fbpx Parking za invalide - Pravilnik, zahtev i kako dobiti mesto

Parking za invalide: proces za podnošenje zahteva i dobijanje nalepnice

Svakodnevno se susrećemo sa bahatim vozačima koji ne obraćaju pažnju na pravila i propise u saobraćaju, a kada je reč o parkiranju dešava se da zauzmu i po dva parking mesta. Ovo često zna da frustrira druge vozače, a posebno vozače sa invaliditetom koji se svakodnevno susreću sa dodatnim teškoćama kada je reč o pronalaženju parkinga. 

Da bi se izbegle ovakve situacije i obezbedilo parking mesto za osobe sa posebnim potrebama, koje će im olakšati kretanje i skratiti vreme traženja parking mesta, saznaćemo sve o procesu dobijanja parking mesta, nalepnice, parking karte i pravilniku za parking za lica sa invaliditetom

Sadržaj stranice:

1. Zahtev za parking mesto za invalide
2. Parking za invalide - Pravilnik
3. Obeležavanje i uređenje parkinga za invalide
4. Prednost parkinga za invalide
5. Zloupotreba parkinga za invalide
6. Rešenja za bolji parking za invalide

Zahtev za parking mesto za invalide 

Invalidska parking karta se izdaje osobama sa invaliditetom
Zahtev za parking mesto za invalide: proces podnošenja zahteva

Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom podleže određenim zakonima i procedurama. Da bi se kvalifikovali za parking mesto za invalida i dobili nalepnicu i kartu, morate da ispunjavate određene uslove.

Invalidska parking karta se izdaje osobama sa invaliditetom samo na osnovu:

  • Nalaza nadležnog organa o stepenu telesnog oštećenja 
  • Rešenja Sekretarijata za socijalnu zaštitu - Sektor za boračku i invalidsku zaštitu

Nalaz o stepenu telesnog oštećenja se izdaje na zathtev PIO (Republički fond za penzijsko i zdravstveno osiguranje), a vrši se prema Pravilniku o utvrđivanju telesnih oštećenja. Procenu vrši invalidska komisija u Dr Aleksandra Kostića 9-11, (II ulaz, broj 11) i šalter sala je otvorena za građane svakog radnog dana od 8-15 časova. 

Postupak za ostvarenje prava na rezervisano parking mesto u Beogradu se pokreće podnošenjem pismenog zahteva sa pratećom dokumentacijom na šalteru pisarnice Sekretarijata za socijalnu zaštitu u ulici 27. marta broj 43-45. (3)

Važno je napomenuti da Sektor za boračku i invalidsku zaštitu, 27. marta 43-45 izdaje rešenja samo ponedeljkom, sredom i petkom od 09 do 13 časova. Više informacija možete dobiti na broj telefona 011/330-90-92 ili na sajtu Sekretarijata za socijalnu zaštitu. (4)

Nakon pribavljanja ova dva rešenja, podnosi se zahtev za izdavanje parking mesta za lica sa posebnim potrebama. 

Zahtev se podnosi na sajtu eUprava ili na sajtu www.beograd.rs. Važno je da budete registrovani i prijavljeni na portalima. Elektronska usluga je dostupna u određenim gradovima i opštinama, a koji su to gradovi u pitanju pogledajte na linku.

Za podnošenje ovog zahteva neophodna je sledeća dokumentacija:

  • Rešenja Sekretarijata za socijalnu zaštitu
  • Dve slike dimenzija 3,5x3cm
  • Saobraćajna dozvola 
  • Lična karta

Osobi sa invaliditetom mogu se izdati najviše dve povlašćene karte za parkiranje i to jedna po osnovu invaliditeta - invalidska parking karta (IPK) i druga, kao stanaru određene zone - povlašćena parking karta (PPK). Osobe sa invaliditetom, koje ne žive u zonama, mogu dobiti samo invalidsku parking kartu po osnovu invaliditeta. (4)

Usluga podnošenja ovog zahteva je besplatna, a za sve neophodne informacije možete da se obratite nadležnoj opštinskoj ili gradskoj upravi. 

Zahtev podnosi osoba sa invaliditetom ili njen roditelj ili staratelj, ukoliko je osoba sa posebnim potrebama maloletna ili sprečena da radi. 

Nakon što podnesete zahtev, nadležni organi će ga analizirati da bi utvrdili da li ispunjavate sve uslove za dobijanje invalidskog parking mesta i nalepnice. Ukoliko vaš zahtev bude odobren, dobićete dozvolu da parkirate vozilo na parking mesta rezervisana za invalide. 

Važno je da napomenemo da dozvola za parking mesto za invalide ima svoj rok trajanja i vrlo je bitno da je redovno obnavljate pre nego što istekne, kako bi zadržali pravo na parkiranje na mestima za lica sa invaliditetom.

Dobijena parking nalepnica može da se preuzme u prostorijama Parking servisa u ulici Starine Novaka br. 22, Kraljice Marije br. 7 ili u Mileševskoj 51. Može da se dostavi i poštom, u zavisnosti za šta se lice opredelilo prilikom podnošenja zahteva.

Kako izgleda PDF obrazac zahteva za ostvarivanje prava na besplatno korišćenje parkinga za invalide pogledajte ovde

U nastavku teksta, pozabavićemo se precizno ustanovljenim pravilima koja lica sa posebnim potrebama treba da ispunjavaju kako bi dobili pravo na korišćenje parking mesta za osobe sa invaliditetom.

Parking za invalide - Pravilnik

Parking mesto za invalide: pravila i uslovi korišćenja
Parking mesta za invalide: pravilnik

Lice sa invaliditetom je osoba sa trajnim posledicama telesnog i senzornog oštećenja ili bolesti, koje ne mogu da se otklone lečenjem ni medicinskom terapijom pa se zbog toga suočavaju sa različitim ograničenjima kada je u pitanju kretanje. 

Parking mesta za osobe sa invaliditetom mogu da koriste osobe koje imaju oštećene ekstremitete najamnje 80% kao i oboleli od distrofije, paraplegije, kvadriplegije, cerebralne paralize i mulitple skleroze, osobe koje imaju oštećenja vida najmanje 90%, ratni, vojni i civilni invalidi od I do IV grupe i osobe na dijalizi.

Pravilnik parkinga za invalide propisuje:

  • Neophodno prebivalište na teritoriji grada za koji je prethodno podnesen zahtev.
  •  Pravilnikom je propisano da obeležena parking mesta za osobe sa posebnim potrebama mogu da koriste i ustanove, udruženja i organizacije.
  • Ako je vlasnik vozila koje se upotrebljava za prevoz osobe sa invaliditetom član porodice, vlasnik vozila mora da ima istu adresu prebivališta, kao i lice sa posebnim potrebama.
  • Treba priložiti izjavu od člana porodice tj. vlasnika vozila, čime će se potvrditi da je osoba saglasna i da dozvoljava da državni organ za potrebe postupka može da izvrši uvid i pribavi i obradi sve neophodne podatke kojim se prati službena evidencija.
  • Pravo na korišćenje ovih parking mesta ima osoba koja je vlasnik ili korisnik vozila na osnovu ugovora o lizingu ili na osnovu punomoći i da je vozilo registrovano na osobu sa invaliditetom ili na člana zajedničkog domaćinstva.

Za detaljniji pregled informacija i svih pravila određena zakonom posetite sajt Službeni list grada Beograda na kojem možete da nađete ceo pravilnik.

Obeležavanje i uređenje parkinga za invalide

Parking za invalide: obeležavanje mesta
Parking za invalide se najčešće označava sa jarko plavom ili žutom bojom

Označavanje parking mesta za osobe sa invaliditetom podrazumeva korišćenje posebnih stubova, znakova i oznaka sa jarkim bojama kako bi mesto bilo uočljivije i dostupnije. Parking mesto mora da ima veće dimenzije i mora da bude propisno uređeno sa adekvatnom parking opremom i zaštitom. U nastavku teksta, objasnićemo detaljnije zašto je sve ovo važno:

  • Boja - Parking mesta za lica sa posebnim potrebama se najčešće označavaju jarko plavom ili žutom bojom da bi se mesto istaklo i bilo lakše vidljivo.
  • Dimenzije parkinga - Najmanja veličina parking mesta za invalide je 3,70m širine, dok je dužina standardna i iznosi 4,80m. Širina parking mesta za lica sa posebnim potrebama je uvek veća u odnosu na regularne automobile i dimenzije parking mesta  jer je osobama sa invaliditetom neophodno više prostora i potpuno otvaranje vrata da bi ušli i izašli iz vozila. 
  • Simbol invaliditeta - Na parking mestima za lica sa posebnim potrebama se uvek na tlu nalazi simobl invalida, čime se na još jedan način drugim vozačima stavlja do znanja da nije u pitanju bilo kakav parking, već da je predodređen isključivo za invalide.
  • Saobraćajni znaci - Mesta za invalide se često označavaju sa saobraćajnim znakovima koji su najčešće plave boje, kako bi što jasnije ukazali na rezervaciju parkinga za osobe sa posebnim potrebama.
  • Stubovi - Parking barijere i stubići štite parking mesto za invalide, dodatno ga ističu, a sprečavaju i mesta na ulici gde parking nije dozvoljen. 

Da bi se parking adekvatno obeležio neophodno je da se pridržavamo ovih specifikacija kako bi se omogućilo pravilno korišćenje parkinga i osobama sa invaliditetom olakšalo traženje i korišćenje istog. 

Prednost parkinga za invalide

Parking za invalide: prednosti
Parking za invalide zahteva veće i šire dimenzije parking mesta

Glavna i najvažnija prednost koju pruža parking za lica sa invaliditetom jeste pristupačnost. Parking mesta za invalide su najčešće uvek postavljena na početku ili blizu glavnih ulaza u objekte liftovs i naplatnih stanica, što osobama sa invaliditetom olakšava da pristupe tim mestima i štedi im vreme i energiju.

Pored pristupačnosti, prednost je i veći prostor, odnosno veće dimenzije parking mesta, koje omogućavaju lakši ulazak i izlazak iz vozila.

Besplatno parkiranje na mnogim javnim mestima je takođe jedan od benefita parkinga za invalide.

U svim garažama i parkiralištima postoje mesta koja su namenjena za osobe sa invaliditetom, ta mesta su posebno označena, a vlasnici vozila sa invaliditetom i invalidskom nalepnicom imaju pravo uvek na 3 sata besplatnog parkiranja u svim garažama i parkiralištima JKP “Parking servis”

Ulična ili opšta parkirališta uslugu parkiranja za osobe sa invaliditetom ne naplaćuju, pa se tako parking može koristiti besplatno i neograničeno. Ovakva mesta su označena horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, a svako neovlašćeno korišćenje ovog parkinga se sankcioniše od strane nadležnih ograna. 

U nastavku teksta saznaćemo šta se dešava ukoliko ne poštujemo parking mesta za invalide i ukoliko se parkiramo na njih bez posedovanja odgovarajuće dozvole.

Zloupotreba parkinga za invalide

Parking za invalide: zloupotreba
Parking za invalide: zloupotreba i posledice

Ljudi često vole da zanemaruju i ne poštuju pravila kada je reč o parkiranju na mestima koja su namenjena osobama sa invaliditetom. 

Zloupotreba ovih parking mesta može da ima ozbiljne posledice jer predstavlja nepoštovanje zakona i uspostavljenih pravila koja su tu da osiguraju parking mesto osobama sa invaliditetom. 

Ukoliko se parkirate na mesto koje je namenjeno osobama sa posebnim potrebama, a nemate neophodnu nalepnicu i dokumenta da to dokažete, može da vas zadesi sledeće:

  • Novčana kazna - Zakon predviđa visoke novčane kazne za sve vozače koji se nepropisno parkiraju na mestima koja su namenjena licima sa posebnim potrebama.
  • Oduzimanje dozvole - U nekim slučajevima, pogotovo ako se desi da se prekršaj nepropisnog parkiranja ponavlja više puta, može doći i do privremenog oduzimanja vozačke dozvole.
  • Nepropisno parkirano vozilo odnosi pauk - Ukoliko se parkirate na mesto koje je predodređeno licima sa invaliditetom, može da se desi da vas odnese dizalica iz JKP “Parking servis”. U ovom slučaju, platićete izvesnu novčanu nadoknadu za kršenje zakona i nepropisno parkiranje. 

Kada vozači koji nemaju pristup parkingu za invalide, zauzmu parking mesto osobama sa invaliditetom kojima je zaista neophodan parking, izazivaju dodatne teškoće osobama sa posebim potrebama. Stvara se problem svim licima koja su ograničena u pogledu kretanja, koja zbog tuđeg neetičkog ponašanja ne mogu da se parkiraju na mestima koja su im namenjena i određena zakonom.

Da bismo izbegli zloupotrebu korišćenja parkinga za invalide, moramo da razumemo lica sa invaliditetom i njihova prava na parkiranje i da nikada ne parkiramo na invalidskim mestima bez posedovanja nalepnice i dozvole. 

Rešenja za bolji parking za invalide

Kako bi poboljšali parking za invalide i stvorili još sigurniju i pristupačniju okolinu za lica sa posebnim potrebama, neophodno je da lokalne vlasti pooštre primenu zakona i propisa o parking mestima za invalide. 

Takođe, vrlo je važno da se ljudi edukuju na ovu temu, podignu svest o vozačima koji imaju posebne potrebe i shvate važnost pakring mesta za invalide.

Vlasti i nadležni organi u svakom gradu bi trebali da razmotre povećanje broja parking mesta za osobe sa invaliditetom, kako bi poboljšali poziciju lica sa posebnim potrebama u društvu i olakšali im kretanje. 

Razvoj novih mobilnih aplikacija ili drugih tehnoloških rešenja bi moglo da pomogne osobama sa invaliditetom da lakše i brže pronađu parking za lokaciju na koju idu. Sve informacije vezane za parking treba da budu dostupne na internetu kako bi osoba sa posebnim potrebama mogla unapred da isplanira svoj odlazak na bilo koju lokaciju i vidi gde će moći da se parkira. 

Neophodno je da se parking mesta za invalide redovno održavaju, da su sva obeležja oko parkinga jasno vidljiva i iscrtana i da na prilazu parking mestu nema prepreka, kako bi se osiguralo njihovo nesmetano korišćenje.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing