fbpx

Sušenje ruku kao obavezan deo higijene – šta treba da znate

Kada se govori o ličnoj higijeni, postoji nekoliko osnovnih koraka u njenom konstantnom održavanju, a to su svakodnevno kupanje, negovanje kože i kose, negovanje svih delova tela svakog dana, ali se, ipak, najveća pažnja mora posvetiti rukama. Kao što prehlade često krenu od nazeblih nogu, tako i brojni disbalansi u organizmu kreću od prljavih ruku. Pravilna higijena ruku je od presudne važnosti za dobro zdravlje, budući da se svaki pogrešan korak i te kako odražava na sam organizam.

Najbitnije je da uvek pre jela i konzumiranja bilo čega operete svoje ruke, da nikada, ali nikada ne stavljate ruke i nokte u usta, te čak ni da se dirate po licu, jer je to često uzrok nastanka mitisera i bubuljica. Načelno, postoji određen i pravilan način održavanja higijene ruku, a kao i sve, on počinje njihovim pranjem.

Pranje ruku

Ruke treba prati više puta dnevno, naravno, pri čemu treba voditi računa o tome da njihova nega nakon pranja bude na zadovoljavajućem nivou. Uvek koristite neku kremu za hidrataciju kože, kako se ne bi pojavilo perutanje, zatezanje kože, crvenilo ili nešto drugo što izaziva neprijatan osećaj. Ruke uvek perite toplom vodom kako biste uklonili sve nečistoće koje se prikupe, te kako biste i uspešnije uklonili sve bakterije. Nasapunjajte ruke tako da nastane pena, te prvo dlanom istrljajte nadlanicu jedne ruke, pa prstima produžite između prstiju suprotne ruke, kako biste dobro očistili „jamice“ u kojima se skuplja najviše bakterija. Nakon toga, prst po prst ruke dobro istrljajte, krenuvši od palca, te na kraju vrhove prstiju istrljate na dlanu suprotne ruke. Dobro isperite sapun sa kože, tako da ne ostane nigde nijedan njegov trag, ali usput operite i zglobni deo, te deo ka laktu.

Sušenje ruku

Nakon samog pranja, možete svakako iskoristiti i neku dezinfekcijsku tečnost, kako biste bili sigurni da ste uklonili sve bakterije i prljavštinu u potpunosti, te odmah nakon toga osušite ruke. Nikada ne ostavljajte kožu da se sama suši, jer je tada najpodložnija „napadima“ bakterija, pošto vlažne površine predstavljaju teren za njihovo brzo razmnožavanje. Osušite ruke peškirom ili papirnim ubrusom, mada su sušači za ruke jedno od najboljih rešenja. Topao vazduh čini da ruke u potpunosti budu suve kroz nekoliko sekundi, dok se posle peškira ili ubrusa često desi da ostane neki vlažan deo. Osim toga, sušači za ruke su ekonomično rešenje, budući da nema menjanja i pranja peškira, nereda koji papirni ubrusi ostavljaju i čestog izbacivanja iz korpi u kojima se odlaže iskorišćen papir. Sve to sušače za ruke čini najboljom opcijom, posebno kada se radi o javnim objektima poput kafića, tržnih centara, nekih pozorišnih i koncertnih dvorana…

Aparat za sušenje ruku odlična je opcija da vam ruke veoma brzo budu potpuno suve

Dodatna dezinfekcija

Ukoliko niste u svakom momentu u mogućnosti da operete ruke vodom i sapunom, onda bi trebalo da uz sebe, u torbi ili neseseru, uvek imate bočicu nekog antibakterijskog gela kako biste ih očistili. Ovo posebno treba imati u trenucima kada znate da ćete možda jesti negde napolju, usputno, te da tako nećete imati gde da očistite svoje ruke, a hranu nikako ne treba dirati prljavim rukama, jer to odmah znači da ćete sve bakterije sa kože unositi direktno u organizam putem svakog zalogaja.