo.
  • Štapići za osvežavanje prostora, u ovom slučaju oni koji se zapale, imaju veliku moć aromatizacije ali se uz odabran miris uvek dobije propratni dim, koji je mnogima neprijatan, što sužava izbor ove metode.
  • Drveni štapići uronjeni u mirisne esencije, koje mogu biti diskretne ili jake. Jačina esencije određuje koliko će daleko bočice sa štapićima širiti miris .
  • Eterična ulja za osvežavanje prostora, uglavnom dodata u vodu, mogu biti postavljena u specijalne posudice iz kojih rastvor postepeno isparava. Treba imati na umu da se ulja mnogo jače osećaju u toplim prostorijama kada je isparavanje intenzivnije.
  • Kompaktni osveživači u plastičnim kutijama ili limenkama, zasnovani su takođe na metodi isparavanja. Otvaranjem pakovanja, koncentrat mirisa deponovan u različite gelaste forme počinje postepeno da isparava, ispuštajući miris. Intenzitet mirisa zavisi od stepena otvorenosti pakovanja. 
  • Kocke natopljene mirisnim uljima, napravljene su od drvenih vlakana, natopljene su mirisnim uljima, neškodljive su po okolinu i zdravlje ljudi i kućnih ljubimaca.
  • Mirisi u spreju – aerosoli, sredstva koja neutrališu sve mirise koje ne želite, imaju  intenzivan miris kada god to poželite, ali zahtevaju često prskanje. Osveživači prostora i vazduha koji imaju automatizaciju ispuštanja mirisa danas su sve zastupljeniji, jer putem senzora pokreta ili podešavanjem vremenskog intervala sami raspršuju miris.
Čest izbor za osveženje prostora su mirisi u spreju
Izaberite metodu aromatizacije koja će vam pružiti najbolji miris za prostorije i svežinu 

 

Osvežavanje prostora u kući ili stanu

Osvežavanje prostorija u kući ili stanu uglavnom je određeno ličnim  naklonostima  domaćina. Ako ipak želite da svoj prostor uskladite sa savetima stručnjaka o izboru mirisa, predočićemo vam nekoliko preporuka.

Idealni mirisi za spavaću sobu

Prostorija koja asocira na smirenost i nežnost, treba da obiluje mirisima koji iniciraju opuštanje:
Na prvom mestu je miris lavande, koji smanjuje anksioznost i umor, usporava rad nervnog sistema i omogućava opuštanje i kvalitetno spavanje.
Potom slede ostali nežni mirisi za prostor:

  • vanila
  • kamilica
  • jasmin
  • bergamot
Osveženje prostora za spavanje u blagim cvetnim tonovima
Drveni štapići uronjeni u nežne cvetne mirise su idealni za spavaću sobu

 

Najbolji mirisi za dnevnu sobu

Ovo je prostor koji predstavlja oazu za boravak i druženje sa porodicom i prijateljima, a preporuke su mirisi sa sledećim notama: 

  • Ako volite osećaj svežine i čistoće, probajte mirise začinskog bilja (bosiljak, nana ili žalfija) ili voćne note (zelena jabuka, grejpfrut ili nar )
  • Ako preferirate dublje i bogatije note izaberite đumbir, kupinu ili kedar
Soba za boravak porodice lepša je uz pravu aromatizaciju
Dnevna soba lako može odisati  tonovima svežine i čistoće

 

Osvežavanje prostora u kuhinji

Prostorija koja predstavlja najveći izazov kada je u pitanju osvežavanje. Kuhinja je sama po sebi veoma aromatizovana i teško se može dodatno namirisati, a da osećaj bude prijatan. U ovakvim slučajevima treba voditi računa da miris za prostorije ne sadrži teške note, treba da bude lagan, osvažavajuć, a dovoljno intenzivan da dominira.

  • Mirisi začinskog bilja, nane ili eukaliptusa, daće izuzetnu svežinu. 
  • Citrusne note, limeta, narandža, grejp, uklapaju se u kuhinjski ambijent na veoma prijatan način.
Aromatizacija prostora u kuhinji je najkompleksnija
Citrusi i začinsko bilje su idealni mirisi za osveženje kuhinje

 

Kako da vam kuća miriše na luksuz, kao da boravite u hotelu sa 5 zvezdica?

Miris hotela i njegove čistoće i luksuza, nešto je što se dugo pamti. Ako želite da vam dom odiše takvom aromatizacijom, dobar izbor za ovakav ugođaj mogu vam pružiti sledeći mirisi:

  • Citrusi – ako želite lagan a energičan miris za prostorije koji ima i dozu otmenosti, ne morate tražiti dalje od citrusnih nota. Narandža, limun, limeta, pa čak i grejp dodaju svežinu i oštrinu čistog.
  • Cvetne note – cveće je sa razlogom jedan od najpopularnijih tonova hotelskih mirisa. Jasmin, ruža, lavanda, verbena, ljiljan...postoji toliko mirisa da ćete sigurno lako pronaći vama najlepši. Dom može da vam miriše na jedan cvet, ili čitav buket.
  • Začinsko bilje – dodaju dubinu i nove nijanse postojećem mirisu, čine ga složenijim i prijatnijim. Začini mogu imati notu dima, biti slatki ili biljni, smešteni u sveće ili dispenzere. Diskretna doza cimeta se često upotrebljava u ovu svrhu.
  • Drveni mirisi – ako želite teži, mošusniji miris, potražite drvene arome poput kedra ili sandalovine. Odličan su izbor za jesenje i zimske periode, kada mirisi cveća i citrusa postanu previše lagani i neosetni.
Aromatizacija koja asocira na luksuzne hotele
Izbor prave aromatizacije može vašem prostoru dodati miris i ugođaj luksuza

 

Za prijatan miris kućnih prostorija možete koristiti razne metode, od mirisnih sveća, štapića i eteričnih ulja za manje prostore, do mirisa u spreju za nešto veće. Veliki izbor mirisa u spreju Air Control, može vam omogućiti da izaberete neki od preporučenih mirisa. Pakovanje je od 250 ml, što je dovoljno za 3.000 prskanja. 

Savet za korišćenje mirisnog spreja – nemojte preterivati sa prskanjem po celoj kući. Jedan do dva špricanja u sobi je sasvim dovoljno da vaša prostorija miriše predivno. Za duže održavanje mirisnih nota slobodno jednom poprskajte zavese ili podne staze.

Aromatizacija prostora upotrebom prijatnih mirisa 

Mirisi za poslovne prostore

Profesionalna aromatizacija prostora upotrebom prijatnih mirisa
Veliki poslovni prostor, kao i mali moguće je aromatizovati

 

Poslednjih godina imperativ je postala profesionalna aromatizacija prostora, kao rezultat pojačane konkurencije u svim oblastima biznisa. Istraživanja su pokazala da upotrebom prijatnih mirisa, prilagođenih proizvodima i uslugama koje se nude, zarada se može znatno povećati. 

Odličan primer je senzorni marketing koji se primenjuje u svim Starbaks kafeima. Opijajući miris kafe koji osetite pri ulasku u objekat, nije kafa koju ćete uskoro popiti, već upravo osveživač prostora.

Kada tražite proizvode za osvežavanje poslovnog prostora, treba dobro razmotriti potrebe i izbor osveživača, jer pogrešne odluke se mogu odraziti na vaše poslovanje. One vas mogu koštati gubitka klijenata, ili doslovno koštati ukoliko neefikasne sisteme morate da menjate.

Čime se rukovoditi pri odabiru mirisa za poslovni prostor?

Da biste doneli pravu odluku o mirisu za poslovne prostorije, morate tačno znati šta su vam prioriteti i sa njima uskladiti svoje želje. 
Šta je bitno za adekvatan izbor?

  • Veličina prostora je najbitnija stavka. Na tržištu se mogu naći uređaji koji pokrivaju male površine, do 40 kvadratnih metara, ali i oni koji se konektuju na centralne ventilacione sisteme i pokrivaju prostore do 5000 kvadratnih metara. Njihova trajnost mirisa može biti znatno produžena – čak do tri meseca. Za prostore srednjih površina, od 50 do 300 kvadratnih metara, dobar izbor su uređaji koji se fiksiraju na zid i gotovo su bešumni.
  • Dizajn uređaja za aromatizaciju danas igra veliku ulogu u izboru. Većina vlasnika prostora traži moderan dizajn koji se lako uklapa u različita poslovanja. U tom smislu, na raspolaganju su uređaji koji izgledom nimalo ne liče na uobičajene osveživače, ne narušavaju estetiku prostora i mogu biti vrlo dekorativni ili krajnje diskretni.
  • Izvor napajanja je značajan faktor u izboru aparata za aromatizaciju. Treba znati da kompleksni uređaji koji mirisom pokrivaju i više stotina kvadratnih metara uglavnom koriste struju, dok su uređaji za aromatizaciju manjih prostora uglavnom na baterije.
  • Automatizovanost uređaja utiče na selekciju jer je bitno da li želite potpuno ili delimično automatizovane aparate. U skladu sa usložnjavanjem potreba korisnika i konkurencijom na tržištu, danas su najviše u upotrebi digitalizovani uređaji za profesionalnu aromatizaciju, a stepen njihove kompleksnosti kreće se od prostog podešavanja putem ventila, do uređaja koji su potpuno kompjuterizovani i programirani da ispuštaju miris određenog intenziteta u zavisnosti od doba dana, tj. prometnosti vašeg prostora.
  • Želite li metod isparavanja za osvežavanje prostora? Najčešće se koristi za izuzetno velike površine, a obezbeđuje precizno doziranje mirisa. Ova metoda zasnovana je na postepenom isparavanju parfemskih supstanci, garantuje brzu aromatizaciju i neutralisanje neprijatnih mirisa. Idealno je na primer za vlasnike hotela koji ne žele miris restoranske hrane na recepciji, ili za vlasnike teretane koji žele svojim posetiocima prijatno iskustvo boravka i u svlačionici.
  • Više vam odgovara metoda „suvog vazduha“? Sve popularnija metoda čije korišćenje ne donosi zdravstvene rizike, a ima izuzetno dugotrajan efekat. Iako njeni efekti nisu momentalni, već je za dejstvo potrebno desetak minuta od uključivanja, molekuli koji se ispuštaju u vazduh dugo se zadržavaju i uspešno neutrališu neprijatne mirise.
Izbor mirisa za poslovni prostor zavisi od više faktora
Poslovni prostor zahteva miris usklađen sa potrebama i mogućnostima poslovanja

Prednosti proizvoda za profesionalnu aromatizaciju prostora 

Profesionalna aromatizacija prostora zahteva uređaje koji su većeg kapaciteta i prilagođeni izgledu i nameni poslovnog prostora. Još jedna bitna stvar koju klijenti traže pri izboru adekvatnog profesionalnog proizvoda je odgovarajuća cena za pružen kvalitet.

Šta se traži i koje su prednosti proizvoda za profesionalnu aromatizaciju:

  • Mogućnost pokrivanja velikog prostora mirisom
  • Laka upotreba
  • Lep dizajn koji se uklapa u različite prostore
  • Mogućnost izbora napajanja baterijama ili strujom
  • Da je bezbedan za rukovanje
  • Da je bezbedan za korisnike
  • Automatizacija osvežavanja, čak pojedini proizvodi sami određuju dozu prskanja i vreme spram prometa u prostoru
  • Mogućnost istovremene primene dezinfekcije i aromatizacije prostora. Odličan primer uređaja koji podržava ove dve funkcije je profesionalni Air Free osveživač koji je kompatibilan sa sredstvom za prostore protiv insekata Air Control S.

Osvežavanje prostorija profesionalnim apaatima 

Kome je potrebna aromatizacija prostora

U današnje vreme, kada svi ubrzano i prilično stresno živimo i radimo, mnogo znači da svaki ambijent u kom boravimo bude mirisno prijatan i neopterećujuć, da nam čulo mirisa uživa i pridonese boljem raspoloženju. Shodno tome, logično se nameće odgovor na ovo pitanje - aromatizacija prostora je potrebna svima i svugde.

Osim stvaranja prijatne atmosfere u svakom domu, uređaji za aromatizaciju prostora neophodni su u svim poslovnim prostorima. Njihova raznolikost u pogledu metoda koje koriste, dizajna, izbora mirisa, prilagodljivosti potrebama i prostoru, čine ih nezaobilaznim elementom svakog ambijenta, bilo da se radi o privatnom ili javnom toaletu, dnevnoj sobi ili hotelskom lobiju, kancelariji ili radnoj sobi.

Svaki prostor je lepši uz dobro izabran miris
Predivni mirisi upotpuniće svaki prostor i ulepšati ambijentalni doživljaj

 

Ako želite da aromatizacija vašeg prostora bude najbolja, izboru osveživača treba posvetiti vreme i trud, a mirisi za prostorije treba da budu pažljivo odabrani, što smo pokušali da vam olakšamo i pomognemo  uz navedene savete.

Ukoliko vam je potrebna još neka pomoć i savet pri odabiru adekvatnog mirisa za prostor, ako imate pitanje o nekom proizvodu ili želite da poručite, uspostavite lak i brz kontakt sa ljubaznim osobljem. 

Ako ste u blizini ili imate mogućnost dolaska u Beograd (Rakovica), posetite showroom (prostor gde se mogu uživo videti proizvodi), a u suprotnom, na raspolaganju vam stoji web shop i online kupovina na PiK Group.    

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing