fbpx Saveti za čistiju kuću | PiK Group

tople-sitnice-za-topli-dom 

Rešili ste da konačno odvojite malo vremena i posvetite se svom stanu. Ne pamtite kad ste poslednji put uradili nešto osim rutinskog čišćenja i eventualno poneke generalke. Prirodno je da svi ponekad poželimo neke novine, bilo da se one tiču krupnijih stvari poput promene posla ili nečeg običnijeg kao što je to slučaj sa izmenama sveta koji nas okružuje.

 Dakle, kako najefikasnije srediti kuću i uneti malo živosti i svežine u svoj dom?

Sitnicama do promene

Načina je mnogo, ali verujemo da nemate previše slobodnog vremena, a tu se neizostavno nameće i finansijski deo priče, koji će vas dodatno demotivisati. Ipak, ne mora sve biti tako crno, jer nekad i malo može značiti mnogo, to jest postoji više mogućnosti da uz pomoć samo nekoliko pažljivo odabranih stvari unesete dašak promene u svoj dom.

Kaže se da je mnogo jednostavnije sprečiti problem nego ga rešavati kad već uhvati korene, a to se, u neku ruku, može primeniti i na sređivanje kuće. Postoje mali trikovi kojima prašinu i prljavštinu možemo držati podalje od svog doma: za njih možda niste znali, a veoma su jednostavni.

Daleko od toga da samo uređenje doma nije najvažnije da bismo se u svoja četiri zida osećali odlično, ali jedna stvar je ipak važnija – higijena. I to u svakom smislu! Čista i uredna kuća jeste ona koja je čista i sveža svakog dana i koja nam omogućava da se u njoj zaista odmorimo, opustimo i uživamo.

raznobojni-detalji-za-lepsi-dom 

Otirači su najbolja brana za prljavštinu

Možda nemate dovoljno novca za kupovinu novih pločica ili luksuznih tepiha, ali približan efekat ćete postići i ukoliko ubacite nekoliko novih ulaznih otirača. Otirači vam možda na prvi pogled ne deluju kao nešto specijalno, međutim, verovatno ste i sami bili u prilici da se prijatno iznenadite kad spazite kod nekoga nove prekrivače, jastučiće na kauču ili stolnjak koji prekriva trpezarijski sto. Nekako celu prostoriju odmah doživite na drugačiji način.

Često niste u stanju ni da odmah primetite šta je to što je novo, ali vas to ne ometa da steknete dobar utisak o nečijoj dnevnoj sobi ili zapazite pločice koje do tada nisu dolazile do izražaja. Otirači za ulazna vrata su nešto nezaobilazno, a njihova uloga je veoma značajna ako uzmemo u obzir svu onu spoljašnju prljavštinu koja ostaje na obući. Zato nam je veoma važno da oni budu od kvalitetnog materijala, koji će uspešno zadržati svu tu prašinu i koliko-toliko zaštititi tepihe, pločice i parket.

cist-otirac-za-cistiju-kucu 

Otirači u stvari predstavljaju glavni branik koji sprečava najveći deo prljavštine da uopšte dospe u kuću. Prljavština i prašina dospevaju u dom kroz sve otvore, ali najviše kroz ulazna vrata, na cipelama vas i vaših gostiju. Kako bi se ovo sprečilo, neophodno je postaviti otirače tako da zadržavaju prljavštinu i upijaju vlagu. Ako postavite jedan otirač ispred ulaza (otirač za spoljašnju upotrebu) i jedan unutra (otirač za unutrašnju upotrebu), osiguraćete da cipele obrišu i oni koji to najradije preskaču.

Izbor pravog otirača

Otirači su one sitnice koje nisu samo dekorativne (mada – ukoliko je otirač interesantan, definitivno će ostaviti dobar prvi utisak na onoga ko vam dolazi) već su i vrlo korisne jer doprinose higijeni vašeg doma.

Pritom je bitna i veličina otirača: da bi bio efikasan, on mora biti širi od običnog koraka. Tako će i oni koji nerado brišu cipele morati da stanu na otirač s obe noge. 

Otirač ispred vrata trebalo bi da bude otporan na promenljive vremenske uslove i sačinjen od izdržljivijih materijala, poželjno plastičnih polimera sa velikim šarama koje će skinuti krupnu prljavštinu i odvesti najveći deo vode. Otirač za unutrašnju upotrebu može biti od prirodnih ili veštačkih materijala, a važno je da upija vlagu i ima nepropusnu podlogu kako vlaga ne bi dospela na pod.

otiraci-stite-od-prljavstine 

Što se tiče održavanja otirača, najčešće je dovoljno otresti ga kad se prljavština nakupi i osuši ili jednostavno ga usisati.

Otirači u kući su takođe dobra ideja

Možda ovo zvuči čudno, ali otirači u vidu prostirki ili krpara kod mesta u kući gde se najviše mrvi ili prosipa, kao što su frižider, sudopera ili toalet, mogu znatno umanjiti prljanje čitave kuće. Mrvice i kapi vode će se na njima skupljati umesto da ih na papučama raznesete svuda po kući, a kad se napune nečistoće, jednostavno ih istresite ili operite u mašini za veš.

Otirači pored sudopere i frižidera

Ovo može biti dobra ideja, pogotovu za porodice sa više članova kada je u kuhinji prometno ceo dan, a vremena za čišćenje je premalo. U kuhinji umesto klasičnih otirača mogu poslužiti staze od raznih materijala, kao i krpare, a najbolje rešenje predstavljaju higijenske podloge, posebno prilagođene prostorijama sa mokrim ili vlažnim podovima. Kada se s vremenom nakupe mrve i druge nečistoće, staze ili podloge mogu se jednostavno istresti ili oprati u veš-mašini.

Staza ispred sudopere, kao i one pored kade i na podu kupatila, služe i da se voda koja prska ne raznosi dalje, ujedno štiteći od klizanja. Potrebno je samo osigurati da prostirke budu pričvršćene za pod da se na njih ne bi okliznulo odnosno da nemaju uvrnute ivice o koje bi se moglo zapeti. Za kuhinje postoje i specijalne kuhinjske podloge koje sprečavaju klizanje, dobro podnose prosipanje ulja i drugih materija i lako se održavaju.

Otirači za kupatila su veoma praktični

Otirači se ne nalaze samo ispred ulaznih vrata; štaviše, pored onih u kuhinji, često su nam potrebni i otirači u kupatilu. Razloga je više, a jedan od glavnih jesu pločice koje umeju biti vrlo neprijatne. Prvenstveno mislimo na hladnoću koja vas preseče kad zakoračite po njima, a, kao drugo, tu je i neizostavni problem koji izaziva voda iz slavine ili tuša, a koja ih čini jako klizavim. Najjednostavnije rešenje jesu otirači koji će vas dobro zaštiti od klizanja, i to jedan u tuš-kabini ili kadi.

Drugi može biti manjih dimenzija i da se nalazi ispred lavaboa gde je po pravilu najčešće mokro.

otiraci-u-kupatilima 

Naravno, u skladu s veličinom samog kupatila biraćete veće ili manje otirače, pri čemu će vam najkorisnije biti higijenske podloge koje su posebno pogodne za vlažne i mokre podove. Imajte na umu da ćete biranjem odgovarajuće boje (svetlije za tamna kupatila i tamnije za ona sa svetlim pločicama) postići drugačiji izgled kupatila i da ćete ga zasigurno ulepšati.

Čišćenje dlaka kućnih ljubimaca

Za većinu vlasnika, dlake kućnih ljubimaca prava su noćna mora kad je u pitanju čišćenje kuće. Čini se da nijedan postupak nije do kraja delotvoran, a dlake se nakupljaju svakodnevno, mnogo češće nego što je moguće očistiti kuću. Posebno je teško skinuti dlake s mebla i tepiha. Ponekad ni usisavanje ne pomaže, pogotovu ako je dlaka ljubimca duža i svilenkasta. Ipak, postoji sasvim jednostavan trik pomoću kojeg se za kratko vreme mogu ukloniti dlake.

Navucite gumene rukavice za domaćinstvo i brišućim pokretima prelazite preko mebla nameštaja: guma će sakupiti dlake i sa onih mesta gde ih niste primećivali. Za nepristupačna mesta, uzmite neki od mopova s užom glavom, uzmite probušene gumene rukavice koje više ne koristite, odsecite prste i navucite ih na svaku stranu mopa. Time prelazite po tepisima i nedostupnim mestima ispod nameštaja. Učinak će biti isti kao kod nameštaja po kojem ste prelazili rukavicama.

dlake-kucnih-ljubimaca 

Još neki trikovi za vlasnike kućnih ljubimaca

Držite jedan čist otirač ili peškir pored ulaza kako biste svom psu obrisali šape pri ulazu, pogotovu ako su blatnjave. Kako biste umanjili količinu dlaka koje ostavljaju na nameštaju i tepisima, očetkajte ih povremeno, ali to obavljajte van kuće, kako biste izbegli da dlake pri četkanju „pobegnu“ i opet završe u kući

Svež vazduh

Čistoća i urednost doma zavise i od protoka svežeg vazduha. Čak i ako je zima, pa je zaista teško često vetriti dom, setite se da povremeno provetrite stan makar na pola sata. S druge strane, i ako vam je pretoplo, pa se zatvarate i uključujete klimu, ne zaboravite da je svež vazduh veoma bitan ne samo za vaše zdravlje već i za higijenu vašeg doma. Kome još prija ustajali vazduh? Povremeno provetravanje, makar nakratko, prijaće vam koliko i sama šetnja na svežem vazduhu.

redovno-provetravanje-doma 

Osveživači vazduha

Vaš stan je provetren i čist, ali ipak želite malo opuštajućeg mirisa? U tom slučaju će vam pomoći osveživači vazduha koji mogu da vam pruže mirisnu notu koja vam nedostaje. Aromatizacija prostora eliminiše neželjene mirise, a može imati i dezinfekciono dejstvo. Lep miris definitivno ostavlja dobar utisak, ali i pozitivno utiče na raspoloženje, ali savetuje se da ne preterujete sa jačinom mirisa, kao ni sa učestalošću emitovanja mirisa. Neka vaš stan bude svež i mirisan, ali suptilno. Odnosno – povećajte svežinu i smanjite veštačke mirise. Saznajte više o ovoj temi u tekstu Sve o aromatizaciji prostora.

MOGU VAS ZANIMATI I SLEDEĆE TEME:

 

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing