fbpx Da li je isti otirač dobar i leti i zimi | PiK Group

Kada pomislite na spisak poslova koji vas očekuju promenom godišnjih doba, novi otirači verovatno nisu na vrhu vaše liste. Upravo zbog velikog uticaja vremenskih prilika na naš svakodnevni ritam, zauzeti planiranjem odevnih kombinacija, obuće i načina dolaska do željene destinacije, većina nas previđa da prilagodi neke od stavki koje bi mogle da ugroze ili unaprede našu bezbednost i opštu higijenu lokala, kuće ili stana.

otiraci-povecavaju-higijenu-u-prostoru 

Iako vam se promena otirača pred zimu ili nakon zime ne čini kao značajan faktor, ona bi mogla da vam olakša i kretanje oko kuće ili poslovnog prostora, kao i da poveća stepen higijene unutar objekta. Kada jednom izaberete pravi otirač za vaš prostor i budete zadovoljni ulogom tog otirača, čak i ako izaberete najbolji profesionalni ulazni otirač, ne treba da zaboravite na njega dok ne dođe vreme za novi.

Da li postoje otirači za zimu i otirači za leto?

Postoje čitave kategorije proizvoda, kao i brojne karakteristike pojedinačnih otirača koje su odgovarajuće za određene vremenske prilike, namenu objekta u kojem se koriste, kao i specifičnost vaših potreba. Zato je ispravnije reći da postoje otirači koji su bezbedniji i funkcionalniji u vlažnim periodima i na niskim temperaturama, kao i oni koji su otporni na UV zračenje i pogodniji za održavanje tokom toplijeg perioda u godini.

Tako su, generalno govoreći, otirači pogodni za zimu uvek otporni na vlagu i temperaturne promene, nešto su tamnije boje kako bi nečistoće bile manje vidljive s obzirom na to da se zimi ređe čiste nego leti, ali su i nešto viši nego otirači koji se koriste tokom leta, naravno uz osnovni zahtev da ne narušavaju kretanje. Od značaja je tokom zime koristiti i antiklizne otirače.

otiraci-pogodni-za-zimu 

S druge strane, otirači pogodni za letnji period mogu biti svetlijih boja jer se lakše čiste i suše kada su visoke temperature, ne moraju biti fiksirani na mestu i mogu imati niži stepen struganja nečistoća jer je i spoljašnjost u blizini lokala, kuća ili stanova čistija. Takođe, leti se biraju tanji otirači jer je potreba za upijanjem vlage manja, pa su oni niži u odnosu na one koji se koriste zimi.

Svakako, postoje i dodatne specifičnosti koje otirač za određeno godišnje doba treba da ima.

Šta treba da ima zimski otirač?

Prvi kriterijum za izbor otirača u odnosu na godišnje doba svakako je materijal od kojeg je napravljen.

Idealni za čišćenje snega i upijanje vode jesu otirači koji kombinuju četku i gumu, a koji su stabilni, tj. ostaju na mestu i nakon čestih prelazaka, jer imaju aluminijumski ram, tzv. aluminijumski otirači. Ovi spoljašnji otirači zadržavaju svu nečistoću i vlagu koja se može nakupiti na obući i, uprkos tome što su izdignuti od površine, garantuju lak prolaz dečjih i invalidskih kolica, jer imaju kose ivice.

Ukoliko ste napravili dobar izbor spoljašnjeg otirača, lakše ćete se opredeliti za unutrašnji. Idealno je da u zimskim uslovima postoji i unutrašnji otirač, odmah iza vrata, koji će prikupiti sitniju nečistoću i upiti ostatke vlage sa obuće.

otiraci-u-zimskom-periodu 

Postarajte se da dužina ovih otirača bude jednaka dužini bar jednog celog koraka, kako biste bili sigurni da je svaki posetilac uspeo da svu nečistoću ostavi na otiračima, a ne na vašim podnim oblogama.

Kako biste povećali bezbednost kretanja kroz objekat kada je napolju klizavo, bilo da je u pitanju sneg koji se topi ili kišni period, razmotrite postavljanje otirača i na stepenice. Njihovo fiksiranje će smanjiti klizavost i mogućnost padova, što je naročito značajno ukoliko imate decu ili teško pokretne osobe.

Za postavljanje na stepeništa pogodni su otirači koji se inače postavljaju „od zida do zida“, imaju grubu šaru koja odlično struže nečistoće, ali ih i prikriva.

Uloga otirača tokom zime jeste da ukloni sve što se može preneti obućom, uključujući i različite mikroorganizme. Ne zaboravite da je zimi mnogo veća mogućnost unošenja nečistoća unutra, kao i da te nečistoće često podrazumevaju, osim snega i vode, blato koje nastaje u saobraćaju po snegom prekrivenim ulicama i so koja može oštetiti vaše podne obloge.

U zimskom periodu otirači nisu neophodni samo radi higijene i bezbednosti, već za zaštitu podova.

Kako izabrati otirač za toplije vreme?

S toplijim vremenom manja je potreba za struganjem nečistoća kao što su sneg i blato, ali to ne važi i za upijanje vode i vlage. Zbog obilnih padavina, u proleće i jesen javlja se neophodnost bolje drenaže vode, pa se za spolja preporučuju gumeni otirači koji su rupičaste strukture i ne zadržavaju vlagu koja može dovesti do klizanja.

Istovremeno, materijal od kojeg su napravljeni izuzetno je izdržljiv i ostaje nepromenjen na visokim temperaturama i pod dejstvom jakih sunčevih zraka. Iako imaju izraženu antikliznu funkciju, pa se ovi otirači ne klizaju čak i ako su vlažni, oni nisu uvek pogodni za izuzetno niske temperature, što ih čini korisnim za proleće, leto i jesen.

oct-o-flex-gumeni-otirac-sa-drenazom 

Za unutrašnje prostore tokom toplijih perioda preporučljivi su otirači koji imaju visoku moć upijanja, a niskih su ivica, bez rama i olakšavaju kretanje. Zbog svojih karakteristika, ovi otirači se lako održavaju vodom i deterdžentom i otporni su na buđ.

Svakako, ukoliko živite u kući sa baštom ili stazama koje nisu asfaltirane, kao i ako imate ljubimce, i tokom leta morate razmišljati o sprečavanju unošenja prljavštine u unutrašnjost. Zato su za kuće idealni otirači nešto grublje reljefne strukture, otporni na vremenske uticaje.

S druge strane, za objekte sa visokom frekvencijom dnevnih prelazaka, u toplijim periodima su odličan izbor otirači napravljeni od polipropilen vlakana, koja su izuzetno izdržljiva, prikrivaju nečistoće i antistatička su. Ovi otirači su pogodni za češće pranje, ali zahtevaju i redovno čišćenje površine ispod koje su postavljeni. Mogu se koristiti za unutrašnje ili spoljašnje zaštićene prostore.

Šta letnji i zimski otirači imaju zajedničko?

Iako se njihove specifične funkcije mogu razlikovati i u odnosu na godišnje doba, jedinstvena namena svih otirača jeste da zadržavaju nečistoću i vlagu i da obezbede siguran i nesmetan prelazak preko njih. Jednako kao od sezone, frekventnosti objekta ili pozicije vašeg doma, izbor modela otirača zavisiće i od vašeg stila uređenja enterijera i eksterijera.

Zato se i otirači za leto i otirači za zimu mogu pronaći u različitim bojama, dimenzijama i dezenima, dok se za poslovni prostor mogu brendirati i otirači koji su pogodniji za hladno vreme i oni koji su bolji za visoke spoljne temperature (pogledajte našu ponudu otirača za vrata sa natpisom).

Osim što zimi štite vaše podne podloge od soli, snega i blata, a leti omogućavaju drenažu i potom upijanje ostataka vode, zadatak svakog otirača je da upotpuni vaš prostor i učini ga prijatnijim i bezbednijim.

swisslon-flair-profesionalni-otirac-za-unutrasnju-upotrebu 

Ipak, ne zaboravite: sve navedene funkcije otirač može da vrši samo ukoliko je čist. Zato ne zanemarujte održavanje otirača, već ih čistite jednom mesečno. Tokom leta je pranje pod mlazom vode, eventualno uz rastvor deterdženta, lako izvodljivo, dok se tokom zime preporučuje održavanje četkom i rastvorom deterdženta.

Uz redovno održavanje, ako otirače prilagodite sezoni, olakšaćete sebi čišćenje unutrašnjosti kuće ili lokala i postarati se da vam otirač duže traje.

Za više informacija o odabiru otirača u odnosu na vremenske uslove i godišnje doba, stojimo vam na raspolaganju putem kontakt forme na našem sajtu ili brojeva telefona.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing