Tri stvari koje svi toaleti na javnim mestima treba da imaju

Enterijer, ljubazno osbolje, dobra kafa, raznovrsna ponuda hrane, higijena su samo neki od faktora koji utiču na to za koji ćete se kafić, restoran ili kafanu opredeliti. U svakom slučaju za ovakve tipove ustanova karakteristično je to što kroz njih dnevno prođe veliki broj različitih ljudi, pa se tako posebno mora voditi računa o higijeni celokupnog objekta, a posebno toaleta. Zaposleni zato moraju da obrate pažnju na nekoliko stvari.

Toalet papir kao obavezni „inventar“

Iako pretpostavljate da većina javnih objekata podrazumeva i postojanje toalet papira u njihovim toaletima, to ipak nije slučaj uvek. Na žalost, higijeni se nekada ne pridaje veliki značaj i nabavka toalet papira predstavlja veliki trošak za lokal, pa se tako odlučuje da je bolje i da ga i ne nabavljaju. Ukoliko su ugostiteljski objekti u pitanju, vrlo je verovatno da će gosti vremenom početi da ih izbegavaju, jer ukoliko ne brinete o higijeni u kupatilu, mogu pogrešno protumačiti da se higijena ne održava ni iza zatvorenih kuhinjskih vrata. Takođe, gosti mogu pomisliti da vam je samo profit važan, a iako vam je to na prvom mestu, oni ipak žele da misle da su vam oni na prvom mestu, a ovom „sitnicom“ ih možete pridobiti.

Tečni sapun za ruke

Vrlo je verovatno da oni lokali koje izbegavaju kupovinu toalet papira za svoje goste, izbegavaće i sapun za ruke. To će na goste i posetioce ostaviti jako loš utisak. U pojedinim lokalima i postoje posudice koje su namenjene za tečni sapun, međutim one su vrlo često prazne ili pokvarene. I na taj način posetilac će  se uveriti u nebrigu ugostitelja, što opet može dovesti do toga da sledeći put izabere kafić ili resotoran koji mu nudi bolji, odnosno kompletniji ugođaj.

Sušači za ruke – prirodni ili elektronskih

Već godinama se vodi dilema – papirni ubrusu ili sušači za ruke. Svakako nećete pogrešiti ukoliko imate bar jedan od dva spomenuta. Ukoliko se odlučite za papirne ubruse, onda morate voditi više računa i redovno prazniti kantu sa iskorišćenim ubrusima, ali i često skupljati iskorišćene ubruse sa poda toaleta, koje bacaju neodgovorni gosti. Prilikom uzimanja papirnih ubrusa, cela rolna može dođi u kontakt sa vodom i tako se nakupiti bakterija, što priznaćete i nije baš higijenski.

Sa druge strani elektronski sušači za ruke su daleko praktičniji. U poslednje vreme verovatno ste primetili i promenu na tržištu, odnosno efektnije sušače za ruke, kojima je potrebno svega deset sekundi kako bi osušili vaše ruke. Isto toliko potreno je i papirnom ubrusu. Za tako kratko vreme mala je verovatnoća da će sušač za ruke moći da vam naškodi, kao što se pre smatralo.

Sušač za ruke ne zauzima mnogo mesta, troši vrlo malo električne energije i za razliku od papirnih uburusa sadrži mnogo manje karbon dioksida (čak 62%). Ovi sušači za ruke mogu da traju godinama, a garancija za pojedine je i do pet godina. S obzirom da postoje različite vrste, ne morate da brinete da li će se uklopiti u vaš enterijer. U slučaju da se pokvari, trebalo bi da ga popravite ili zamenite, jer sušač za ruke koji ne radi i samo popunjava prostor takođe može odbiti vaše goste. Ukoliko pak nemate mogućnost za sušač za ruke, pokušajte da imate bar papirne  ubruse, jer ćete tako pokazati da mislite na svoje goste.

Ove tri stvari nisu nešto na šta ćete potrošiti svoje bogatstvo, već su samo dokaz da brinete o svojim gostima, ali samim tim i o ugledu vašeg ugostiteljskog objekta. Verujete da gosti primećuju mnogo stvari, a ukoliko im ne ostavite prostor da vašem lokalu nađu neku manu, svakako da će se opet vratiti.