fbpx Dezinsekcija - značenje, metode i kako je sprovesti

Dezinsekcija prostora

Veliki broj domaćinstava, a ponekad i vlasnici poslovnih prostorija imaju problem sa različitim vrstama mrava, buba, komaraca ili drugih insekata. Ponekad porast njihovog broja ozbiljno ugrožava zdravlje i donosi ekonomske gubitke.

Da li je i kako moguće u kratkom roku eliminisati štetne insekte i osetiti se bezbednim u svom prostoru? Naravno da jeste, jer adekvatno odabrana i sprovedena dezinsekcija obezbeđuje upravo to!

Sadržaj stranice:

1. Šta je dezinsekcija?
2. Zašto je bitna dezinsekcija?
3. Mere i metode dezinsekcije
3.1. Preventivne mere dezinsekcije
3.2. Kurativne (korektivne) mere dezinsekcije
4. Najčešće prisutni štetni insekti i kontrola štetočina
4.1. Dezinsekcija buba švaba
4.2. Dezinsekcija buba rusa
4.3. Sprovođenje dezinsekcije buva
4.4. Dezinsekcija komaraca
4.5. Dezinsekcija mrava
4.6. Dezinsekcija moljaca
4.7. Dezinsekcija muva
4.8. Dezinsekcija osa
4.9. Dezinsekcija smrdibuba
4.10. Dezinsekcija stenica
5. Najčešća pitanja i odgovori u vezi dezinsekcije
6. Ukratko za kraj

Šta je dezinsekcija?

Dezinsekcija značenje
Dezinsekcija eliminiše štetne insekta

Dezinsekcija je postupak koji podrazumeva upotrebu različitih mera i metoda koje imaju za cilj uništavanje, suzbijanje razmnožavanja, te maksimalno smanjenje broja različitih insekata i krpelja štetnih po zdravlje.

Ovakvi se insekti i bube mogu naći u svakom zatvorenom prostoru ili van njega, u spoljašnjoj sredini, pa se spram toga može raditi dezinsekcija zatvorenog (stan, poslovni prostor, hoteli, bolnice…) ili otvorenog prostora (voćnjaci, povrtnjaci, bašte). 

Štetnost insekata se može ispoljiti kako na čoveku tako i na životinjama. Jedini način da ih se rešimo jeste sprovođenje dezinsekcije, koja ima veliki značaj prevashodno u zaštiti zdravlja.

Zašto je bitna dezinsekcija?

Dok pojedine vrste insekata nanose štetu isključivo na predmetima i stvarima (moljci, žižak, termiti), te nanose samo ekonomske posledice, druge vrste kod čoveka izazivaju različite stepene alergijske reakcije i prenose zarazne bolesti.

Stoga je najveći značaj dezinsekcije upravo u zaštiti zdravlja populacije, jer su mnoge štetočine prenosioci težih bolesti, dakle nose zdravstveni rizik po svakog čoveka. Ovakve bolesti zovu se vektorske, jer za njihovu transmisiju mora postojati zaraženi prenosilac u vidu vektora - insekta.

Prenose se tako što uzročnik (bakterija, virus ili parazit) nastani se i provede određeno vreme u prenosiocu- vektoru (komarac, krpelj, buva i drugi insekti), a nakon perioda inkubacije taj “domaćin” insekt postaje inficiran i može preneti zarazu ubodom ili ugrizom. Naravno da neće svaki ubod ili ujed ugroziti zdravlje, ali dezinsekcija smanjuje rizik i uopšte mogućnost prenosa zaraznih bolesti.

Neke od bolesti i njihove uzročnike možemo videti u tabeli:

Insekti i zarazne bolesti koje uzrokuju

Uzročnik 

Zarazna bolest koju prenosi

Krpelj 

Lajmska bolest, Encefalitis, Tifus 

Komarci, različite vrste

Malarija , Žuta groznica, Groznica Zapadnog Nila, Denga groznica

Buve 

Kuga, Tifus 

Stenica 

Šagasova bolest

Zaštita od vektorskih bolesti predstavlja upravo mere i metode dezinsekcije sa ciljem uništavanja njihovih prenosnika.

