fbpx Dezinfekcija obuće - Uputstva, saveti i sredstva

Dezinfekcija obuće je neophodna

Pri svakom pomenu dezinfekcije, najčešće se misli na proceduru koja se odnosi na ruke i površine sa kojima su one u kontaktu. Dezinfekcija obuće retko kome padne na pamet iako je neophodna, jer je obuća značajan vektor prenosa i nakupljanja patogenih mikroorganizama.

Sa samo nekoliko preparata, u nekoliko jednostavnih koraka i uz pomoć metoda za dezinfekciju, možete dezinfikovati sve vrste obuće, čak i papuče. Mnogi koraci su isti za sve materijale, od tkanine i kože do sintetike, ali postoje  i jedinstvene razlike koje treba pratiti uz vodiče za čišćenje specifičnih cipela. 

Sadržaj stranice:

1. Zašto je bitna dezinfekcija obuće?
2. Indikacije za dezinfekciju obuće
3. Kako dezinfikovati obuću?
4. Dezinfekcija obuće od gljivica
4.1. Zašto dezinfikujemo obuću od gljivica?
4.2. Kako dezinfikovati obuću od gljivica?
5. Činjenice i saveti vezani za dezinfekciju obuće

Zašto je bitna dezinfekcija obuće?

Eliminisanje patogenih klica sa obuće dezinfekcijom
Hiljade štetnih bakterija koje nosimo na đonovima treba dezinfekcijom uništiti

Patogene klice koje se u velikom broju mogu naći na obući, mogu preživeti nekoliko sati ili dana ako se ne istretiraju rastvorom za dezinfekciju. Dodatna istraživanja su utvrdila da u zavisnosti od vrste mikroorganizama, oni mogu preživeti i biti zarazni čak i duže od tog vremena. 

Opasnost od širenja štetnih mikroba i infekcije ne leži samo u prisustvu bakterija na obući, već i u njihovoj transmisiji na sve površine po kojima se u cipelama krećemo. Da bi se izbegla mogućnost prenosa infekcije, uz dezinfekciju obuće je i dezinfekcija prostora od velike pomoći.

Dodirivanje samih cipela, ili pak površine na koju su hodanjem prenete bakterije može dovesti do oboljevanja, a dezinfekcija obuće u velikoj meri sprečava širenje bakterija, čuva zdravlje i produžava životni vek cipela, patika, ili sandala. Zbog svega toga možemo reći da je dezinfekcija obuće veoma bitna, a indikacije za njenu primenu brojne.

Indikacije za dezinfekciju obuće

Patike nakon trčanja treba dezinfikovati
Šetnja ili trčanje po različitim terenima indikacija su za dezinfekciju obuće u kojoj je ta aktivnost sprovedena

Kada treba dezinfikovati obuću? Indikacije možemo podeliti u dve grupe:

1. Osnovne potrebe dezinfekcije obuće zbog zaštite zdravlja od uobičajenih klica. Ovde se misli na tretiranje obuće nakon karakterističnih svakodnevnih radnji poput:

  • Izlaska u šetnju i izvođenja kućnih ljubimaca po terenu koji baš nije čist.
  • Rekreativnog trčanja. 
  • Boravka u prirodi, gde ima veliki broj spora patogenih mikroba.

2. Posebne indikacije za ovu proceduru koje se ne sreću svaki dan ali su izuzetno važne i sprovode se u sledećim situacijama:

  • Tokom epidemije i pandemije koje nas obavezuju da svoju obuću pre ulaska u prostorije mnogo češće i detaljnije dezinfikujemo.
  • Nakon posete bolnicama i uopšteno zdravstvenim ustanovama gde je koncentracija i raznolikost uzroka infekcije mnogo veća.
  • Pre ulaska u stan/kuću gde ima bolesnika ili zdravstveno osetljivih osoba, gde unos štetnih mikroorganizama na obući može pogoršati zdravlje ukućana.

Potreba za dezinfekcijom obuće podrazumeva i poznavanje načina na koji će se ona realizovati, koje metode i koja dezinfekciona sredstva upotrebiti.

Kako dezinfikovati obuću?

Moramo naglasiti da pre nego što se sprovede dezinfekcija obuće, nju prvo treba mehanički očistiti, odnosno očetkati od naslaga prljavštine. 

Nakon toga, u zavisnosti od vrste materijala od kog je obuća napravljena i njene zaprljanosti, đon treba oprati vodom i sapunicom, a potom se sprovode metode dezinfekcije

Šta sve koristimo za dezinfekciju obuće:

1. Sprej za dezinfekciju obuće - Najbolje dejstvo ispoljava u eliminaciji virusa. Nakon što poprskate cipelu ili samo njen đon, proizvod nemojte brisati, već ostavite da deluje tri do pet minuta ili pratite uputstva na etiketi.

Sprej za dezinfekciju obuće lako se koristi
Dezinfekcija obuće se lako i brzo postiže prskanjem sprejom za takvu namenu

Antibakterijski sprej može se koristit i za unutrašnjost obuće od bilo kog materijala, a na taj način sprečava se razvoj gljivica.

2. Vlažne maramice sa dezinficijensom - Koriste se za prebrisavanje spoljašnjosti obuće od kože ili eko kože, te đonova od gume, drveta, plastične mase. Kao i sprej, treba ostaviti dezinfekciono sredstvo sa maramice da deluje. Važno je koristiti za svaku cipelu novu maramicu.

3. Rastvor hidrogena (3% vodonik peroksid) - Sipati hidrogen u bočicu sa rasprskivačem, a nakon toga isprskati đon i ostaviti obuću da odstoji 5 minuta i potom obrisati. 

U kombinaciji sa sodom bikarbonom (jedna trećina hidrogena+dve trećine sode bikarbone) dobija se pasta za dezinfekciju spoljašnje strane obuće. Naneti dva sloja paste a potom isprati, ili ostaviti na suncu da se osuše pa očetkati pastu. Pored dezinfekcionog dejstva, hidrogen se može koristiti i za otklanjanje mrlja na obući. 

4. Rastvor alkohola - Ako su cipele od kože ili antilop kože, koristite rastvor alkohola napravljen mešanjem tri četvrtine 75% alkohola sa jednom četvrtinom vode. Iako je razblažen i dalje ima efikasna dezinfekciona svojstva. Umočite čistu krpu u rastvor i natrljajte celu spoljašnju stranu obuće, a zatim ostavite cipele da se osuše oko 15 minuta.

Prebrisavanje alkoholom je čest način dezinfekcije obuće
Kada dezinfikujete spoljni deo obuće razblaženim alkoholom, ostavite je da se osuši

5. Izbeljivač (varikina) - Ovaj dezinficijens namenjen je isključivo za belu, platnenu obuću. Rastvor za trljanje spoljašnje strane obuće se pravi od jednog dela varikine i pet delova vode. Postupak je isti kao kod korišćenja alkohola, a nakon toga treba ostaviti cipele da se osuše u dobro provetrenom prostoru pre ponovnog obuvanja.

6. UV svetlo za dezinfekciju cipela - Najlakši i najefikasniji način ali ujedno i najskuplji. Korišćenjem uređaja sa ultraljubičastim svetlom u trajanju od 45 minuta, ubija se 99,9% bakterija sa površine obuće. 

Skup ali najefikasniji način dezinfekcije obuće je UV zračenje
Skoro stopostotno uništavanje bakterija sa obuće moguće je uz ultravioletno svetlo

7. Pranje u veš mašini - Ovaj način dezinfekcije se ne može primeniti na svu obuću, niti nakon svakog nošenja. Pranje u mašini dozvoljeno je ako su u pitanju platnena obuća i patike. Isto tako, ručno pranje u vrućoj vodi sa deterdžentom dobar je način da se uradi dezinfekcija.

Obuća se dezinfikuje pranjem u vrućoj vodi ili u veš mašini
Pranje platnene obuće u vrućoj vodi ima značajnu dezinfekcionu moć

8. Barijera za dezinfekciju obuće na ulazu - Upotreba kvalitetne dezobarijere obezbeđuje da se izvrši dezinfekcija obuće na ulazu, a sprečava unos mikroorganizama na obući na dva načina:

  • Svojim neravnim reljefom vrši mehaničko odstranjenje prljavštine i štetnih klica.
  • Prisutnim antibakterijskim rastvorom vrši hemijsku dezinfekciju obuće, i zato je bitno odabrati najbolje sredstvo za dezobarije koje će ovo dejstvo omogućiti.
Antibakterijski otirači idealni za dezinfekciju obuće na ulazu
Dezobarijere ispred ulaznih vrata savršen su način da obuću dezinfikujete pre ulaska u prostorije

Koliko je važna dezinfekcija spoljašnje strane obuće, toliko je bitno tretirati njenu unutrašnjost. Kao što se dezinfekcija ruku ne sprovodi samo na dlanove, a na nadlanice ne, tako su i oba dela obuće jednako važna. Dezinfekcija unutrašnje strane neophodna je za sprečavanje stvaranja ili eliminaciju gljivica koje su glavni izazivači infekcija stopala, a koje se mogu zadržati u cipeli i do 20 meseci.

Dezinfekcija obuće od gljivica

Dezinfekcija unutrašnjosti obuće eliminiše gljivice
Sprej protiv gljivica upotrebljava se za dezinfekciju unutrašnjosti obuće

Obuća ima glavni zadatak da štiti naša stopala, ali ponekad mi imamo obavezu da zaštitimo stopala od obuće. Zašto i kako to treba da radimo?

Zašto dezinfikujemo obuću od gljivica?

Spore gljivica su mikroskopske, ne vide se ali su prisutne svuda oko nas. Njihovom razvoju pogoduje vlažna i tamna sredina koja je u zatvorenoj obući i te kako prisutna. Ako tome pridružimo dug period nošenja cipela, povećanje broja gljivica je neizbežno i ugrožava zdravlje stopala.

Zato je neophodna redovna dezinfekcija unutrašnjosti obuće koja će maksimalno smanjiti rizik od razvoja infekcije stopala, i sprečiti gljivična oboljenja noktiju. Ovo je ujedno odličan način eliminisanja neprijatnih mirisa koji su prateća pojava ovih oboljenja.

Kako dezinfikovati obuću od gljivica?

Gljivice su veoma uporni mikroorganizmi i njihovo lečenje dugo traje, zato treba sprečiti mogućnost nastanka ovih oboljenja. Glavno oružje je naravno dezinfekcija unutrašnje strane obuće, a videćete da su veoma jednostavni načini na koje se ona sprovodi:

1. Provetravanje i posušivanje obuće - Prva stvar koja je neophodna za uništavanje gljivica u unutrašnjosti obuće je njeno održavanje suvom. Izlaganje sunčevoj svetlosti će delovati fizičkom metodom dezinfekcije i imati baktericidno i fungicidno dejstvo.

Uništavanje gljivica provetravanjem obuće
Nakon nošenja obuću treba ostaviti na vazduhu ili još bolje na suncu, da se dobro osuši

2 . Prskanje sprejom ili posipanje praškom - preparati koji imaju fungicidno dejstvo su veoma često preporučeni kao način dezinfekcije. Pored toga što uništavaju gljivice, pružaju obući prijatan miris. Nakon upotrebe spreja obuća se ne ispira a prašak ne istresa iz nje.

Zaštita stopala od gljivica uz prašak za dezinfekciju obuće
Specijalni praškovi za dezinfekciju obuće od gljivica su odlični u zaštiti stopala

3. Soda bikarbona i sirće - Ova kombinacija smanjuje aktivnost gljivičnih spora i može pomoći u uklanjanju neprijatnih mirisa. Alkoholno ili jabukovo sirće treba razblažiti i sipati u bočicu sa rasprskivačem. Nakon posipanja unutrašnjosti obuće sodom bikarbonom, tu površinu treba isprskati napravljenim rastvorom, istrljati čistom krpom i ostaviti na suvom mestu da odstoji 12 sati.

Sirće i soda bikarbona dezinfikuju obuću
Kombinacije sirćeta i sode bikarbone je savršena i lako dostupna za dezinfekciju obuće

Dezinfekcija obuće sprovodi se uglavnom na lak, ponekad možda manje lak način, ali sigurno daje rezultate i štiti kako vaša stopala tako i celokupno zdravstveno stanje.

Činjenice i saveti vezani za dezinfekciju obuće

Istraživači u Americi su testirali đonove hiljada cipela i otkrili da skoro 40 odsto uzoraka obuće sadrži crevne bakterije koja izazivaju dijareju ili bolesti tankog i debelog creva

Istraživanje sa Univerziteta u Arizoni otkrilo je da je u roku od samo dve nedelje od nošenja nove cipele, ona postala kontaminirana sa 440.000 jedinica bakterija, a 27% od ukupnog broja bakterija bila je dobro poznata Ešerihija koli (Escherichia coli) 

Ovi podaci su više nego dovoljni da nas navedu na zaključak da je dezinfekcija obuće preko potrebna procedura koju treba sprovoditi svakodnevno. Nakon svih iznetih načina kako dezinfikovati cipele, za kraj možemo dodati samo par saveta:

  • Vodite računa o bezbednosti prilikom dezinfekcije obuće. Ako koristite hemijska sredstva za tretiranje obuće obavezno zaštitite ruke, oči i nos. 
  • Ako su vam cipele mokre - osušite ih. Uklonite uloške, napunite cipele nekim novinama i ostavite ih da vise preko noći u dobro provetrenom prostoru. 
  • Počnite redovno da koristite sprejeve i ostala sredstva za ubijanje klica i smanjenje neprijatnih mirisa, i na taj način prevenirajte razvoj mikroba.
  • Ako nemate vremena za kompletnu dezinfekciju obuće, koristite jednokratne navlake za cipele tokom boravka u prostoru i na taj način sprečite prenos mikroorganizama sa cipela na okolinu.
  • Vodite računa da dezinfekciona sredstva koja kupujete i koristite budu kvalitetna i prilagođena materijalu od koga je obuća napravljena. 

Savetujemo da pogledate i iz velikog asortimana higijenskih podloga i dezinfekcionih sredstava odaberete najbolje za sebe.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing