Kako funkcionišu sušači za ruke i koje su prednosti njihovog korišćenja?

Princip rada sušača za ruke je vrlo jednostavan. Ovi aparati funkcionišu uz pomoć senzora, ali postoje razlike između klasičnih i modernih sušača.

Kod klasičnih modela aparata koji su okačeni na zid ruke se stavljaju ispod otvora, koji je smešten na kraju aparata i ispušta topao vazduh. Senzori u sušačima reaguju na pokret i prilikom postavljanja ruku ispod aparata, on se automatski pokreće. Kod većine sušača, dovoljno je nekoliko sekundi da ruke pudu potpuno suve. Nema odlaganja ubrusa, nema smeća i nema vode po celom toaletu.

Moderniji sušači za ruke su malo drugačijeg dizajna i sa drugačijim principom rada. Užeg su dizajna i postavljeni su niže na zidu. Funkcionišu takođe uz pomoć senzora, međutim kod ovih aparata, ruke se postavlaju u sam aparat, a ne ispod njega.
Proizvode se u različitim bojama i veličinama, što je jako važno. Naime, sušači za ruke se najčešće koriste u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima, šoping centrima i u većini savremenih javnih objekata, gde se velika pažnja poklanja izgledu celokupnog enterijera, pa i toaleta. I upravo tu dolazi do izražaja prednost modernih sušača za ruke, koji osim pto savršeno obavljaju funkciju koju imaju, odlično mogu odgovoriti svakom dizajnu enterijera.

Kod modernih sušača za ruke, intenzitet rada je jači, pa je i vreme koje je potrebno za sušenje ruku kraće. Ovo je posebno važno na mestima gde je velika frekventnost ljudi i gde svako duže zadržavanje pravi dodatne i nepotrebne gužve. U toaletima u kojima je postavljen dovoljan broj modernih sušača za ruke znatno je smanjeno vreme čekanja i ne stvaraju se gužve.

Prednosti korišćenja sušača za ruke

Već smo spomenuli da se uz pomoć sušača za ruke smanjuje vrme zadržavanja i čekanja u toaletima. Takođe, moderan izgled i savršena usklađenost sa dizajnom enerijera su već pomenuti. Pored svega navedenog, ugradnja sušača za ruke ima još neke benefite.
Prednost sušača je u tome što za njima ne ostaje nered u toaletu. Korišćenje paprinih ubrusa najčešće stvara haos i nered po čitavom toaletu jer se nakvašen i izgužvan papir lepi po podu i svim elementima, a neretko ostaje i na cipelama. Ovakav nered stvara problem ne samo ljudima zaduženim za održavanje higijene u toaletu, već i vlasnicima koji ne žele neuredan i estetski veoma ružan deo u svom poslovnom prostoru ili lokalu. Sa sušačima za ruke, tih problema nema. Može biti malo vode na podu, ali to je mnogo lakše ukloniti i nikada ne izgleda tako neuredno i prljavo kao kada je paprinih ubrusa svuda po podu i oko kanti za smeće.

Osim dobrobiti za vlasnike prostora u kojima se postavljaju, sušači za ruke doprinose se i očuvanju naše planete. Nema seče stabala zbog pravljenja papirnih ubrusa, nema nepotrebnog smeća. Sušači za ruke, kao proizvod moderne tehnologije, omogućavaju da se zastarelo korišćenje paprnih ubrusa i, samim tim, prirodnih resursa smanji i na taj način zaštiti naša planeta koja je već dovoljno ugrožena i u određenoj meri nepovratno uništena.