fbpx

Sve što treba da znate o sušačima za ruke: kako rade, koje su prednosti i kako izabrati pravi

Saznajte zašto već danas treba da donesete odluku o upotrebi sušača za ruke umesto papirnih ubrusa

I dalje imate dilemu oko izbora idealnog načina sušenja ruku u poslovnim prostorima, fabrikama ili ugostiteljskim objektima? Brine vas higijena, ekonomičnost i efikasnost sušenja ruku, dok istovremeno želite uredan i moderan enterijer? Evo kako možete ispuniti sve higijenske, ekološke i estetske zahteve.

Bitka za higijenu: kako su nastali sušači za ruke?

Pokušaji da se uštede vreme i novac na pranju peškira, kao i da se nehigijenski i neekološki papirni ubrusi izbace iz upotrebe, trajali su više od 100 godina, sve dok automatizacija sušenja ruku nije uspela 1921. godine, i to u vidu „električnog peškira“.

Sušač za ruke bez senzora kao prvi korak u istoriji električnih uređaja za sušenje ruku

Susač za ruke bez senzora

Iako se ovaj izum nije zadržao ni dodatno razvijao, proces je bio patentiran i položio je temelje za sve današnje uređaje i modele sušača za ruke. Od tog pretka sušača za ruke do istinskog sušača prošlo je skoro tri decenije. Iako su funkcionisali, prvi sušači za ruke bili su daleko od funkcionalnih. Trebalo je da prođu još mnogo usavršavanja da bismo dobili efikasne i tihe sušače, kakve imamo danas.

Usavršavanje tehnologije sušača za ruke: do potpuno suvih ruku za petnaest sekundi

Prvi modeli su sušili ruke punih šezdeset sekundi i bili su izuzetno glasni. Uprkos tim manama, njima dugujemo zahvalnost što danas imamo vrlo jednostavan i delotvoran princip rada koji dezinfikuje naše ruke za petnaest sekundi bez potrebe za papučicom ili dugmetom za pokretanje.

Na starim modelima aparata za sušenje ruku bili su neophodni papučica ili dugme za pokretanje

Jedan od najstarijih automatizovanih sušača za ruke pokretao se pomoću papučice

Postoji razlog što se većina danas dostupnih sušača naziva brzim, a baš u toj brzini leži jedna od glavnih prednosti sušača za ruke. Snaga motora koji pokreće sušač za ruke štedi energiju potrebnu za sušenje u odnosu na sporije sušače. Izborom brzog sušača izbegavate mogućnost da ljudi izgube strpljenje i prekinu sušenje ruku jer sa sporim sušačem ceo proces traje previše dugo.

Druga prednost koju moderni sušači donose, a zasnovana je takođe na tehnološkom napretku, tiče se upotrebe senzora. Iako pritiskanje papučice za pokretanje sušača ili pritiskanje dugmeta za početak sušenja ruku nije vremenski problematično, uvođenje senzora nije doprinelo samo estetskom segmentu ovih uređaja već i higijeni celog procesa. Bez potrebe za dodirom samog aparata drastično se smanjuje rizik od širenja bakterija.

Manje otpada, manje gužve: skrivene prednosti brzih sušača za ruke

Ugradnjom modernih sušača za ruke u toaletima prometnih objekata poput restorana, korporacija i tržnih centara, ne ostvarujete samo higijensku prednost u odnosu na korišćenje ubrusa. Vreme čekanja i zadržavanja u toaletima znatno je skraćeno, jer u slučaju upotrebe ubrusa, njihov trenutni nedostatak izaziva traganje po kabinama toaleta za drugim načinima sušenja ruku ili traženje papirnih maramica po sopstvenoj torbi.

Nered koji ostaje posle upotrebe papirnih ubrusa brzo će nestati ako ih zamenite fenomatima

Sušači za ruke uspešno sprečavaju ovakve situacije i stvaranje gužvi nakon pranja ruku. Uz to, dobro poznati udar na budžet svakog vlasnika malog ili velikog biznisa predstavlja i sama kupovina ubrusa (kojih kao da nikad nema dovoljno), pa je očigledan zaključak da sušači za ruke štede i vreme i novac. Ono što je manje očigledno jeste smanjena potreba za konstantnim čišćenjem toaleta u vidu pražnjenja kanti za otpatke.

Kao vlasnik biznisa, dovoljno je da se jednom suočite sa korpama za smeće pretrpanim vlažnim ubrusima, mokrim podnim pločicama i papirnim otpacima koji se lepe na vašu obuću, da vam odmah postane jasno šta dobijate ugradnjom modernih sušača za ruke.

Pitanje za svakog od nas: kome ostavljamo planetu?

Da li ste znali: čak polovinu otpada iz korporacija i malih preduzeća čini papir? Odgovornost prema životnoj sredini nije samo recikliranje, već i promišljena prvobitna upotreba prirodnih resursa. A ako postoji način da sprečimo nestanak šuma, tj. seču stabala radi pravljenja papirnih ubrusa, i istovremeno uštedimo sopstveno vreme i novac dok smanjujemo količinu ličnog, kao i otpada na svetskom nivou, zar to nije obostrano dobitna kombinacija – i za vaš biznis i za jedino mesto na kojem zaista moramo živeti, našu planetu? Nesumnjivo je da su aparati za sušenje ruku istinsko sredstvo za čistiju planetu.

Aparati za sušenje ruku nesumnjivo predstavljaju najekološkiji metod održavanja higijene ruku

Koji je pravi izbor za vas?

Dizajn enterijera odavno je u dosluhu sa savremenim tehnologijama, pa je pitanje estetike prilikom izbora i ugradnje sušača za ruke donekle prevaziđeno, jer je izbor modela, boja i veličina postao pitanje isključivo vaših potreba i ukusa. Ipak, osim vizuelnog jedinstva sušača za ruke sa ostatkom prostora, postoji još nekoliko kriterijuma koje vaš idealan uređaj za sušenje ruku treba da ispuni.

Sistem hand below vs. hand in: koje su razlike?

Takozvani hand below je sada već klasičan sistem i podrazumeva aparat postavljen na zid dok korisnik ruke drži ispod otvora na kraju aparata. Time se pokreće senzor koji registruje pokret i aparat ispušta vazduh velikom brzinom. Ova vrsta aparata za sušenje ruku najčešće dolazi u dve veličine. Sušač za ruke Mini se zbog svog kompaktnog dizajna odlično uklapa u manje prostore, dok vam sušač za ruke Blade donosi sve prednosti snažnijeg motora.

Na drugoj strani, hand in sistem je sve popularniji u poslednjih desetak godina: ovaj aparat se postavlja niže na zid, a postavljanjem ruku u sâm sušač pokrećete senzor. Ovaj aparat ne koristi grejače, već sistem ubrzanog strujanja vazduha, ali postoje i brojne druge prednosti hand in sistema za sušenje ruku.

Kako se odlučiti?

Iako su oba sušača u kategoriji izuzetno efikasnih, korisno je znati da su hand in sušači ipak nešto brži, jer imaju dva motora u sebi: sušenje obično traje oko 10 sekundi, dok je vreme sušenja kod hand below sušača između 12 i 15 sekundi.

Hand below opcija smanjuje utrošak električne energije u odnosu na tradicionalne sušače čiji se princip sušenja ruku zasniva na toplom vazduhu, te zbog toga u sebi sadrže grejače velike snage, dok je hand in sistem veoma efikasan i pruža viši stepen higijene zahvaljujući antimikrobnom sloju. Svakako, u skladu sa ovim prednostima, dolaze i razlike u ceni između dva sistema.

Ukoliko vam je važno jedinstvo svih elemenata u enterijeru poslovnog prostora, ne treba zaboraviti da se hand below sušači postavljaju na više mesto na zidu, s obzirom na funkciju, kao i da su nešto robusnijeg dizajna. Nasuprot njemu, hand in sušači su tanjeg i elegantnijeg dizajna, a postavljaju se na niže mesto na zidu. Oni dolaze u tri različita modela: BasicMini-X i Tri-Blade.

Šta još treba da znate?

Bez obzira na vaš konačan izbor sistema i modela sušača za ruke, nemojte zaboraviti da samim izborom sušača umesto ubrusa poboljšavate higijenu toaleta i celog objekta, štedite energiju, vreme i novac i činite dobro delo za našu planetu.

Ukoliko niste sigurni koji sušač za ruke bi bio idealan za vaš prostor i potrebna vam je pomoć u odluci, za sve dodatne informacije slobodno nam se obratite putem kontakt stranice na našem sajtu.