Mere i metode dezinsekcije

Isto kao što postoje mere i metode dezinfekcije, tako i dezinsekcija ima ove činioce. U zavisnosti od toga da li se deluje dok insekata još nema ili su se već pojavili u manjem ili većem broju, mere dezinsekcije možemo okarakterisati kao preventivne i kurativne (korektivne).

Preventivne mere dezinsekcije 

Ove mere u stvari podrazumevaju sve aktivnosti koje sprečavaju pojavu, nastanjivanje i razmnožavanje štetočina u određenom prostoru. Na prvom mestu se misli na higijenske standarde koje treba sprovoditi u svakom domaćinstvu ili poslovnom prostoru. 

Koji su to higijenski standardi kao preventivna mera:

  • Redovno čišćenje i održavanje higijene, kao i dezinfekcija prostora
  • Zatvaranje svih vidljivih pukotina i rupa u zidu, pogotovo oko prozora i vrata
  • Postavljanje komarnika na prozore
  • Vetrenje madraca, posteljine na suncu
  • Eliminisanje vlage

Preventivne mere sprečavaju bilo kakvu opciju prolaska insekata u prostorije, i na taj način eliminišu mogućnost kontakta i nastanka nepovoljnih zdravstvenih ili finansijskih posledica.

Kurativne (korektivne) mere dezinsekcije

Podrazumevaju sve aktivnosti na eliminaciji insekata i drugih štetočina kada su se oni već pojavili/nastanili u nekom prostoru. Aktivnosti koje se sprovode u stvari predstavljaju metode dezinsekcije kojih ima više vrsta.

Koja metoda će se upotrebiti  zavisi od vrste štetočine i da li se dezinsekcija obavlja napolju ili u zatvorenom prostoru. Mi ćemo se zadržati na dezinsekciji unutrašnjih prostorija gde bube u stanu i njihova eliminacija predstavljaju najveći izazov.

Najčešće prisutni štetni insekti i kontrola štetočina

Metode dezinsekcije najčešćih insekata su brojne
Različite vrste insekata zahtevaju različite metode dezinsekcije

Sve štetne insekte možemo podeliti u tri kategorije:

1. Insekti koji lete - muve, komarci, moljci, ose, stršljeni
2. Insekti koji se kreću - buba švabe, buba rusi, mravi
3. Insekti koji jedu drvo - žižak

Svi navedeni insekti ujedno su i najčešće prisutni u domaćinstvima. Pogledajmo na koji način se sprovodi njihova dezinsekcija, odnono kontrola štetočina.

Dezinsekcija buba švaba

Buba švabe se često nastanjuju u domaćinstvima
Jedan od najčešćih nepoželjnih insekata u kući je buba švaba

Buba švabe vrlo često nastanjuju stanove zbog stalnog prisustva hrane i toplote.

Dezinsekcija se vrši uz primenu ručnih prskalica. Preparat se prska po uglovima između zida i poda. Službe za profesionalnu dezinsekciju koriste sredstva koja nemaju miris i ne ostavljaju fleke.

Danima nakon dezinsekcije mogu se pronaći uginuli insekti a nakon toga one nestaju iz prostora koji je tretiran. Profesionalna sredstva za dezinsekciju imaju produženo dejstvo i na duži rok rasteruju buba švabe.

Dezinsekcija buba rusa

Uništavanje buba rusa
Dezinsekcija buba rusa je najtraženija intervencija u stanovima

Profesionalne službe za dezinsekciju imaju najveći broj poziva baš za ovu vrstu insekata. Bube rusi se uglavnom pronalaze u kuhinji ili kupatilu stana, jer vole toplotu.

Dezinsekcija se radi postavljanjem gelastih kapljica hrane u kojima je insekticid, na mesta gde se one kreću. Rezultati su primetni u roku od 7 dana. Ako je njihov broj prevelik za ovu vrstu uništavanja, koristi se insekticid u rasprskivaču ili dimu, koji nije štetan za ljude i kućne ljubimce.

Sprovođenje dezinsekcije buva

Tokom letnjih i jesenjih meseci najveći problem stvaraju mačije buve. Sklone su “napadu” na sve toplokrvne jedinke, koje uglavnom odreaguju alergijom ili zapaljenskom reakcijom na koži.

Najbolja prevencija je redovno tretiranje mačaka i kučića  preparatima protiv buva, a kurativna dezinsekcija se obavlja insekticidima bez boje i mirisa, koji su potpuno neškodljivi za sve članove domaćinstva. Dezinsekcija treba da pokrije što veću površinu prostora, a delovanje se ispoljava tokom dva dana.

Dezinsekcija komaraca

Uništavanje komaraca insekticidom u spreju
U letnjim mesecima sprej protiv komaraca se može naći u skoro svakoj kući

Postoji preko stotinu vrsta komaraca, a veliki broj predstavlja značajnu opasnost po zdravlje ljudi. Najčešći su prenosioci zaraznih bolesti, te je njihova dezinsekcija ujedno i najbitnija. 

Dezinsekcija u zatvorenom prostoru, odnosno stanu ili kući vrši se upotrebom preporučenih insekticida u spreju, ili postavljanjem lepka i insekticid lampi. Preventivna dezinsekcija je svakako postavljenje mrežica (komarnika) na prozore i vrata.

U spoljašnjoj sredini sprovode se kampanjske dezinsekcije na velikoj površini, korišćenjem insekticida u vidu dima, iz automobila ili aviona. Insekticidi su bezopasni za ljude i životinje, ali nisu za pčele, što izvođače dezinsekcije obavezuje da pčelare obaveste o vremenu prskanja da bi zaštitili košnice.

Dezinsekcija mrava

Dezinsekcija žutih i crnih mrava
Žuti i crni mravi su dve najčešće vrste insekata kod nas za koje se traži dezinsekcija

Na našem području nastanjuju se žuti i crni mravi. Pošto je hrana glavni razlog njihovog prisustva, najbolja preventivna mera je visok stepen higijene u kuhinji i čišćenje svih ostataka hrane i mrva.

Kada se planira dezinsekcija ugroženog prostora, potrebno je pratiti mravlji trag, kuda se sve kreću, i pronaći izvor kolonije tj.maticu. Insekticid se aplikuje celim putem kretanja, a temeljnu dezinsekciju treba sprovesti na samoj matici, da bi ceo proces bio uspešan.

Dezinsekcija moljaca

Insekt koji nanosi štetu materijalima i hrani, nema zdravstvene nego ekonomske posledice. Larve moljaca mogu biti prisutne u ormanima, zavesama, tepisima, kuhinji, pa i namirnicama. Ne mogu se lako uočiti kao larve, već tek u obliku moljca. 

Dezinsekciona sredstva se postavljaju na svim mestima gde se oni primete, a treba reagovati pri prvom uočavanju njihovog prisustva. U kućnoj varijanti najviše se koristi naftalin i lavanda.

Dezinsekcija muva

Uništavanje muva je u letnjem periodu
Sa lepim vremenom kreće i sezona muva, kada se i radi njihova dezinsekcija

Insekt koji je najbrojniji na našem podneblju. Muve se hrane raznim organskim materijama koje se raspadaju i na taj način mehanicki  prenose infektivni materijal, najčešće na hranu.

Uništavanje muva se  sprovodi na dva načina:

1. Korišćenjem insekticida na larve, koji će sprečiti razvoj insekta iz larve.
2. Uništavanjem odraslih formi koje se vrši prskanjem ili premazivanjem insekticida po osunčanim stranama objekta, dok se u unutrašnjosti stambene jedinice vrši dezinsekcija. 
Na žalost, populacija muva se ne može uništiti, ali se može držati pod kontrolom njihov broj.

Dezinsekcija osa 

Dezinsekciju osa treba prepustiti profesionalcima
Dezinsekcija osa i njihovih gnezda je izuzetno opasna i ne treba je raditi samostalno

Insekti koji svojim ubodom mogu određenom broju ljudi izazvati blagu do prilično teške alergijske reakcije. Prema ljudima mogu biti agresivne kada se osete ugroženim, a ponekad istu osobu ubodu i nekoliko puta.

Dezinsekcija osa mora biti prepuštena profesionalnim službama jer predstavlja rizičnu aktivnost. Svako uznemiravanje gnezda izaziva burnu reakciju osa koje kreću u samoodbranu.

Dezinsekcija smrdibuba

Smrdljivi Martin se uništava primenom insekticida
Smrdibuba ili smrdljivi Martin, izuzetno dosadan insekt koji pravi veliku štetu na biljkama, a dezinsekciju najbolje prepustiti stručnim službama

Svake godine sve brojnija vrsta insekata koja ponekad u stanove i objekte ulazi u jako velikom broju. Ne preporučuje se njihovo nestručno ubijanje jer ispuštaju neprijatne mirise po kom su i dobili ime. 

Preventivno montiranje komarnika na prozore i vrata od balkona značajno smanjuje mogućnost njihovog useljavanja u prostor. Ako uđu u stan i želite sami da ih eliminišete, možete koristiti sprej protiv letećih insekata ali prskajte u većoj količini nego što je potrebno za muve ili komarce.

Dezinsekcija od strane stručnih timova je jedini način adekvatnog uništavanja smrdibuba, a intervencije se mogu sprovoditi u unutrašnjosti stanova i spolja, najčešće na usevima jer su veoma štetne za biljke.

Sprovodi se prskanjem tečnih insekticidnih preparata koji se nanose na površine gde je to potrebno. U stambenim objektima najveću pažnju treba posvetiti prskanju prozora, okvira prozora i balkonskih vrata, kao i kutija za roletne u kojima  se najčešće nastanjuju.

Dezinsekcija stenica

Uništavanje krevetskih stenica
Krevetske bube-stenice su veoma sitne i štetne, njihova dezinsekcija je neophodna

Stenice su veoma sićušni insekti koji se hrane krvlju ljudi i životinja dok spavaju. Nazivaju se još i krevetske stenice. Pošto su sitne, nemoguće ih je videti a lako se na stvarima i među stvarima mogu uneti u stan. Nalaze se u grupama i brzo se razmnožavaju.

Dezinsekcija stenica zahteva prethodno temeljno čišćenje svih mesta gde su se one smestile, a potom delovanje insekticidima. Dezinsekcija podrazumeva tretiranje kreveta, fotelja, kaučeva, ugaonih garnitura. Ponekad je potrebno ponoviti intervenciju.

Najčešća pitanja i odgovori u vezi dezinsekcije

Koliko god da se piše i priča o dezinsekciji, uvek postoje informacije koje se izostave. Pokušaćemo da odgovorimo na neka od najčešće postavljanih pitanja, možda se među njima krije i neka od vaših nedoumica. 

1. Koja je razlika između dezinfekcije i dezinsekcije?

Dezinfekcija je procedura namenjena direktnom uništavanju bakterija, virusa ili gljivica sa različitih površina, a dezinsekcija je proces koji uklanja različite insekte i krpelje koji mogu biti nosioci bakterija i virusa, i na taj način indirektno uništava pomenute štetne mikroorganizme

Obe aktivnosti su na svoj način usmerene na smanjenje mogućnosti oboljevanja od zaraznih bolesti.

2. Da li profesionalne službe rade dezinsekciju samo službenih, društvenih prostorija?

Odgovor je ne. Profesionalna firma za dezinsekciju svoje usluge pruža svima koji im se obrate. Na teren izlaze kako za stambene jedinice, tako i za sve ugostiteljske objekte, lokale, magacine, restorane, zdravstvene objekte, praktično sve ugrožene prostorije i spoljašnju okolinu.

3. Da li je moguće rešiti se štetnih insekata bez pozivanja profesionalaca?

Ovaj odgovor zavisi prvenstveno od količine, odnosno broja nastanjenih štetočina u objektu ili u spoljašnjoj sredini, ali i od vrste insekata. 

Kada su u pitanju komarci ili muve u stanu, jednostavno i praktično rešenje za ukućane predstavlja montiranje dispenzera za osveženje vazduha, gde se kao punjenje može koristiti insekticid na biljnoj bazi. Dispenzer u određenim vremenskim intervalima prsne sprej koji tera i onesposobljuje ove insekte. Potpuno je bezbedan za ljude i toplokrvne životinje.

Kada se radi o većem broju štetočina, i tada ljudi često prvo pokušaju sami da se izbore, ali ponekad uspešnost akcije ne traje dugo. Oni uporniji pokušaju u više navrata, ali se uglavnom proces završi pozivom profesionalaca.  

Da bi se izbegle moguće greške i smanjili finansijski izdaci, bolje je odmah pozvati firme koje se bave dezinsekcijom. Na taj način sebi obezbeđujete sigurnost da će biti upotrebljeni adekvatni insekticidi, u pravoj količini i na pravi način, te da će se u potpunosti eliminisati štetni insekti.

4. Koliko su insekticidi bezbedni za zdravlje domaćina?

Sve firme koje se bave proizvodnjom insekticida i poslom dezinsekcije, garantuju da su preparati sa kojima se radi potpuno bezbedni za ljude i životinje. Pored toga, nemaju nikakve mirise te se prostor može uobičajeno koristiti  nakon intervencije 

Dakle, za ovakve procedure i uz adekvatne insekticide, potpuno je zaštićeno zdravlje ljudi i ljubimaca koji žive u prostoru koji se tretira. 

Pesticidi i insekticidi su preporučeni od strane Svetske zdravstvene organizacije a odobreni od strane Ministarstva zdravlja.

5. Koja je cena dezinsekcije?

Cena dezinsekcije zavisi od nekoliko faktora:

  • Da li je u pitanju stambeni ili poslovni prostor (cena za stambene jedinice je manja)
  • Koja je kvadratura prostora (manji prostor→manja cena)
  • Koliki je obim posla, što je direktno u vezi sa potrošnjom materijala

Uvek treba imati na umu da se najčešće ispostavi da je cena angažovanja profesionalaca manja od one sume novca koju pojedinac potroši na kupovinu uglavnom većeg broja različitih, a slabo efikasnih preparata u apotekama i trgovinama.

Još jedna bitna napomena - preventivna dezinsekcija je uvek najbolja i najjeftinija.

6. Dezinsekcija Beograd

Na teritoriji Beograda postoji veliki broj profesionalnih firmi za usluge dezinsekcije. Spisak firmi i subjekata koji ispunjavaju uslove za obavljanje dezinsekcije možete naći u Službenom glasniku RS br.3/17 

Ukratko za kraj

Dezinsekcija prostorija i spoljašnje sredine je zaista od ogromnog značaja za ljude. Zdravstveno bezbedan i higijenski čist prostor u kome ćete se osećati opušteno i sigurno, obezbeđuje vam upravo ovaj vid zaštite. Nepoželjni i neprijatni “leteći i gmižući gosti” biće uvek daleko od vas.

Da li ćete se odlučiti za profesionalne službe ili ćete sami obezbediti aparate protiv insekata, vaš je izbor, ali pre odluke osvrnite se na sve napisane preporuke i savete da bi dezinsekcija bila uspešna.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing