Ulazni, industrijski, tekstilni – otirači za sve vrste prostora

Tekstilni otirači, deblji i tanji, od grubljih ili mekših materijala, uglavnom su oni koje viđamo na ulazima kuća ili stanova. Kako su posebni otirači potrebni na mestima gde je veća frekvencija ulazaka i izlazaka, gde cirkuliše mnogo ljudi, gde je velika vlaga ili pak u prostorima gde radnici dugo moraju da stoje, to se i njihova izrada drugačije sprovodi, kao što su i materijali od kojih se oni pravi drugačiji.

Upravo zato i postoje otirači koji su namenjeni ovim funkcijama, prema kojima se i pravi njihova specijalna podela.

Otirači namenjeni za industrijsku i upotrebu u radionicama, keteringu…

U industrijskim pogonima i radionicama, ali i objektima poput auto-perionica i sličnim, mogu se videti različiti otirači, pre svega namenjeni prekrivanju poda i njegovoj zaštiti od spoljašnjih uticaja. Međutim, stručnjaci savetuju da ovakvi prostori pre svega imaju ovaj element ergonomski urađen, tako da njegova površina bude pogodna za dugo stajanje, te pruža dobru potporu celom telu, a pre svega kičmi.

Isto mora važiti i kada su u pitanju otirači za kuhinje, poput onih u ketering firmama ili restoranima. I ovi otirači, poput onih u industrijskim pogonima i radionicama, moraju biti posebno otporni, kako na vlagu, tako i na temperaturne razlike, fiksirani i neklizajući, te sigurni za upotrebu. Stoga se njihova namena, odnosno funkcionalnost, postiže izradom od gume, sa rebrastom ili drugim neravnim površinama.

Ulazni otirači za sve javne objekte

Na ulazu u firme, veće kompanije, javne ustanove, ugostiteljske objekte poput restorana i kafea, banke, škole, hotele, muzeje, stambene zgrade i sve slične objekte koji pripadaju ovim kategorijama, trebalo bi da se nađu otirači koji će najpre obavljati funkciju prvog čišćenja i zadržavanja prljavštine van unutrašnjeg prostora.

Zato se za ovu namenu mogu birati otirači rađeni od gume ili aluminijuma, čija je površina rađena u vidu manjih poluloptica, pčelinjeg saća, ukrštenih pletenica ili rebraste strukture. Takođe, ovi otirači moraju biti neklizajući i otporni na vlagu, te omogućiti da samim prelaskom preko njih prljavština ostane napolju. Njihova otpornost na vlagu i temperaturne razlike se podrazumeva.

Posebnu podvrstu koju imaju ulazni otirači čine oni rađeni u obliku polukruga na samom ulazu, koji predstavljaju estetski pogodniju varijantu, kao i oni otirači u obliku kruga, koji se nalaze kao podloga rotirajućim vratima. Pravougaoni oblici se, sa druge strane, najčešće nalaze kao podloga klasičnim dvokrilnim vratima.

Otirači za bazene, teretane, saune…

Posebnu vrstu čine i otirači koji se nalaze u prostorima u kojima je vlaga neizbežna, poput sauna, bazena, svlačionica i tuš-kabina kako u teretanama, tako i raznim salonima i spa-centrima. Njihova prvenstvena funkcija jeste da obezbede da pod, odnosno ivice bazena, budu neklizajući. Isto se postiže time što se otirači prave od gume ili plastike, najčešće u rebrastoj ili isprepletanoj strukturi.

Takođe, ovi otirači mogu dobiti i estetsku namenu, te su posebno zanimljivi oni u različitim bojama ili nijansama jedne boje, čiji je cilj dobra uklopivost u prostor. Tako se za bazene posebno izdvajaju plavi otirači, dok se u saunama ili spa-centrima mogu sresti oni u formi veštačke trave, zeleni i grube strukture, rađeni od plastike.