fbpx Parking ispred kuće i zgrade - Zakon, kome pripada i kako sprečiti nepropisno parkiranje

Parking mesto ispred zgrade i Zakon o parkiranju ispred kuće

Parking ispred kuće ili zgrade postao je glavna tema razgovora najvećeg broja građana. Sve više stanova ili porodičnih kuća ima više od jednog automobila, a parking mesta nema ni za jedno vozilo po stambenoj jedinici. 

Pored toga što se ova tema jednostavno sama nametne u svakodnevnim pričama, neretko ona bude uzrok blažih ali i oštrijih razmirica, te zbog toga treba videti šta Zakon o parkiranju ispred kuće kaže o tome. Ko ima pravo parkiranja ispred zgrade, kuće, a ko je nepropisno parkiran na obeleženom parkingu? 

Sadržaj stranice:

1. Kome pripada parking ispred zgrade?

2. Kome pripada parking ispred kuće?

3. Zakon o parkiranju ispred kuće

4. Kako sprečiti parkiranje ispred kuće

5. Parkiranje ispred zgrade/kuće i komšijski odnosi

6. Šta grad može da učini po pitanju planiranja parkinga?

Kome pripada parking ispred zgrade?

Parking ispred zgrade je javna površina
Stanari zgrade mogu imati parking na ulici ili u dvorištu

Parking ispred zgrade može biti obeležen za parkiranje na dve lokacije, u zavisnosti od položaja zgrade i plana gradnje. Spram lokacije parkinga određuje se i kome pripada.
  
1. Ako su parking mesta obeležena pored kolovoza ispred zgrade, onda se nalaze na javnoj površini koja ne pripada nikome konkretno. Svaki stanar zgrade, njegov gost, komšija iz druge zgrade ili ulice ima pravo da se parkira na obeleženom mestu. Ova parkirališta su obeležena od strane Parking servisa i poštuju definisane dimenzije parking mesta.
2. Ako je parking prostor u dvorištu zgrade, pripada svim stanarima zgrade. U tom slučaju radi se o privatnom parkingu zgrade koji je na javnoj površini. Obeležavanje parking mesta na takvoj površini mora biti u skladu sa propisima, a u zavisnosti od veličine prostora može biti obeleženo za koso, paralelno ili upravno parkiranje. 

  • Na skupštini stanara donosi se zajednička odluka o limitiranju broja vozila po stanu koji se smeju parkirati, a na savesti samih stanara je poštovanje te odluke. 
  • Pripadajuće parking mesto se ne sme prodavati ili iznajmljivati. Ako nemate vozilo a imate pravo na parking mesto, nemate pravo prodati ga jer nije vaše vlasništvo, već vlasništvo “zgrade” na javnoj površini dvorišta.
  • Ako u dvorištu postoje garaže, pri kupovini garaže postajete vlasnik tog garažnog prostora, i njega možete prodati ili iznajmiti. U slučaju seobe iz stana u čijem je dvorištu garaža, možete je prodati novim vlasnicima stana ili pak zadržati za dalje parkiranje i korišćenje za svog limenog ljubimca.

Parkiranje vozila za potrebe stambene zgrade mora biti u skladu sa Pravilnikom o uslovima i normativima za planiranje i projektovanje stambenih zgrada i stanova.

Kome pripada parking ispred kuće?

Parkiranje ispred kuće
Parking mesto na ulici ispred privatne kuće je javni prostor

Kada se radi o privatnim kućama, situacija se ne razlikuje mnogo od parkiranja ispred zgrade: 

  • Parking mesto ispred kuće, van pripadajuće površine placa na kom je stambeni objekat, smatra se parkiranjem na javnoj površini i dozvoljeno je svima. 
  • Parking mesto u dvorištu kuće je lični, privatni prostor, a iscrtavanje parking mesta u smislu dimenzija i oblika prepušteno je mašti i volji vlasnika dvorišta. 

Sasvim je jasno da parkiranje na parkingu ispred tuđe kuće nije prekršaj, to je javna površina, osim ako se radi o ulazu u garažu ili zakupljenom privatnom parking mestu. Dakle, Zakon o parkiranju kaže da parkiranje ispred tuđe kuće, a na obeleženom javnom parkingu nije prekršaj.

Kada smo razjasnili kome pripada parking ispred stambenih objekata, pogledajte šta kaže Zakon o parkiranju.

Zakon o parkiranju ispred kuće

Parkiranje ispred zgrade je regulisano i Zakonom
Zakon i Pravilnik uređuju parkiranje ispred zgrade ili privatne kuće

Parking je gorući problem svih većih gradova, a pogotovo kada je u pitanju parking u Beogradu, najvećem gradu koji u svojoj infrastrukturi ima:

  • Parking zone
  • Parking mesta ispred kuća i zgrada
  • Parking rampe/garaže
  • Pešačke staze i trotoare
  • Rampe za osobe sa invaliditetom

Parkiranje vozila uređeno je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima (pdf), član 62 - 68. Zakon o parkiranju ispred kuće definiše parking propise, dozvoljena i zabranjena mesta za parkiranje i kazne za nepropisno parkiranje.

Iz Zakona izdvajamo par stavki:

1. Zakonom je zabranjeno parkiranje ispred ulaza u garažu, čak ni ispred ulaza u garažu koja je lično vaša svojina.

2. Parkiranje je dozvoljeno na obeleženim parking mestima ispred zgrade, ili u dvorištu zgrade.

3. Stanari ne smeju sami da određuju gde je dozvoljeno parkiranje, niti smeju svojevoljno da ograđuju prostor. Parking barijere  se takođe ne smeju samoinicijativno postavljati. 

4. Nepropisno parkiranje je:

  • Parkiranje ispred ulaza u kuću/zgradu ili ispred garaže
  • Parkiranje na trotoaru ili pešačkom prelazu
  • Parkiranje na mestima rezervisanim za osobe sa invaliditetom
  • Parkiranje u vatrenom pravcu
  • Parkiranje koje uzrokuje blokiranje prolaza ili prilaza

Nepropisno parkiranje nosi sankcije u vidu kazni koje Zakon o parkiranju ispred kuće definiše, ali često kazne nisu delotvorne i ne sprečavaju ponovno nelegalno ostavljanje vozila. To dovodi do potrebe da se na neki drugi način spreči parkiranje ispred kuće/zgrade.

Kako sprečiti parkiranje ispred kuće

Kako se sprečava parkiranje ispred kuće?
Parking ispred kuće je javni prostor, ali kako sprečiti nepropisno parkiranje?

Kao što smo rekli, prostor na ulici ispred kuće je javna svojina, te se po zakonu ne sme uskraćivati drugome pravo na parkiranje na javnoj površini, ukoliko je taj prostor namenjen parkiranju vozila. Pitanje je kako sprečiti parkiranje ispred kuće koje je nepropisno?

Ukoliko imate problem sa parkiranjem drugih vozila ispred vaše garaže ili samog ulaza u kuću, postoji mogućnost da dobijete dozvolu i postave vam znak zabrane parkiranja, a samovoljno iscrtan i nelegalno nabavljen saobraćajni znak “Ne parkiraj” nije merodavan, i možete biti i kažnjeni za taj postupak

Kada pričamo o tome kako zaštititi privatni parking, treba naglasiti da privatizacija parkinga i dobijanje zabrane parkiranja na privatnom parkingu mora biti po zakonu i ne sme se uraditi  bez posebne dozvole Grada. Zaštita parking mesta može se uraditi uz pomoć različitih tipova parking opreme i zaštite.

Što se teritorije Beograda tiče, privatni parking može se zaštititi postavljanjem znaka za zabranu parkiranja, a znak se dobija nakon dobijanja dozvole za privatizaciju parking mesta od strane  Sekretarijata za saobraćaj.  Tada oznaku postavlja JKP Put Beograd, i zabrana parkiranja je legalna a vi ste zaštitili privatni parking.         

U slučaju legalno postavljenih zabrana parkiranja, svako nepropisno parkirano vozilo može biti prijavljeno Parking servisu i dobija kaznu a ponekad i prijavu za odnošenje vozila od strane “pauka”.  Moramo naglasiti da u tom slučaju ni vi ne smete parkirati svoj automobil na tom mestu.

Što se tiče postavljanja parking barijere, ako smatrate da imate opravdanu potrebu za njeno postavljanje, za to postoji tačno određena procedura za  dobijanje dozvole za postavljanje parking stubića.

Parkiranje ispred zgrade/kuće i komšijski odnosi

Parking prostor ispred zgrade - uzrok konflikata između stanara
Sve češće je parkiranje ispred zgrade uzrok narušavanja dobrosusedskih odnosa

Nesporazumi i konflikti između stanara zgrada najčešći su zbog parkiranja, odnosno parking mesta. Kada bi svi poznavali i držali se Zakona, razloga za svađu ne bi bilo. 

Činjenica je da neko parkira tri automobila ispred zgrade a komšija nema za svoj jedan, ali Zakon je u slučaju javne površine jasan. Jednostavno, ko pre stigne parking mesto je njegovo, tu nema razloga za ljutnju. 

Deljenje parking mesta među stanarima zgrade i dogovor o pravednoj raspodeli mesta u dvorištu sprovodi se na Skupštini stanara uz učešće Upravnika zgrade. Odluka se donosi većinom glasova stanara.

Pored razmišljanja o broju i fizičkim karakteristikama parking mesta, neophodno je obratiti pažnju i na estetski izgled dvorišta/ulice sa parking mestima.

Problem nastaje u slučaju bespravnog uzurpiranja javnog parkinga, ili nepropisnog parkiranja ispred nečije garaže/ulaza. I tu je Zakon jasan, proceduru smo već opisali, ali je do pravde ili pak nečije savesti put malo duži. Svakako je lepa reč i dogovor preporuka i rešenje u većini konflikata da bi se izbegao poziv inspekciji, Sekretarijatu za saobraćaj ili Parking servisu za odnošenje nepropisno parkiranog vozila. 

Šta grad može da učini po pitanju planiranja parkinga?

Pomoć grada u planiranju parkinga ispred zgrade
Planska gradnja dovoljnog broja parking mesta uz gradnju zgrade, povoljno bi uticala na rešenje problema sa parkiranjem

Plan razvoja i izgradnje grada svakako bi trebalo da se pozabavi i ponudi rešenja po pitanju parkiranja u okviru novoizgrađenih objekata. Šta bi plan trebao da obuhvati:

  • Izgradnju podzemnih ili nadzemnih parking mesta usklađenih sa potrebama objekta. 
  • Da sagleda sigurnosne aspekte parkiranja  i sprovede osvetljenje i video nadzor. 
  • Da se obezbedi dobra vidljivost drugih vozača i pešaka u odnosu na parkirana vozila.
  • Da se uspostavi održivo upravljanje parkiranjem.
  • Gde postoji mogućnost i potreba, postaviti parkirni senzor i kameru za praćenje slobodnih mesta.

Sve dok gradski urbanistički planovi ne budu sadržali i adekvatan plan za obezbeđivanje dovoljno parking prostora, problem parkiranja stanara neće imati rešenje. Iskreno se nadamo da će se planovi usavršavati i menjati u pravcu rešavanja ovog velikog problema vlasnika različitih putničkih vozila.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing