fbpx Bube u stanu - Kako se rešiti sitnih i upornih insekata?

Insekti u stanu

Bube u stanu su sigurno na vrhu liste nepoželjnih stvari u vašem stambenom prostoru. Susret sa bilo kojom vrstom insekata i buba u kupatilu ili kuhinji nije ni malo prijatan, čak i ako ste njihov fan ili izučavalac (entomolog).

Insekti u stanu mogu se naći na skoro svim mestima, a stepen infestacije je uglavnom različit, od čega zavisi i način na koji se uklanjaju.

Sadržaj stranice:

1. Infestacija insektima i prevencija infestacije
2. Vrste buba u stanu
2.1. Buba švabe
2.2. Buba rusi
2.3. Žuti i crni mravi
2.4. Smrdibube, smrdljivi Martin
3. Insekti u stanu
3.1. Muve
3.2. Komarci
4. Domaći ljubimci i insekti
4.1. Buve
4.2. Krpelji
5. Metode za uništavanje buba u stanu
5. 1. Mehaničke metode
5. 2. Fizičke metode
5. 3. Hemijske metode
5. 4. Biološke metode
6. I naposletku prirodne metode suzbijanja insekata
6.1. Protiv buba švaba i buba rusa
6.2. Protiv sitnih insekata

Infestacija insektima i prevencija infestacije

Infestacija u bukvalnom prevodu označava napad neprijatelja, a u ovom slučaju možemo definisati kao zaražavanje nekog mesta insektima, odnosno bubama

Stan kao sredina koja je topla, ima vlage i često ima mrvica hrane, idealan je za nastanjivanje insekata i buba kojima je to osnovna potreba za preživljavanjem. Znajući to, možemo izvesti zaključak da je najvažnija mera prevencije infestacije upravo održavanje higijene stana:

  • Čišćenje ostataka hrane sa stola i poda
  • Pranje sudova i čišćenje  sudopere da ne zaostane hrane
  • Sklanjanje hrane u frižider 
  • Redovno izbacivanje smeća i pranje kante

Redovno održavanje stambenog prostora ima najveći značaj u sprečavanju useljavanja različitih vrsta buba, specifičnih za naše područje.

Vrste buba u stanu

Na svetu je pronađeno i opstaje oko 800 hiljada vrsta insekata, što je zaista impozantan broj. Kada pričamo o našem području naravno da nije zastupljeno toliko vrsta, a od insekata koji se najčešće pojavljuju u stanu ili kući, možemo izdvojiti sledeće:

Buba švabe 

Buba švabe su često u stanu
Buba švabe su crne boje, ovalnog tela i neprijatne za susret

Najbrojnija vrsta buba na svetu, brzo se kreću i isto tako razmnožavaju. Najviše vole kuhinje, zbog prisustva hrane makar i u najmanjoj količini, a potom kupatila gde ima vlage i toplote. Kreću se uglavnom noću, dok se po danu skrivaju u mračnim mestima poput kanalizacionih cevi, pukotina i otvora u zidovima.

Kretanjem po zagađenim sredinama postaju prenosioci raznih štetnih mikroorganizama na sve površine u stanu sa kojima dođu u kontakt. 

Za zaštitu od njih, pored podrazumevane higijene treba sanirati pukotine u zidu i staviti mreže na otvore cevi. Dezinfekcija prostora, pogotovo podova se takođe preporučuje. Pri pojavi prvog broja buba švaba treba reagovati merama dezinsekcije.

Buba rusi

Bube rusi u stanu
Bube rusi se brzo šire po stanovima jer lako prolaze i kroz najmanje procepe u zidu

Druga najbrojnija vrsta buba u stanovima. Zbog manjih dimenzija lako prolaze kroz cevi i uske procepe kroz zid, te je njihova migracija kroz prostorije u zgradama brza i laka, pri čemu se i infekcija klicama koje nose lako širi.

Kao i buba švabe traže tople i hranom opskrbljene prostorije, a u nedostatku hrane grizu papir, pa čak i dlaku i kožu.

Prevencija i sprovođenje metoda dezinsekcije pri njihovoj pojavi je obavezna.

Žuti i crni mravi 

Crni mravi u stanu nisu poželjni
Mravi se kreću u grupi i skupljaju i najmanje čestice hrane

Mravi žive u grupama. Žuti mravi su sitniji od crnih, svi imaju po 8 nogu a zahvajujući antenama na glavi otkrivaju izvore hrane. Dakle, gde ima hrane može biti i mrava

Nisu poželjni i mogu biti opasni. Dok se kreću ostavljaju trag za sobom i vrše kontaminaciju površina, a ako dođu u kontakt sa hranom, nju treba baciti. Isto tako, ispuštaju mravlju kiselinu koja može biti opasna za ljude koji su alergični na nju.

Smrdibube, smrdljivi Martin 

Smrdljivi Martin u stanu
U stan mogu uleteti ili biti unete smrdibube, i zelene i smeđe

Poslednjih godina prava najezda ovih buba koje se najčešće zavuku u veš i na taj način unesu u kuću. Mogu biti zelene i smeđe-braon boje. Uništavanje gaženjem dovodi do aktivacije žlezda koje ispuštaju vrlo neprijatan miris, pa se ta metoda eliminacije ne savetuje.

Nisu opasne za ljude već za biljke i useve jer se hrane nektarom. Svakako nisu prijatne za društvo u stanu i treba ih ukloniti. 

Insekti u stanu

Postoje dve vrste najpoznatijih i najbrijnijih insekata koji nam ne daju mira. Pored toga što su dosadni, nose i dozu opasnosti po zdravlje. 

Muve 

Muve u stanu vole da borave
Dosadne i izuzetno prljave muve u stanu mogu raširiti razne štetne bakterije

Razvijaju se iz larve a životni vek im je do mesec dana. Prisutne su svuda gde ima ostataka hrane. Žive u smeću i hrane se raspadnutim materijama. Ugrožavaju zdravlje jer prenose hiljade bakterija sa smetlišta na površine u stanu.

Komarci 

Komarci u stanu napadaju ukućane
Komarci mogu ubodom do krvi preneti zarazne bolesti

Rasprostranjeni su na celoj planeti. Postoje vrste čiji ugriz osim crvenila, bola i alergijske reakcije, mogu preneti teže zarazne bolesti poput malarije ili žute groznice. 

Pošto izbegavaju pojavljivanje dok je sunce, toplota i suv vazduh, uvek se aktiviraju nakon zalaska sunca

Uništavanje insekata ima velik značaj u prevenciji prenosa zaraznih bolesti, kako na ljude tako i na kućne ljubimce.

Domaći ljubimci i insekti

Najpoznatije vrste insekata koje napadaju četvoronožne ljubimce jesu buve i krpelji. 

Buve 

Buve u stanu se mogu naći gde ima kućnih ljubimaca
Buve su agresivni i dosadni insekti paraziti koji lako skaču sa jednog na drugog domaćina

Buve spadaju u parazite a hrane se krvlju toplokrvnih sisara i ptica, jer imaju sposobnost prilagođavanja na različite domaćine. One mogu biti prenosioci zaraze na čoveka, npr. prenosioci su bakterije kuge

Veoma su sitne, bez krila, ali imaju izuzetno razvijenu moć skakanja, i na taj način mogu menjati telo na kojem će parazitirati.

Krpelji 

Kuce i mace može napasti insekt krpelj
Krpelji se zakače za domaćina, sisaju krv i tada narastu i postaju primetni

Insekti slični pauku, uglavnom žive na vrhu visoke travke. Prilikom prolaska životinje ili čoveka kroz travu, zakače se za njih pomoću kuka na prednjim nogama. 

Opasnost koju nose ovi insekti ogleda se u mogućnosti prenosa bakterije koja izaziva poznatu Lajmsku bolest.

Zbog svih opasnosti koje nabrojane bube i insekti mogu izazvati, neophodno je sprovoditi dezinsekciju različitim metodana koje su dostupne.

Metode za uništavanje buba u stanu

Postoje ukupno četiri metode koje se koriste za eliminisanje buba i insekata:

1. Mehaničke metode
2. Fizičke metode
3. Hemijske metode
4. Biološke metode

1. Mehaničke metode  

Lepak za muve kao mehanička metoda uništavanja buba
Lepljive trake za hvatanje letećih insekata su mehanički vid uklanjanja buba

Podrazumevaju primenu zamki, klopki i različitih lepkova, koji se veoma često sprovode od strane samih ukućana, ali i profesionalnih službi.

U ove metode se ubraja i izmeštanje gnezda insekata i štetočina, što treba prepustiti profesionalcima.

2. Fizičke metode

Fizička metoda rešavanja buba UV lampama
Odbrana od insekata uz upotrebu UV lampi u insektomatima

Podrazumevaju upotrebu aparata koji primenjuju struju, svetlost ili toplotu. Najčešći primer je dubinsko pranje i usisavanje madraca, tepiha ili troseda, kako bismo eliminisali grinje. Takođe su poznate i UV lampe i insektomati koji su često u upotrebi, a proizvode se u varijantama za manje ili veće prostorije. 

3. Hemijske metode

Uništavanje štetočina insekticidima
Upotreba različitih otrova-insekticida svrstava se u hemijsku metodu

Dezinsekcija buba u stanu obuhvata i upotrebu insekticida koji su toksični te nepravilna upotreba može štetno delovati na ljude i životinje, ali su visoko efikasni.

Jedan od preparata koji je prisutan u skoro svakoj kući je sprej protiv insekata koji se može lako kupiti, ali se preporučuje oprez pri rukovanju. Naravno deca ne smeju imati pristup insekticidima niti mogućnost upotrebe.

Upotrebu jačih insekticida i tretiranje većih površina i značajnijeg broja insekata treba prepustiti profesionalnim službama za dezinsekciju. 

4. Biološke metode

Lanac ishrane u prirodi kao biološka metoda
Ježevi se hrane insektima i predstavljaju biološku metodu eliminacije insekata

Ova metoda podržava metode lanca ishrane, i deluje se u skladu sa zakonima prirode. Nepoželjni insekti i ostale štetočine se istrebljuju dovođenjem druge životinjske vrste koja se njima hrani. Ove metode su poželjne gde god se mogu sprovesti jer se na taj način ne narušava ravnoteža u prirodi.

Eliminisanje buba u stanu možemo sprovesti nekom od ovih proverenih i uspešnih metoda, ali ponekad i metode prirodnog suzbijanja insekata mogu dobro doći.

I naposletku prirodne metode suzbijanja insekata

Postoje saveti za uništavanje insekata na prirodan način, koji se stalno prenose među ljudima. Niko ne garantuje uspeh tih metoda, ali ih svi isprobavaju sa ciljem eliminisanja buba. 

Najčešći saveti su sledeći:

Protiv buba švaba i buba rusa

Lovorov list – odbija ih miris lovora/lorbera, pa posipanje izmrvljenih listova po mestima gde ste ih videli može sprečiti njihovo vraćanje.

Sredstva za ispiranje usta ili omekšivač za veš – kažu da ovaj miris koji je nama prijatan, njima smeta. Ako poprskate mesta gde ste videli ove bube rastvorom ovih sredstava i vode, bube će otići.

Soda bikarbona i šećer – soda bikarbona je smrtonosna za ove bube, i ako je pomešate u istom odnosu sa šećerom koji će ih privući, dobićete prirodan insekticid.

Limun – takođe odbija bube. Kada čistite kuću, u vodu kojom brišete podove ili radne površine dodajte ceđeni limun i napravite rastvor koji će ih rasterati.

Protiv sitnih insekata

Eterično ulje nane ili lavande – poprskajte prostor ovim uljima ili stavite u orman listove ovih biljaka čiji miris insekti ne vole. Svakako je neškodljivo za ukućane a osvežiće mirisom i ceo dom.

Bube u stanu su najnepoželjniji sustanari, ali njihova eliminacija je moguća. Ako prođu barijeru vaših higijenskih standarda, mere i metode za njihovo uništavanje su uvek dostupne. Možete probati da se sami borite protiv njih, uz prirodne metode ili aparate protiv insekata, ili možete pozvati adekvatnu profesionalnu službu.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing