fbpx

Otirači: Čemu služe i zašto su toliko korisni?

Profesionalni otirači su sjajan način da izrazite svoju gostoljubivost i ukus za uređenje doma ili poslovnog prostora, ali njihove funkcije umnogome prevazilaze čistu estetiku i slanje šaljive poruke posetiocima. Ako do sada niste razmišljali o otiračima ili još uvek niste uvereni da su Vam potrebni, donosimo Vam nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da se odlučite na postavljanje otirača.

Otirači su prijatelj Vašeg budžeta

Bez obzira na to da li tražite idealan otirač za dobrodošlicu gostima na ulaznim vratima Vašeg doma ili želite da osvežite ulaz u svoje poslovne prostorije, najpre treba da znate da postavljanje otirača nije velika investicija.

Otirači: Čemu služe i zašto su toliko korisni? 1

Osim početne cene za kupovinu, koja zavisi od veličine i vrste otirača za spoljašnju upotrebu ili otirača za unutrašnju upotrebu, kao i postavljanja i održavanja, imajte u vidu da glavna, ali i sporedne funkcije otirača ne donose dodatni trošak, već naprotiv – mogu doneti uštedu na duže staze. Saznajte kako u narednim pasusima.

Nečistoća ostaje ispred vrata – na otiraču

Prvobitna svrha otirača, motiv iz kojeg su nastali, je higijenska, a ona se i do danas održala kao glavna, tj. primarna namena otirača za vrata. Sama činjenica da ispred vrata postoji otirač nesvesno podseća ne samo Vas, već i posetioce da obrišu cipele. Tako, spoljne nečistoće koje ostaju spolja, umesto unutar Vašeg doma ili poslovnog objekta znače i smanjenu potrebu za čišćenjem hodnika, što nije samo ušteda vremena i energije, već i manji trošak pri kupovini sredstava za održavanje, kao i manji budžet za plaćanje osoblja za čišćenje.

Otirači u borbi protiv nečistoće

Ustaljivanjem navike u korišćenju otirača primetićete kako je hodnik čistiji, a da se spoljne nečistoće ne raznose po celom domu ili poslovnom objektu, čime se smanjuje realna potreba i za čišćenjem drugih prostorija. Ovo je naročito važno u stambenim, ali i svim objektima koji su izrazito prometni.

Otirači smanjuju rizik koji nosi vlažno vreme

Iako savetujemo da uvek imate upozorenje na klizav pod pri prolećnim, letnjim ili jesenjim kišama, kao i prilikom snežnih padavina i topljenja snega, otirači svakako smanjuju rizik od klizanja, padova i posledičnih povreda. Zato je pri kiši ili snegu izuzetno važno ostaviti deo te vode na otiraču. Čak postoje otirači posebno napravljeni kako bi zadržali što više vode.

Sa druge strane, unošenje vode nije samo bezbednosni, već i higijenski rizik, jer su vlažni podovi idealno mesto za prenos i množenje bakterija, kao i njihovo širenje van hodnika na druge prostorije, što je uvek situacija koju želimo da izbegnemo, naročito u prostorima u kojima borave deca. Takođe, činjenica da su Vaši podovi zaštićeni od preterane vlage, pa će Vam duže trajati, samo je bonus.

Antiklizna funkcija otirača

Saznajte šta Vam osim otirača može pomoći da održite svežinu, čistoću i urednost svog doma svakog dana.

Otirači štite Vaše podne obloge

Ako Vam ova konstatacija ne zvuči logično, samo se zapitajte da li biste radije menjali laminat, parket i podne pločice ili otirače ispred vrata. Izbor je jasan. Učestalo čišćenje, neophodno kada u unutrašnjost objekta unesete prljavštinu na obući, može pohabati i najkvalitetnije podne obloge.

Ovo je posebno važno ukoliko ste svoj ulaz i hodnik dekorisali drvenim podnim oblogama koje su podložnije promenama i propadanju pod uticajem vode. Zato se postarajte da otirači za ulazna vrata budu od izdržljivih materijala, poput onih koji ulaze u sastav omčastih otirača.

Omčasti otirači

Otirači mogu skupiti prašinu, ali i krupnu nečistoću

U zavisnosti od materijala i veličine Vašeg otirača, njegova funkcija može biti znatno unapređena. Zajednička funkcija svih otirača je antiklizna, odnosno bezbednosna. Osnovni zadatak otirača za spoljašnju upotrebu je da spreče unos sitne i krupne prljavštine u objekat. Kao spoljašnji otirači, moraju da budu otporni na atmosferske prilike, kao što su kiša, sneg, sunce, visoke i niske temperature. Zbog toga se otirači za spoljašnju upotrebu prave od gume ili PVC-a (razne obrade). Zadatak otirača za unutrašnju upotrebu je da spreče unos vlage u objekat. Da bi kvalitetno obavili funkciju upijanja vlage sa đonova, otirači za unutrašnju upotrebu se prave od kvalitetnih i izdržljivih tekstilnih vlakana.

Profesionalni ulazni otirači napravljeni su baš sa ovom namerom – da zadržavaju sitniju i krupniju nečistoću, da spreče unošenje vlage sa đonova u objekat i da pruže dodatnu bezbednost, sprečavajući klizanje, ali istovremeno ne ometajući kretanje invalidskih i dečjih kolica.

Profesionalni ulazni gumeni otirači

Otirači su dekorativni dodatak svakom poslovnom ili stambenom objektu

Kao što Vaša odeća utiče na prvi utisak koji ostavljate na nove poznanike, tako otirač ispred ulaznih vrata zaista utiče na prvi utisak o Vašem domu ili poslovnom prostoru. Moderni dizajn otirača podrazumeva veliki izbor boja, oblika i stilova i nema sumnje da za Vaš ukus i eksterijer postoji idealni otirač.

Štampani otirači

Zato su idealni otirači sa štampom, koje možete personalizovati tako da izražavaju Vaše lične crte, smisao za humor, godišnje doba, i da predstavljaju logo Vaše firme, ili da budu jednostavno dekorativni dodatak Vašem prostoru.

Pri izboru otirača za spoljašnju upotrebu, najpre treba da, u zavisnosti od tipa ulaznih vrata i frekventnosti prostora izaberete vrstu otirača s obzirom na materijal od kojeg je napravljen (postoje gumeni, omčasti i vinilni), a potom i konkretan model u određenoj boji i veličini.

Ukoliko imate dilemu u vezi sa izborom materijala, debljine, dimenzija i modela otirača, kontaktirajte nas kako bismo Vam pružili dodatne informacije i pomogli u izboru.