fbpx Brisanje ili sušenje ruku sušači za ruke peškiri ili papirni ubrusi | PiK Group

susenje-ruku-ili-brisanje-ubrusom 

Naizgled sasvim sporedna stvar, sušači za ruke često su poslednja stavka prilikom uređenja toaleta veće frekvencije – od onih u kafićima i restoranima, preko firmi, do kulturno-obrazovnih ustanova i drugih institucija.

Tom prilikom se uglavnom zaboravlja da pravilan izbor fenomata može značiti kako uštedu novca i energije tako i pravilnu antivirusnu i antibakterijsku zaštitu. Nije svaki izbor u potpunosti higijenski, ali elektronski sušači za ruke upravo to jesu, pogotovo kad se uporede s ubrusima, koji su prilično često rešenje.

Kako se pravilno peru ruke?

Pranje ruku je jedan od najvažnijih aspekata lične higijene. Ukoliko su one prljave, onda je i sâm organizam podložan raznim zarazama i napadima virusa i bakterija. To je upravo razlog iz kojeg treba voditi posebno računa o njihovoj higijeni i uvek ih prati i sušiti onako kako to stručna lica preporučuju.

Ruke se peru pre jela ili pre pripremanja jela, pre dojenja ili hranjenja deteta, pre bilo koje aktivnosti s decom, a naročito bebama, pre kontakta s bolesnom osobom, pre dodirivanja nosa, usta ili očiju, nakon jela, nakon upotrebe toaleta, nakon menjanja pelena, kijanja, kašljanja, dodirivanja predmeta koji su umrljani krvlju ili drugim telesnim tečnostima, nakon kontakta s bolesnim osobama i životinjama, posle čišćenja, bacanja đubreta, nakon bilo kakve aktivnosti napolju i, naravno, kad su ruke zaprljane na bilo koji način.pravilno-pranje-ruku 

 

Samo oprane vodom, ruke nikako nisu dobro očišćene. Uvek treba koristiti sapun, pri čemu su najpoželjniji oni s antibakterijskim delovanjem, kako bi se sve nakupljene bakterije mogle ukloniti. Nasapunjajte ruke tako da nastane pena, pažljivo istrljajte svaki delić šaka, počevši od nadlanica, preko dlanova, pa sve do prostora između prstiju i ispod noktiju, a operite i zglobni deo, te deo ruke ka laktu. Nakon toga, treba dobro isprati ruke, po mogućstvu tekućom toplom vodom, a posle svega, ruke treba potpuno osušiti.

Sušenje ruku

Ukoliko ruke nakon temeljnog pranja sapunom ne osušimo kako treba, možemo napraviti problem sebi i okolini, jer smo sa vlažnim rukama izuzetno izloženi raznim zarazama, pošto se tako bakterije najbrže prenose. Zato, pored dobrog pranja i dezinfikovanja ruku sapunom ili sredstvom protiv bakterija, uvek moramo dobro osušiti ruke, jer je to aspekt higijene koji je jednako važan koliko i uklanjanje bakterija sapunom i vodom.

Nikad ne ostavljajte kožu da se sama suši, jer je tada najpodložnija napadima bakterija, a i koža se sušenjem na vazduhu oštećuje. Ako ste kod kuće, obrišite ruke peškirom koji je samo vaš, a u deljenim, javnim toaletima rešenja mogu biti papirni ubrusi ili, još bolje, sušači za ruke.aparat-za-susenje-ruku-mini 

 

Topao vazduh čini da ruke budu u potpunosti suve za desetak sekundi, dok se posle peškira ili ubrusa često desi da ostane neki vlažan deo. Osim toga, sušači za ruke su i ekonomično rešenje, budući da nema menjanja i pranja peškira, nereda koji papirni ubrusi ostavljaju i čestog pražnjenja korpi u koje se odlaže iskorišćeni papir.

Sve to sušače za ruke čini najboljom opcijom, posebno kada se radi o javnim objektima poput kafića, tržnih centara, pozorišnih i koncertnih dvorana…

Dodatna dezinfekcija

Ukoliko niste u svakom momentu u mogućnosti da operete ruke vodom i sapunom, onda bi trebalo da uz sebe, u torbi ili neseseru, uvek imate bočicu nekog antibakterijskog gela kako biste ih očistili. Ovo posebno treba imati u trenucima kada znate da ćete možda jesti negde napolju, usputno, te da tako nećete imati gde da operete ruke, a hranu nikako ne treba dirati prljavim rukama, jer to odmah znači da ćete sve bakterije sa kože unositi direktno u organizam putem svakog zalogaja.

O svim ovim aspektima, sa naučnog stanovišta, možete više pročitati ovde.

Kako se sve mogu brisati ili sušiti ruke?

Peškir

Peškiri su definitivno pogodni samo za kućnu upotrebu, te se u nekim većim objektima odavno ne koriste, što je svakako dobro, jer su i sami dobra podloga za razvijanje bakterija. Njima se brzo osuše ruke, ali treba voditi računa o tome da se nakon svakog brisanja peškir odmah stavi na sušenje, kako ne bi došlo do razvijanja bakterija na vlažnoj površini, te ih treba često menjati i nikada ne deliti s drugim osobama. Treba ih menjati i prati na svakih nekoliko dana, jer u suprotnom često ume da dođe i do pojave crvenila, svraba, nekad čak i do nekih ekcema.

Papirni ubrusi

Papirni ubrusi se često nalaze u većim objektima kao što su kafići, restorani, tržni centri i uopšte na javnim mestima gde je protok ljudi veliki. Naravno, na takvim mestima peškiri ne mogu da se nađu iz higijenskih razloga.

Međutim, papirni ubrusi nisu toliko ekonomično rešenje, budući da se veoma brzo troše, te je potrebno da se kupuju u velikim količinama, pogotovo ako je mesto prometno. Osim toga, često se dešava da se cepaju tokom sušenja ruku, zbog čega je potrebno određeno vreme da bi se ruke sasvim osušile, dok je nekad i sâm kvalitet papira veliki problem, pa ume da grebe i stvara neprijatan osećaj. Još jedan problem s ubrusima jeste to što se kante u koje se odlaže iskorišćen papir brzo pune, pa uvek treba neko da vodi računa o njihovom pražnjenju.

Sušači za ruke

Reklo bi se, nakon peškira i papirnih ubrusa, da su sušači za ruke najbolje rešenje, posebno kad su u pitanju javni objekti, jer nema nereda od papira, nema brige o tome da se papir stalno dopunjuje, a sušači za ruke posao odrade u potpunosti kroz desetak sekundi, pa nema ni velikog zadržavanja u samim toaletima, odnosno ne stvaraju gužvu. Aparati za sušenje ruku su i najbolje higijensko rešenje, jer se ne stvara vlažna površina dobra za razvoj bakterija, a ruke se toplim i jakim vazduhom osuše za svega nekoliko sekundi, pa nema bojazni da će se na samu kožu „doseliti“ neka od njih.moderni-dizajn-aparata-za-susenje-ruku 

Najvažniji faktor prilikom donošenja odluke o izboru: higijenska zaštita

Higijena je svakako ono što je na prvom mestu kad je pranje ruku u pitanju, a kako bi ona bila održana, ruke moraju da se pravilno osuše.

Rasprava o tome šta je higijenskije rešenje, papirni ubrusi ili aparati za sušenje ruku, stara je gotovo koliko i sami fenomati kao uređaji. Neke prednosti smo već pomenuli, druge bi trebalo da su očigledne, međutim postoje istraživanja koja sugerišu da sušači za ruke šire bakterije.

No, krenimo redom – od higijene samog toaleta. Pogotovo u prometnim toaletima javnih poslovnih prostora, česta je pojava da se papirne rolne ovlaže već nakon nekoliko korišćenja. Ubrusi se lako kvase, a vlaga dovodi do pojave bakterija. Isti je slučaj i sa kantama za smeće punim vlažnih ubrusa, koje em ne izgledaju lepo, em zaista postaju bakteriološki problem ukoliko se ne prazne redovno.kanta-puna-vlaznog-papira 

Konačno, potrebno je neprekidno voditi računa o tome da li ima dovoljno ubrusa, jer se oni brzo troše, a ukoliko osoba nema načina da obriše ruke, to već prerasta u ozbiljan higijenski problem.

S druge strane, moderni elektronski sušači za ruke proizvode se od materijala (srebra ili antibakterijskih smola, na primer), na kojima se onemogućava zadržavanje bakterija, pa oni samim tim predstavljaju mnogo povoljnije rešenje. I ne samo to – vazduh u njima se prečišćava HEPA filterima, koji uklanjaju čestice prljavštine i bakterije iz vazduha pre nego što se one usisaju u aparat, pa je i zbog toga nemoguće da štetne bakterije pređu na ruke.

Konačno, ukoliko su ruke pravilno oprane, na njima nema bakterija i sušenje ih ne može rasuti po toaletu. A ako su sušači pravilno postavljeni, neposredno pored lavaboa, ne može doći ni do kapanja vode po kupatilu i vlaženja poda i odeće.

Svim ovim faktorima, smanjuje se potreba i vreme koje se ulaže u održavanje toaleta, smanjuje mogućnost razvoja bakterija na vlažnim rolnama ili u kantama za otpatke punim mokrog papira. A uvek treba imati na umu i ekologiju.

Da li se isplati imati sušač za ruke umesto ubrusa?

Isplati se. Do sada je to dokazano više puta. Naravno, pritom je važno da birate kvalitetnije modele i one koji će vam duže trajati. A prepručljivo je i da vam trajanje garancije bude jedan od faktora pri izboru.

Naravno – svako se trudi da uštedi, ali zato se potrudite da za novac koji ste odlučili da izdvojite za sušač za ruke pronađete uređaj koji odgovara svim vašim kriterijumima. Na primer, bitno je da obratite pažnju na brzinu strujanja vazduha. Što se brže obavlja sušenje ruku, to će vam uštedeti više električne energije, a svi sušači za ruke koji imaju brzinu veću od 500 km/h i te kako su efikasni.

Ukoliko vas, međutim, brine plaćanje električne energije, treba da imate na umu da i na tom polju aparati za sušenje ruku predstavljaju uštedu u odnosu na ubruse. Mesečni iznos potrošen na papirne ubruse u nekim slučajevima je i do dvadeset puta veći od cene struje koju potroše elektronski sušači za ruke, te je ova računica veoma jasna.moderni-aparati-za-susenje-ruku 

 

Iako sušači za ruke predstavljaju veću investiciju u početku, prema procenama svetskih proizvođača, sušači mogu smanjiti troškove i do 50 do 70%, u zavisnosti od veličine objekta, broja postavljenih aparata i frekvencije ljudi. Naravno, ta ušteda zavisi pre svega od snage motora koji ima sušač za ruke, ali čak i oni najjači će vas koštati neuporedivo manje od druge opcije.

A pored novca, iz gorenavedenih razloga, uštedećete i vreme potrebno za održavanje toaleta, dopunu ubrusa i pražnjenje kanti za otpatke.

Energetska i ekološka ušteda

Dakle, kao što se vidi iz navedene računice, elektronski sušači za ruke – u svim svojim modelima, pa i onim najstarijim – pružiće vam energetsku uštedu. A to je pogotovo slučaj s modernim modelima kod kojih taj način sušenja ruku zahteva u proseku desetak sekundi da se ruke osuše, što je vreme jednako korišćenju ubrusa.

Sem toga, za proizvodnju papirnog ubrusa troši se neuporedivo više ugljen-dioksida i sirovina, dok elektronski sušači za ruke ne zahtevaju takav vid potrošnje energije. Činjenica jeste da oni troše struju, ali se taj trošak ne može ni izdaleka uporediti sa troškom potrebnim za izradu papirnih ubrusa.

Međutim, pored pomenute uštede vremena i novca koju pružaju elektronski sušači za ruke, moramo skrenuti pažnju i na ekološku efikasnost fenomata. Naime, neuporedivo više energije i resursa troši se za papirne ubruse, kako za njihovu proizvodnju tako i za uništavanje. S druge strane, elektronski sušači za ruke troše samo električnu energiju. Ova vrsta potrošnje je i do pedeset puta manja od celokupne energije koju troše ubrusi.

Ekološka svest je danas veoma značajna. Mnoga udruženja i vlade širom sveta rade na tome da ekološki obrazuju stanovnike planete Zemlje o tome koliko je važno biti ekološki osvešćen i voditi računa o planeti, kako zbog nas tako i zbog onih kojima tu planetu ostavljamo. Zdravlje i čista životna sredina danas predstavljaju bogatstvo. Živeti u čistoj ekološkoj sredini i zdravo danas je privilegija manjeg broja stanovnika ove planete.

Najbolje rešenje jeste da se loše stvari koje štete našoj okolini na vreme spreče. Živimo u vremenu koje je prepuno novih mogućnosti i rešenja. Reciklaža otpada je sve zastupljenija, ali da bi se neki materijal adekvatno reciklirao, skladištenje otpada mora da bude onakvo kakvo je propisano. Nažalost, ekološka svest kod naših građana nije još uvek dovoljna razvijena, pa se najčešće korišćena sirovina kao što je papir loše skladišti tako da se sprečava razgradnja papira.susaci-za-ruke-kao-sredstvo-za-cistiju-planetu (1) 

 

Svedoci smo toga da su klimatski uslovi na planeti zemlji sve lošiji. Godišnja doba nisu kao što su nekada bila, a vremenske nepogode imaju sve veće posledice kako za ljude tako i za životnu sredinu. Vazduh koji udišemo je visokoprocentno zagađen, a to negativno utiče i na naše zdravlje. Pluća naše planete jesu šume. Međutim, zbog neprestane seče, njihova površina nije dovoljna da se bori sa zagađenjem i ono je samim tim sve veće. Od drveća se proizvodi papir, a takođe i papirni ubrusi koji se masovno koriste u domaćinstvima i, pre svega, u toaletima.

Upravo iz tih razloga, sušači za ruke predstavljaju energetski i ekološki izbor.

Zaključak: šta je bolje, papirni ubrusi ili aparati za sušenje ruku?

Iz svega ovoga što smo naveli, kao i iz svih podataka i detalja koje znamo o sušačima za ruke, verujemo da sledi jasan zaključak: pored toga što su moderniji, sušači za ruke ujedno su mnogo efikasniji i ekonomičniji od ubrusa ili peškira. Kad se sve svede, možemo izvesti sledeće prednosti aparata za sušenje ruku:

  1. modernije su rešenje, i po efikasnosti i po izgledu
  2. unapređuju higijenu čitavog toaleta
  3. detaljno, efikasno i brzo suše ruke
  4. daleko su isplativije rešenje
  5. ekološke prednosti

Ukoliko i dalje imate nekih nedoumica ili pitanja, slobodno nam se obratite – tu smo da vam pomognemo.

MOGU VAS ZANIMATI I SLEDEĆE TEME:

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing