fbpx Dimenzije parking mesta - Standard, veličina, širina i dužina

Dužina i širina parking mesta

Danas veliku pažnju pridajemo veličini svog vozila i uživamo da kupimo veći i komforniji auto. Vrlo brzo, kada dođe vreme da parkiramo kola, počinjemo da obraćamo pažnju i na dimenzije parking mesta.

Veličina parking mesta ima svoj zakonski standard, ali se on nije menjao i ispratio promenu voznog parka ka većim gabaritima. Isto tako, dešava se da iscrtavanje parking mesta ne prati propisane standarde što za posledicu ima problem preuskih parking mesta.

Sadržaj stranice:

1. Šta kaže zakon o veličini i dimenzije parking mesta
2. Da li se razlikuju dimenzije parking mesta za kamion, automobil, autobus?
2.1. Dimenzije parking mesta za automobile
2.2. Dimenzije parking mesta za autobuse
2.3. Dimenzije parking mesta za kamion
3. Standardna veličina parking mesta (širina i dužina)
4. Dimenzije parking mesta u garaži
5. Dimenzije parking mesta za invalide
6. Dobro parkiranje uz standardne dimenzije parking mesta

Šta kaže zakon o veličini i dimenzije parking mesta

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je na osnovu Zakona o stanovanju i odražavanju zgrada, donelo Pravilnik o uslovima i normativima za planiranje i projektovanje stambenih zgrada i stanova u programima stambene podrške.

Član 5.ovog pravilnika govori o parkiranju i veličini jednog parking mesta za putnički automobil.

Dimenzije parking mesta u ovom pravilniku precizirane su minimalno dozvoljenim proporcijama:

  • Dužina parking mesta je minimum 4,80m
  • Širina je minimum 2,30m

Jasno je da parking u Beogradu predstavlja sve veći problem, i da ove minimalne dimenzije parking mesta imaju cilj da povećaju efikasnost parkinga, odnosno na neki način povećaju kapacitet parking prostora. Međutim, sa druge strane, narušavaju bezbednost i sigurnost vozila i vozača, jer je prostor za manevrisanje pri parkiranju smanjen.

Da li se razlikuju dimenzije parking mesta za kamion, automobil, autobus?

Različita vrsta vozila - različite dimenzije parking mesta
Drumska vozila se razlikuju po veličini, samim tim se razlikuju i veličine parking prostora

Sasvim je prirodno da se dimenzije parking mesta razlikuju za različite vrste vozila. Možemo li da parkiramo auto na obeleženo parking mesto za autobus ili kamion? Možemo, ali u obrnutom slučaju to baš i ne bi bilo izvodljivo. 

Dimenzije vozila za koje je parking namenjen određuju dimenzije parking mesta. Zato se obeležavanje parking mesta za automobile, autobuse i kamione razlikuje, i mora se voditi računa da se ispoštuju standardne dimenzije parking mesta za namenjenu kategoriju vozila.

Dimenzije parking mesta za automobile

Minimalne dimenzije parking mesta smo naveli. Međutim, u zavisnosti od toga da li se automobil parkira paralelno sa drumom, pod pravim uglom ili ukoso, veličina se može razlikovati.

Dimenzije parking mesta u zavisnosti od načina parkiranja

Način parkiranja

Širina parking mesta

Dužina parking mesta

Paralelno 

2m

5,5 - 6m 

Pod 90°

2,30 - 2,50m

4,80 - 5m 

Ukoso 75°

2,40m

4,90 - 5,30m

Ukoso 60°

2,65m

4,60 - 5,20m

Ukoso 45°

3,25m

4 - 4,80m

Parking mesto  za invalide

3,70m

4,80 - 5m

Dimenzije parking mesta za autobuse

Dužina i širina parking mesta za autobus
Prostor za parkiranje autobusa takođe ima svoje standarde

Maksimalna dužina autobusa na našim prostorima je 12m, širina 2,5m a visina 4m. Potreban zaštitni prostor odnosno širina do susednog vozila ili zida je 0,8m sa obe strane autobusa. 

Kada sagledamo najveće dimenzije ovog drumskog vozila i širinu zaštitnog prostora, dimenzija parking mesta za autobuse je dužine 15m, širine 4m.

Dimenzije parking mesta za kamion

Parking mesta, dimenzije za kamione
Parking mesta za kamione treba da budu kosa, prolazna i standardne dužine i širine

Prema našim zakonskim propisima, maksimalna širina drumskih vozila je 2,5 m, visina 4m, a dužina 18 metara (kamioni do 12m, tegljači sa poluprikolicom 16,5m i kamioni sa prikolicom 18m)

S obzirom na gabarite teretnih vozila i njihovo otežano kretanje unazad, parking mesta za kamione treba da budu otvorena na oba kraja (prolazna) i po kosim šemama parkiranja.

Što se tiče dimenzije parking mesta za kamion, dužina se izračunava kao dužina vozila + minimum 2m, a zaštitni prostor je 0,9m sa obe strane kamiona, što znači da je minimalna dužina 20m a širina 4,5m.

Standardna veličina parking mesta (širina i dužina)

Dimenzije parking mesta, standard za upravno parkiranje
Iscrtana upravna parking mesta po standardnim dimenzijama i sa graničnicima

Da bismo izračunali optimalnu dimenziju parking mesta, i na taj način obezbedili najbolju iskoristljivost prostora za parkiranje, moramo uzeti u obzir četiri faktora:

  • Dužinu vozila
  • Širinu vozila
  • Zaštitne zone
  • Visinu vozila u slučajevima parking mesta u zatvorenom prostoru

Standardne dimenzije parking mesta u skladu sa navedenim faktorima su:

  • Dužina 5m
  • Širina 2,50m
  • Zaštitna zona oko putničkog vozila je 0,5m
  • Visina garažnog stropa 2,20m

Vidimo da se standardne dimenzije malo razlikuju u odnosu na minimalno dozvoljene, koje iznose 2,30m širine i 4,80m dužine.

Takođe možemo spomenuti da postoje standardi koliko nakon zadnje ivice parking mesta treba da ostane prostora do zida, ili nekog drugog objekta iza parkiranog vozila. Taj standard je 0,20m, i obično se meri iza postavljenog parking graničnika

Ove standardne veličine parking mesta primenjuju se na svim parkinzima sa upravnim parkiranjem vozila.

Dimenzije parking mesta u garaži

Veličina parking mesta u garaži stambenog objekta
Zatvoreni tip vlasničke garaže ima standarde za dužinu, širinu i visinu

Garaže u okviru stambenih objekata takođe imaju svoje standardne dimenzije. Određene su Pravilnikom o uslovima i normativima za planiranje i projektovanje stambenih zgrada i stanova u programima stambene podrške.

Minimalne dimenzije su 2,70m širine, 5,50m dužine, a 2,20m visine, dakle nešto su većih dimenzija od običnih parking mesta

Dimenzije parking mesta za invalide

Veličina parking mesta za invalide se razlikuje
Širina parking mesta za invalide je veća u odnosu na standardne automobile

Ako uzmemo u obzir činjenicu da osobe sa invaliditetom iziskuju potpuno otvaranje vrata da bi mogli izaći/ući u vozilo, dolazimo do zaključka da se dimenzije parking mesta za invalide moraju razlikovati po veličini od standardnih dimenzija. 

Po članu 36 Pravilnika o tehničkim standardima planiranja, projektovanja i izgradnje objekata, kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama, najmanja veličina parking mesta za invalide je 3,70m širine, dok je dužina standardna, 4,80m.

Dobro parkiranje uz standardne dimenzije parking mesta

Nepoštovanje standardne dimenzije parking mesta
Zbog smanjenih dimenzija parking mesta, česti su ovakvi slučajevi parkiranja

Svedoci smo da je poslednjih godina velika nesrazmera između potrebnih i ponuđenih parking mesta. Kada tome dodamo činjenicu da se standardne dimenzije parking mesta često ne poštuju već se smanjuju, problem se dodatno pogoršava.

Svima nam je jasno da propisane dimenzije treba da se poštuju, jer ako se na svakom parkingu “izgubi” par mesta zbog smanjenja dimenzija, čak nekoliko desetina vozila ostaje bez potrebnog prostora za parkiranje. Priznaćemo, nije zanemarljiv podatak, pogotovo u ovo vreme kada je ogromna i oštra borba za svako parking mesto. 

Reference:

  • Pravilnik o uslovima i normativima za planiranje i projektovanje stambenih zgrada i stanova u programima stambene podrške, član 5. (Link)
  • Pravilnik o tehničkim standardima planiranja, projektovanja i izgradnje objekata, kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama, član 36 (Link)
Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing