fbpx Bube u stanu - Kako se rešiti sitnih i upornih insekata?

Insekti u stanu

Bube u stanu su sigurno na vrhu liste nepoželjnih stvari u vašem stambenom prostoru. Susret sa bilo kojom vrstom insekata i buba u kupatilu ili kuhinji nije ni malo prijatan, čak i ako ste njihov fan ili izučavalac (entomolog).

Insekti u stanu mogu se naći na skoro svim mestima, a stepen infestacije je uglavnom različit, od čega zavisi i način na koji se uklanjaju.

Infestacija insektima i prevencija infestacije

Infestacija u bukvalnom prevodu označava napad neprijatelja, a u ovom slučaju možemo definisati kao zaražavanje nekog mesta insektima, odnosno bubama

Stan kao sredina koja je topla, ima vlage i često ima mrvica hrane, idealan je za nastanjivanje insekata i buba kojima je to osnovna potreba za preživljavanjem. Znajući to, možemo izvesti zaključak da je najvažnija mera prevencije infestacije upravo održavanje higijene stana:

  • Čišćenje ostataka hrane sa stola i poda
  • Pranje sudova i čišćenje  sudopere da ne zaostane hrane
  • Sklanjanje hrane u frižider 
  • Redovno izbacivanje smeća i pranje kante

Redovno održavanje stambenog prostora ima najveći značaj u sprečavanju useljavanja različitih vrsta buba, specifičnih za naše područje.

Vrste buba u stanu

Na svetu je pronađeno i opstaje oko 800 hiljada vrsta insekata, što je zaista impozantan broj. Kada pričamo o našem području naravno da nije zastupljeno toliko vrsta, a od insekata koji se najčešće pojavljuju u stanu ili kući, možemo izdvojiti sledeće:

Buba švabe 

Buba švabe su često u stanu
Buba švabe su crne boje, ovalnog tela i neprijatne za susret

Najbrojnija vrsta buba na svetu, brzo se kreću i isto tako razmnožavaju. Najviše vole kuhinje, zbog prisustva hrane makar i u najmanjoj količini, a potom kupatila gde ima vlage i toplote. Kreću se uglavnom noću, dok se po danu skrivaju u mračnim mestima poput kanalizacionih cevi, pukotina i otvora u zidovima.

Kretanjem po zagađenim sredinama postaju prenosioci raznih štetnih mikroorganizama na sve površine u stanu sa kojima dođu u kontakt. 

Za zaštitu od njih, pored podrazumevane higijene treba sanirati pukotine u zidu i staviti mreže na otvore cevi. Dezinfekcija prostora, pogotovo podova se takođe preporučuje. Pri pojavi prvog broja buba švaba treba reagovati merama dezinsekcije.

Buba rusi

Bube rusi u stanu
Bube rusi se brzo šire po stanovima jer lako prolaze i kroz najmanje procepe u zidu

Druga najbrojnija vrsta buba u stanovima. Zbog manjih dimenzija lako prolaze kroz cevi i uske procepe kroz zid, te je njihova migracija kroz prostorije u zgradama brza i laka, pri čemu se i infekcija klicama koje nose lako širi.

Kao i buba švabe traže tople i hranom opskrbljene prostorije, a u nedostatku hrane grizu papir, pa čak i dlaku i kožu.

Prevencija i sprovođenje metoda dezinsekcije pri njihovoj pojavi je obavezna.

Žuti i crni mravi 

Crni mravi u stanu nisu poželjni
Mravi se kreću u grupi i skupljaju i najmanje čestice hrane

Mravi žive u grupama. Žuti mravi su sitniji od crnih, svi imaju po 8 nogu a zahvajujući antenama na glavi otkrivaju izvore hrane. Dakle, gde ima hrane može biti i mrava

Nisu poželjni i mogu biti opasni. Dok se kreću ostavljaju trag za sobom i vrše kontaminaciju površina, a ako dođu u kontakt sa hranom, nju treba baciti. Isto tako, ispuštaju mravlju kiselinu koja može biti opasna za ljude koji su alergični na nju.

Smrdibube, smrdljivi Martin