fbpx Dozvola za postavljanje parking stubića - Barijere, rampe, pravila i montaža

Postavljanje stubića za parking

Kao što svi jako dobro znamo, problem sa parking mestima je primio izuzetno velike razmere u mnogim gradovima. Sve je veći broj novih zgrada koje nemaju rešen sistem prostora za parkiranje, pa samim tim i novi stanari koji imaju automobil ili dva, imaju ogroman izazov da pronađu “smeštaj” za svog četvorotočkaša.

Primećeno je da postavljanje parking stubića i sličnih barijera nekim ljudima služi kao rezervacija parking mesta. To je uglavnom nelegalno, ali kratko služi svrsi do prve prijave i posledične kazne. Međutim, shodno situaciji postavlja se pitanje da li se ima pravo i mogućnost za legalno postavljanje parking stubića?

Sadržaj stranice:

1. Dozvola - ugradnja parking stubića na legalan način
1.1. Od koga da tražimo dozvolu za postavljanje stubića?
2. Pravilno postavljanje parking stubića, barijera i rampi
3. Za nelegalno postavljanje stubića sledi kazna
4. Uz legalno postavljanje birajte i kvalitetne stubiće

Dozvola - ugradnja parking stubića na legalan način

Postavljanje parking stubića uz dozvolu je jedino legalno
Jedino merodavno postavljanje stubića za parking je nakon dobijene dozvole od Sekretarijata za saobraćaj

Procedura za postavljanje stubića za parking zavisi od toga u čijoj je svojini površina na koju želite da postavite parking barijeru, a obeležavanje parking mesta mora biti po važećim standardima. 

Ako je prostor vaš privatni, ograđen, nije potrebna nikakva dozvola. Ako se radi o površini koja je u režimu javne svojine, kao što je trotoar ispred kuće ili zgrade, javne garaže u Beogradu, opšta parkirališta, pojedinac nema pravo na dozvolu za izvođenje radova na javnim površinama. 

Ako je u pitanju parking ispred zgrade, za postavljanje stubića je neophodno dobiti odgovarajuću odluku od skupštine stambene zajednice, i to većinom glasova prisutnih članova koji imaju pravo glasa (u skladu sa članom 42. stav 1. tačka 13 i članom 44. stav 1. Zakona o stanovanju i održavanju zgrada). U ovom slučaju svakako nema pravo parkinga pojedinac, već svi stanari zgrade.

Od koga da tražimo dozvolu za postavljanje stubića?

Saobraćajne barijere se ne smeju postavljati samoinicijativno, mora postojati dozvola za postavljanje parking stubića. Kome se piše zahtev i ko donosi rešenje?

Ako se radi o fizičkim licima, stanarima zgrade, prvo obraćanje je Upravniku zgrade koji se raspituje o mogućnostima postavljanja paking stubića, rampe ili druge parking barijere. 

1. Zahtev se podnosi Sekretarijatu za saobraćaj, Odeljenju za stacionarni saobraćaj.

2. Zahtev i potvrdu o plaćenoj taksi od 330 dinara treba predati na šalteru pisarnice, Beograd, 27. marta 43 - 45. 

Ako se radi o zahtevu pravnih lica i preduzetnika, procedura je sledeća:

1. Zahtev se takođe podnosi Sekretarijatu za saobraćaj, Odeljenju za stacionarni saobraćaj.

2. Uz zahtev prilaže se:

  • Vlasnički list ili ugovor o zakupu poslovnog prostora
  • Fotokopija rešenja o upisu u odgovarajući registar
  • Dokaz o uplati administrativne takse za podnošenje zahteva od 330 dinara (iznos naknade za februar 2023.)

3. Rok za rešavanje zahteva je 30 dana.

4. Ako je zahtev odobren, Sekretarijat obaveštava JKP “Parking servis” koji podnosiocu zahteva dostavlja predračun za plaćanje korišćenja parking mesta u iznosu od 4.544,00 dinara.

5. Rok za rezervisanje parking mesta od strane JKP “Parking servisa” je 15 dana.

Na taj način postavljanje parking stubića postaje legalno.

Pravilno postavljanje parking stubića, barijera i rampi

Postavljanje parking stubića mora biti pravilno
Parking barijere se postavljaju od strane ovlašćenih lica, po tačno utvrđenoj proceduri

Izbor parking barijere i stubića je na vama, ali svaka vrsta ima svoju proceduru, odnosno način na koji se pravilno postavlja. Najčešći način montaže je da se metalna osnova ušrafi u betonsku podlogu, a funkcionisanje zavisi od vrste parking barijere:

  • Parking barijera stub – prilikom parkiranja stub se otključava, izvlači iz metalne osnove i odlaže npr.u auto. Kada se sledeći put vozilo isparkira, stubić se vrati u metalnu osnovu i zaključa.
  • Parking barijera zaobljena – prilikom parkiranja zaobljena barijera se otključava i obara u vodoravni položaj, ne odvaja se od metalne baze. Nakon isparkiravanja barijera se podiže u uspravni položaj i zaključava.

Pravilno postavljanje stubića za parking od velike je koristi vozačima, mada do dozvole nije lako doći. Odobrenja su vrlo restriktivna i dozvole se izdaju samo radi unapređenja stepena bezbednosti saobraćaja. To je jos jedan od razloga pribegavanja nelegalnom postavljanju parking barijera, za koje slede prilično visoke kazne.

Za nelegalno postavljanje stubića sledi kazna

Na javnom prostoru je nelegalno postavljanje stubića za parking
Nelegalno je postavljanje parking barijera na javnim površinama

Sve više prijava o nelegalnom postavljanju parking stubića i barijera dolazi na adresu komunalne policije. Nakon izlaska na teren i potvrđivanja da se zaista radi o nezakonitom blokiranju parking mesta na javnim površinama, slede kazne.

Inspektori za puteve Sekretarijata za inspekcijske poslove donose rešenje kojim se nalaže uklanjanje barijera, te njih kasnije uklanja služba za izvršenje, a uz rešenje izdaje se “počiniocu” nalog za plaćanje kazne. Visina kazne zavisi od toga ko je postavio parking stubiće.

Odlukom o zaštiti opštinskih puteva i ulica na teritoriji Beograda predviđene su novčane kazne

  • od 10.000 do 150.000 dinara za građane
  • od 100.000 do 500.000 za preduzetnike
  • od 300.000 do čak 3.000.000 dinara za preduzeća koja privremeno ili trajno zauzmu javni put.

Uz legalno postavljanje birajte i kvalitetne stubiće

Neka vaše parking barijere budu kvalitetne
Birajte kvalitetne parking stubiće koji se lako održavaju

Kada sagledamo sve činjenice vezane za postavljenje parking stubića, poštovanje procedure i propisa je siguran i ispravan put. Dobijena dozvola za postavljanje rampe ili bilo koje parking barijere, vaše je jedino oružje za parking mesto.

A kada dobijete dozvolu i krenete u potragu za kvalitetnim parking stubićima i barijerama, naš savet i izbor bi bila parking oprema i zaštita firme Pik Group.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing