fbpx Dezinfekcija obuće - Uputstva, saveti i sredstva

Dezinfekcija obuće je neophodna

Pri svakom pomenu dezinfekcije, najčešće se misli na proceduru koja se odnosi na ruke i površine sa kojima su one u kontaktu. Dezinfekcija obuće retko kome padne na pamet iako je neophodna, jer je obuća značajan vektor prenosa i nakupljanja patogenih mikroorganizama.

Sa samo nekoliko preparata, u nekoliko jednostavnih koraka i uz pomoć metoda za dezinfekciju, možete dezinfikovati sve vrste obuće, čak i papuče. Mnogi koraci su isti za sve materijale, od tkanine i kože do sintetike, ali postoje  i jedinstvene razlike koje treba pratiti uz vodiče za čišćenje specifičnih cipela. 

Zašto je bitna dezinfekcija obuće?

Eliminisanje patogenih klica sa obuće dezinfekcijom
Hiljade štetnih bakterija koje nosimo na đonovima treba dezinfekcijom uništiti

Patogene klice koje se u velikom broju mogu naći na obući, mogu preživeti nekoliko sati ili dana ako se ne istretiraju rastvorom za dezinfekciju. Dodatna istraživanja su utvrdila da u zavisnosti od vrste mikroorganizama, oni mogu preživeti i biti zarazni čak i duže od tog vremena. 

Opasnost od širenja štetnih mikroba i infekcije ne leži samo u prisustvu bakterija na obući, već i u njihovoj transmisiji na sve površine po kojima se u cipelama krećemo. Da bi se izbegla mogućnost prenosa infekcije, uz dezinfekciju obuće je i dezinfekcija prostora od velike pomoći.

Dodirivanje samih cipela, ili pak površine na koju su hodanjem prenete bakterije može dovesti do oboljevanja, a dezinfekcija obuće u velikoj meri sprečava širenje bakterija, čuva zdravlje i produžava životni vek cipela, patika, ili sandala. Zbog svega toga možemo reći da je dezinfekcija obuće veoma bitna, a indikacije za njenu primenu brojne.

Indikacije za dezinfekciju obuće