fbpx

Kako održavati otirače?

Korisnost otirača je svima dobro poznata. Svaka kuća, svaki stan, kao i većina javnih ustanova i poslovnih objekata bi trebalo da imaju otirače, kad god i gde god je to moguće.

Međutim, u ovom tekstu se nećemo baviti prednostima otirača, već načinom njihovog održavanja. Verovatno većina nas zanemaruje jednu prostu činjenicu – otirači se moraju održavati. Ljudi uglavnom kupuju otirače i ne održavaju ih, već ih samo zamene novim kada postanu neupotrebljivi. Naravno, neophodno je nakon određenog vremena stari otirač zameniti novim, ali je svakako važno da se otirač redovno održava, čak i kada je potpuno nov.

Usisajte i/ili istresite otirač

Na onaj otirač ispred vrata uglavnom svi zaborave. Taj otirač je jako važan, koristan iz više razloga, ali jednostavno znamo da je ispred vrata, nije nam u vidnom polju, ne primećujemo ga. Upravo zbog toga i zaboravljamo na njega i neretko ga preskačemo kada usisavamo stan ili kuću. Međutim, ne bi trebalo zaboraviti na te otirače.

Pre svega, treba redovno istresati otirače. Otirači koji su puni prljavštine i prašine neće najbolje obavljati svoju funkciju. Znamo da nije uvek lako naći pogodno mesto na kome biste istresli svoj otirač, posebno ako živite u stanu. Nikako nije preporučljivo da to radite preko terase. Ali, ukoliko živite u kući, nema razloga da ne praktikujete ovo redovno.

Ono što svakako možete je da otirače redovno usisavate. Kada usisavate kuću ili stan, ili kada održavate poslovni prostor, zadajte sebi zadatak da svaki put usisate i otirač. Neće vam oduzeti mnogo vremena, a imaćete lepši i, što je važnije, funkcionalniji otirač.

Treble bi najmanje jednom nedeljno usisati ili istresti otirač, a u zavisnosti od spoljašnjih uslova i češće.

Gumene otirače perite blagim sredstvima

Ukoliko imate gumene otirače njih bi trebalo da ispirate redovno, ali blagim sredstvima. Uglavnom će biti dovoljno isprati ih mlakom vodom, ali ukoliko primetite da se na otiraču nakupilo baš mnogo prljavštine, onda upotrebite i neka hemijska sredstva za čišćenje.

Naravno, nakon pranja je neophodno da sačekate da se otirači dobro osuše jer u suprotnom pranje neće imati nikakvog smisla.

Iako gumeni otirači nisu najčešći izbor, neki od njih su veoma kvalitetni i laki za održavanje, tako da ih možete uzeti u razmatranje kada birate otirače za svoj dom ili poslovni prostor.

Dotrajale otirače zamenite novim

Kao što smo već rekli na početku, posle određenog vremena će biti potrebno da stari otirač zamenite novim. I to je sasvim normalno. Redovnim održavanjem ćete svakako produžiti vek svojim otiračima. Ali, jako je važno da primetite kada je vaš otirač izgubio svoju glavnu funkciju, da je pohaban i da ne štiti kako i koliko bi trebalo. To je znak da mu je prošao rok trajanja i da je vreme za novi.

Ponuda otirača na tržištu je velika. Izaberite kvalitetan otirač, u skadu sa prostorom za koji je namenjen i u zavisnosti od frekventnosti koja se očekuje, održavajte ga redovno i sigurni smo da ćete biti zadovoljni veoma dugo.