fbpx Uloga otirača | PiK Group

Profesionalni otirači su sjajan način da izrazite svoju gostoljubivost i ukus za uređenje doma ili poslovnog prostora, ali njihove funkcije umnogome prevazilaze čistu estetiku i slanje poruke posetiocima. Ako do sada niste razmišljali o otiračima i njihovoj ulozi ili još uvek niste uvereni da su vam potrebni, donosimo vam nekoliko razloga iz kojih bi trebalo da se odlučite za postavljanje otirača ispred vrata.

Otirači su prijatelj vašeg budžeta

Bez obzira na to da li tražite idealan otirač za dobrodošlicu gostima na ulaznim vratima svog doma ili želite da osvežite ulaz u svoje poslovne prostorije, najpre treba da znate da postavljanje otirača za noge nije velika investicija, a donosi vam veliku korist.

profesionalni-otiraci-vam-mogu-doneti-ustedu 

Osim početne cene za kupovinu, koja zavisi od veličine i vrste otirača za spoljašnju upotrebu ili otirača za unutrašnju upotrebu, kao i postavljanja i održavanja, imajte u vidu da glavna, ali i sporedne funkcije otirača za ulazna vrata ne donose dodatni trošak, već naprotiv – mogu doneti uštedu na duže staze. Saznajte kako u narednim pasusima.

Nečistoća ostaje ispred vrata – na otiraču

Prvobitna svrha otirača za noge, motiv iz kojeg su nastali, jeste higijenska, a ona se i do danas održala kao glavna, tj. primarna namena otirača za vrata. Sama činjenica da ispred vrata postoji otirač nesvesno podseća ne samo vas već i posetioce da obrišu cipele. Tako, spoljne nečistoće koje ostaju spolja umesto unutar vašeg doma ili poslovnog objekta znače i smanjenu potrebu za čišćenjem hodnika, što nije samo ušteda vremena i energije već i manji trošak pri kupovini sredstava za održavanje, kao i manji budžet za plaćanje osoblja za čišćenje.

otiraci-u-borbi-protiv-necistoce 

Ustaljivanjem navike u korišćenju otirača ispred ulaznih vrata primetićete kako je hodnik čistiji, a da se spoljne nečistoće ne raznose po celom domu ili poslovnom objektu, čime se smanjuje realna potreba i za čišćenjem drugih prostorija. Ovo je naročito važno u stambenim, ali i svim objektima poslovne prirode za koje se koriste profesionalni otirači (pogledajte koje su sve prednosti profesionalnih otirača).

Otirači smanjuju rizik koji nosi vlažno vreme

Iako savetujemo da uvek imate upozorenje na klizav pod pri prolećnim, letnjim ili jesenjim kišama, kao i prilikom snežnih padavina i topljenja snega, jedna od namena otirača za noge svakako je i da smanje rizik od klizanja, padova i posledičnih povreda. Zato je pri kiši ili snegu izuzetno važno ostaviti deo te vode na otiraču. Čak postoje otirači posebno napravljeni kako bi zadržali što više vode.

S druge strane, unošenje vode nije samo bezbednosni već i higijenski rizik, jer su vlažni podovi idealno mesto za prenos i množenje bakterija, kao i njihovo širenje van hodnika na druge prostorije, što je uvek situacija koju želimo da izbegnemo, naročito u prostorima u kojima borave deca. Takođe, činjenica da su vaši podovi zaštićeni od preterane vlage, pa će vam duže trajati, samo je bonus.

antiklizna-funkcija-otiraca 

Saznajte šta vam osim otirača može pomoći da održite svežinu, urednost i čistoću svog doma.

Otirači štite vaše podne obloge

Ako vam ova konstatacija ne zvuči logično, samo se zapitajte da li biste radije menjali laminat, parket i podne pločice ili otirače ispred vrata. Izbor je jasan. Učestalo čišćenje, neophodno kada u unutrašnjost objekta unesete prljavštinu na obući, može pohabati i najkvalitetnije podne obloge.

Ovo je posebno važno ukoliko ste svoj ulaz i hodnik dekorisali drvenim podnim oblogama koje su podložnije promenama i propadanju pod uticajem vode. Zato se postarajte da otirači za ulazna vrata budu od izdržljivih materijala, poput onih koji ulaze u sastav omčastih otirača.

omcasti-otiraci 

Otirači mogu skupiti prašinu, ali i krupnu nečistoću

U zavisnosti od materijala i veličine vašeg otirača, njegova funkcionalnost može biti znatno unapređena. Zajednička funkcija svih otirača jeste antiklizna odnosno bezbednosna. Osnovni zadatak otirača za spoljašnju upotrebu jeste da spreče unos sitne i krupne prljavštine u objekat. Kao spoljašnji otirači, moraju da budu otporni na atmosferske prilike, kao što su kiša, sneg, sunce, visoke i niske temperature. Zbog toga se otirači za spoljašnju upotrebu prave od gume ili PVC-a (razne obrade).

Namena otirača za unutrašnju upotrebu jeste da spreče unos vlage u objekat. Da bi kvalitetno obavili funkciju upijanja vlage sa đonova, ovakvi otirači za noge prave se od kvalitetnih i izdržljivih tekstilnih vlakana.

Profesionalni ulazni otirači napravljeni su baš s ovom namerom – da zadržavaju sitniju i krupniju nečistoću, da spreče unošenje vlage sa đonova u objekat i da pruže dodatnu bezbednost, sprečavajući klizanje, ali istovremeno ne ometajući kretanje invalidskih i dečjih kolica.

profesionalni-ulazni-gumeni-otiraci 

Otirači su dekorativni dodatak svakom poslovnom ili stambenom objektu

Kao što vaša odeća utiče na prvi utisak koji ostavljate na nove poznanike, tako otirač ispred ulaznih vrata zaista utiče na prvi utisak o vašem domu ili poslovnom prostoru. Moderni dizajn otirača podrazumeva veliki izbor boja, oblika i stilova i nema sumnje da za vaš ukus i eksterijer postoji idealan otirač.

stampani-otiraci 

Zato su savršeni otirači za noge sa natpisom, koje možete personalizovati tako da izražavaju vaše lične crte, smisao za humor, godišnje doba i da predstavljaju logo vaše firme ili da budu jednostavno dekorativni dodatak vašem prostoru.

Pri izboru otirača za spoljašnju upotrebu, najpre treba da, u zavisnosti od tipa ulaznih vrata i frekventnosti prostora, izaberete vrstu otirača s obzirom na materijal od kojeg je napravljen (postoje gumeni, omčasti i vinilni), a potom i konkretan model u određenoj boji i veličini.

Razlika između kućnih i profesionalnih otirača

Iako im je osnovna namena – zadržavanje nečistoće – ista, prilikom izbora otirača za vaš dom odnosno za vaše preduzeće postoje i neke razlike.

Pre svega, kad birate otirač za firmu, prva stvar koju ćete imati na umu jeste funkcionalnost podloge za noge. U zavisnosti od vrste preduzeća, možda će vam najvažnija biti izdržljivost, možda su vam potrebne posebne higijenske podloge prilagođene vlažnim područjima ili će na njima dugo stajati radnici, pa im je jedna od namena da umanjuju zamor. Možda imate fabriku u kojoj se radi s hemikalijama ili nekim drugim opasnim sredstvima, pa podloge treba da budu otporne na njihovo prosipanje, kao i na masti i ulja.

Kvalitet je, naravno, bitan i kod kućnih i kod profesionalnih otirača, međutim, u firmama su dugotrajnost i izdržljivost ipak mnogo važnije, pa će se i vaši izbori rukovoditi time. Već sama činjenica da se preko otirača u poslovnim prostorima nekad pređe i stotinama puta tokom jednog dana govori u prilog tome.

Konačno, kad je reč o uređenju doma, verovatno će vam ipak na prvom mestu biti estetika otirača za noge i pre svega ćete se truditi da se oni lepo uklope uz ostatak vašeg doma, i po boji i po obliku.

Ukoliko imate dilemu u vezi sa izborom materijala, debljine, dimenzija i modela otirača, kontaktirajte nas kako bismo vam pružili dodatne informacije i pomogli u izboru.

MOGU VAS ZANIMATI I SLEDEĆE TEME:

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing