fbpx Kako održavati otirače? | PiK Group

cisti-otiraci-kao-prva-linija-odbrane 

Korisnost otirača za noge svima je dobro poznata. Svaka kuća, svaki stan, kao i većina javnih ustanova i poslovnih objekata trebalo bi da imaju otirače, kad god i gde god je to moguće.

Međutim, u ovom tekstu nećemo se baviti prednostima otirača, već načinom njihovog održavanja. Ljudi uglavnom kupuju otirače i ne održavaju ih, već ih samo zamene novima kad postanu neupotrebljivi. Naravno, stari otirač nakon određenog vremena treba zameniti novim, ali je svakako važno i da se otirač redovno održava, čak i kad je potpuno nov.

Otirači kao preventiva prljavom tepihu

S obzirom na svoju funkciju, otirači su podložni svakodnevnom prljanju, pogotovo otirači za spoljašnju upotrebu. Njih treba postaviti na svakom ulazu u kuću, letnju kuhinju, stan, pa čak i garažu ako je blatnjavo ili kišno vreme, kako bi sprečili unos prljavštine u kuću i na taj način poslužili kao preventiva prljanju podova i tepiha unutar kuće. Klasičan otirač dovoljan je da posluži kao prva linija odbrane od prljavštine, peska i raznih drugih otpadaka i sitnica. A svi znamo da je čista kuća stub zdravlja, ali i dobrog raspoloženja svih nas.

Međutim, budući da se on nalazi ispred vrata, lako se zaboravlja jer nam nije u vidnom polju, pa ga često preskačemo kad usisavamo stan ili kuću. Pritom, takvi otirači su korisni za zaustavljanje prljavštine koja dolazi spolja, a zaista ispunjavaju svoju svrhu samo ukoliko su čisti, pa ih zato treba redovno održavati.

U tom procesu postoji nekoliko koraka koje treba primenjivati:

  • Istresanje
  • Usisavanje
  • Pranje deterdžentom

Istresite i usisajte otirač

Pre svega, treba redovno istresati otirače. Otirači koji su puni prljavštine i prašine neće dobro obavljati svoju funkciju. Često usisavanje i istresanje otirača na kućnom pragu bitno je kako osobe koje vam ulaze u dom ne bi unosile prljavštinu. Prvo uzmite otirač i istresite ga s obe strane pomoću neke tvrde četke ili mopa, na primer. Time ćete razbiti i izbaciti svu prljavštinu koja se zadržala na njemu. Znamo da nije uvek lako naći pogodno mesto na kom biste istresli otirač, posebno ako živite u stanu, a nikako nije preporučljivo da to radite preko terase. Ali, ukoliko živite u kući, nema razloga da to redovno ne praktikujete.

Sledeći korak treba da bude usisavanje otirača, i to i s jedne i s druge strane. To možete uraditi čak i ako su leđa od gume ili plastike.

Kad usisavate kuću ili stan ili kad održavate poslovni prostor, zadajte sebi zadatak da svaki put usisate i otirač. To vam neće oduzeti mnogo vremena, a imaćete lepši i, što je još važnije, funkcionalniji otirač.

Trebalo bi najmanje jednom nedeljno usisati ili istresti otirač, a u zavisnosti od spoljašnjih uslova i češće.

usisavanje-tepiha-i-otiraca 

Deterdžent – sredstvo koje otiračima daje novi sjaj

Otirači s mrljama od hrane malo su komplikovaniji za čišćenje. Kad se isflekaju, pokušajte da ih operete što je brže moguće. Za čišćenje će vam biti potrebno:

  • deteržent za sudove
  • dve krpe
  • papirni ubrus
  • lonac
  • dva spreja

Napunite jednu bocu hladnom vodom, a drugu četvrtinom kašičice blagog deterdženta za sudove i jednom šoljom tople vode.

Mešavinu deterdženta za sudove i tople vode treba poprskati na otirač. Pritom pazite da ga ne pokvasite previše. Blago prelazite krpom preko otirača i mrlja će nestati. Kad to uradite, natrljajte malo deterdženta i isperite hladnom vodom. Zatim postavite papirne ubruse i pritisnite čvrsto papir. Nakon nekoliko sati otirač iznesite na vazduh da se osuši.

Na taj način, jednostavnom upotrebom deterdženta za sudove možete sebi uštedeti vreme, nerve i novac u odnosu na skupo uslužno pranje u tepih-servisima, a svoje otirače ćete održavati uvek u funkcionalnosti. To je vrlo lako, jednostavno i pre svega jeftino.


Kako jednostavno očistiti i oprati otirače kod kuće

Gumene otirače perite blagim sredstvima

Ukoliko imate gumene otirače, njih bi trebalo da ispirate redovno, ali blagim sredstvima. Uglavnom će biti dovoljno isprati ih mlakom vodom, ali ukoliko primetite da se na otiraču nakupilo baš mnogo prljavštine, onda upotrebite i neka hemijska sredstva za čišćenje.

Naravno, nakon pranja je neophodno da sačekate da se otirači dobro osuše, jer u suprotnom pranje neće imati nikakvog smisla.

Iako gumeni otirači nisu najčešći izbor, neki od njih su veoma kvalitetni i laki za održavanje, tako da ih možete uzeti u razmatranje kad birate otirače za svoj dom ili poslovni prostor.

Dotrajale otirače zamenite novim

Kao što smo već rekli na početku, posle određenog vremena biće potrebno da stari otirač zamenite novim. I to je sasvim normalno. Redovnim održavanjem ćete im svakako produžiti vek, ali veoma je važno da primetite kada je vaš otirač izgubio svoju glavnu funkciju, da je pohaban i da ne štiti onako i onoliko koliko bi trebalo. To je znak da mu je istekao rok trajanja i da je vreme za novi.

Ponuda otirača na tržištu je velika. Preporučujemo da birate kvalitetan otirač, u skladu s prostorom za koji je namenjen i na osnovu frekventnosti koja se očekuje.

cist-otirac-kao-prva-linija-odbrane 

Iznajmljivanje ili kupovina novog otirača?

Iako se na tržištu pojavljuje sve više firmi koje nude uslugu iznajmljivanja otirača, uz koju dolazi i korisna opcija njihovog održavanja, otirači koje ćete sami kupiti imaju više prednosti. Kao prvo, obično su u pitanju mnogo kvalitetniji proizvodi, a kao drugo, njih ćete birati specifično tako da budu prilagođeni baš vašim individualnim potrebama.

Naša preporuka uvek je da birate pre svega kvalitet, a zatim i estetski dizajn otirača kako bi on i ulepšao vaš ambijent. Ukoliko vam pri izboru bude potrebna pomoć, ne oklevajte da nam se obratite. Potom taj otirač samo treba redovno da održavate i sigurni smo da ćete biti veoma dugo zadovoljni.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing