fbpx Taktilne površine

Taktilne površine pomažu osobama sa oštećenim vidom

Sadržaj stranice:

1. Šta su taktilne površine?
2. Svrha i prednosti taktilnih površina
3. Tekstura i materijal taktilnih površina
4. Postavljanje i lokacija taktilnih površina
5. Budućnost na dodir: Haptička tehnologija i taktilne površine

Šta su taktilne površine?

Taktilne površine su posebno dizajnirane površine koje se nalaze na trotoarima, stepenicama i platformama železničkih stanica, koje pružaju taktilne informacije putem dodira. Ovakve površine se koriste kako bi pomogle osobama sa oštećenim ili slabim vidom u orijentaciji i doprinele sigurnijem kretanju kroz okruženje. 

Svrha i prednosti taktilnih površina

Taktilne površine omogućavaju neometano kretanje sa jednog trotoara na drugi
Taktilna staza olakšava kretanje osobama sa invaliditetima

Tatktilne površine imaju višenamensku svrhu, a njihova upotreba donosi brojne prednosti. 

Svrha taktilnih površina:

  • Orijentacija - Taktilne površine se koriste na javnim mestima kao što su železničke stanice, škole, aerodromi  i mnoga druga prometna područja. Pomažu osobama sa oštećenim vidom da se orijentišu i pravilno kreću. Označavaju smer kretanja, kao i opasne zone ne putu.
  • Upozorenja - Ove površine u sebi sadrže taktičke indikatore koji obaveštavaju ljude o određenim opasnostima ili promenama u okruženju. Svrha ovoga je upozoriti ljude sa oštećenim vidom, koji ne mogu da razlikuju gde se završava pešački prelaz, a gde počinje kolovoz, da se na vreme zaustave i pripreme ukoliko je po sredi neka opasnost.
  • Kontinuitet - Taktilne površine spajaju različite površine i tako omogućavaju osobama sa invaliditetom da se neometano kreću sa jednog tipa trotoara na drugi. To podrazumeva prelaz sa pločnika na put ili sa železničke platforme na voz.

Prednosti taktilnih površina:

  • Sigurnost - Najveća i najvažnija prednost taktilnih površina je upravo sigurnost, posebno osobama sa bilo kojom vrstom invaliditeta.
  • Lakše kretanje - Taktilna staza olakšava kretanje osobama sa invaliditetom pružajući im samostalnost i smanjuje potrebu za pomoćnicima i vodičima tokom kretanja.
  • Pravilna zaštita - Mnoge zemlje imaju zakone koji zahtevaju postavljanje taktilnih površina na određenim javnim mestima, kako bi se osobama sa invaliditetom osigurala odgovarajuća zaštita i pristupačnost prilikom kretanja.

Taktilne površine imaju ključnu ulogu u osiguravanju pristupačnosti i sigurnosti za sve građane, a najviše za one sa posebnim potrebama. One učestvuju u stvaranju prijatnog i pogodnog okruženja u kojem svako može slobodno da se kreće i učestvuje u društvu.

Tekstura i materijal taktilnih površina

Taktilne ploče reaguju na dodir
Taktilne ploče pomažu ljudima da razlikuju različite površine

Materijali i teksture koji se koriste za taktilne površine zavise od namene i okruženja u kome se koriste. Najčešći materijali i teksture taktilnih površina su:

  • Taktilne ploče - Ovo su posebno dizajniranje površine s taktičkim uzorcima koji pomažu ljudima da razlikuju različite površine i prepoznaju opasnosti na putu poput stepenica ili pešačkog prelaza. Taktilne ploče se često koriste za taktilne površine na javnim mestima. Imaju reljefnu teksturu koja stvara jači taktički osećaj pod stopalima. Reljef može da ima uzdužne trake, tačke ili druge oblike koji pomažu pri orijentaciji. Mogu da budu od betona, gume, plastike ili polimera.
  • Brajlove pločice - Posebno dizajnirane pločice sa izdignutim Brajlovim znakovima, gde svaki Brajlov znak predstvlja jedno slovo, broj, matematički simbol ili znak interpunkcije. Ove pločice se uglavnom prave od nerđajućejg čelika i koriste se da bi osobe sa smetnjama mogle lakše da pročitaju i interpretiraju informaciju na dodir kako bi sebi olakšale kretnju.
  • Trake za usmeravanje -  Taktilne trake se postavljaju na pločnicima kako bi osobu usmerile da ide u određenom smeru. Takođe poseduju reljefnu strukturu koja se lako prepoznaje i oseća pod nogama i mogu biti izrađene od gume, plastike, metala ili betona.

Važno je napomenuti da se taktilne površine uvek prave tako da budu izdržljive i otporne na sve vremenske nepogode kako bi što duže bile u upotrebi i ostale funkcionalne.

Postavljanje i lokacija taktilnih površina

Taktilne površine se stavljaju na različitim javnim mestima
Taktilne trake je neophodno postaviti tako da jasno označavaju putanju za kretanje

Postavljanje taktilnih površina i odabir prave lokacije je veoma važan jer se one stavljaju na različitim javnim mestima kako bi se omogućilo više pristupačnosti i sigurnosti u kretanju osobama sa invaliditetom.

Šta je bitno za postavljanje taktilnih površina?

1. Odrediti ključne lokacije - Utvrditi koje su najprometnije lokacije na kojima je potrebno uvek imati taktilne površine radi lakšeg kretanja

2. Poštovati zakone i smernice - Mnoge zemlje širom sveta imaju određene zakonske propise koje se tiču postavljanja taktilnih površina. Vrlo je važno ispoštovati sve zakonske regulative i zato se uvek preporučuje konsultacija sa nadležnim organima oko dobijanja relevantnih smernica.

3. Izrada jasne putanje - Taktilne trake i staze je neophodno postaviti tako da jasno označavaju i usmeravaju na određenu putanju za kretanje.

4. Oznaka za opasne zone - Rubovi platformi, stepenice, raskrsnice ili bilo koja potencijalno opasna zona treba jasno da bude označena i postavljena taktilnim pločama.

5. Održavanje taktilnih površina - Redovno održavanje površina uključuje čišćenje, popravke i zamenu dela površine tamo gde je to neophodno. To je od ključnog značaja kako bi korišćenje taktilnih površina bilo što duže i funkcionalnije. 

6. Voditi računa o estetici - Treba izabrati dobre boje koje će uvek biti prepoznatljive jer jak kontrast boja sa okolnim materijalom pomaže osobama sa invaliditetom da se kreću u prostoru.

Taktilne površine se postavljaju na prometnim lokacijama
Taktilne ploče uvek treba postaviti  u opasnim zonama poput raskrsnice ili pešačkog prelaza

Neke od najčešćih lokacija na kojima se postavljaju taktilne ploče i znaci su:

  • pločnici
  • železničke stanice
  • aerodromi
  • stepenice
  • rubovi platformi
  • raskrsnice
  • pešački prelazi
  • na natpise i informacije

Pravilno postavljanje i lokacija taktilnih površina igraju glavnu ulogu u stvaranju pristupačnog i sigurnog prostora za sve ljude.

Budućnost na dodir: Haptička tehnologija i taktilne površine

Haptička tehnologija je tehnologija koja omogućava ljudima interakciju sa digitalnim ili virtuelnim svetom putem dodira ili taktilnih senzacija. Ona koristi različite metode za stvaranje senzacija, primenom vibracija, pritiska, pokreta i teksture, kako bi omogućila korisnicima osećaj dodira. 

Haptička tehnologija i taktilne površine imaju svetlu budućnost koja će pozitivno uticati na mnoge aspekte naših života, a posebno će igrati ulogu u poboljšanju pristupačnosti pri kretanju za osobe sa invaliditetom. To će podrazumevati razvoj i napredak taktilnih informacija i uređaja koji će omogućiti bolju orijentaciju i komunikaciju osobama sa oštećenim vidom ili nekim drugim oblikom invaliditeta.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing