fbpx Obeležavanje parking mesta - Cena, zahtev, iscrtavanje

Oznake za parking mesta


Koliko puta ste čuli žalbe prijatelja da su neki vozači zauzeli dva parking mesta ispred zgrade ili da je neko ko nije zaposlen u firmi zauzeo parking mesto predviđeno za zaposlene? Verujemo da svakodnevno slušate ovakve priče, ali i da ste veliki broj puta baš vi bili u takvoj situaciji. 

Zbog ovakve prakse nepropisnog zauzimanja parking mesta, od velike je važnosti da se pravilno obeleži i iscrta parking prostor ispred kuće, zgrade ili poslovnog objekta. Na koji način?

Sadržaj stranice:

1. Iscrtavanje linija za parking
2. Kako pravilno da obeležite parking ispred zgrade, kuće i drugog privatnog prostora
3. Zahtev za obeležavanje parking mesta
4. Oznake za obeležavanje parking mesta
5. Dodatno osiguranje za vaše parking mesto
6. Pravilno obeležen parking omogućava funkcionalno i brzo parkiranje

Iscrtavanje linija za parking

Obeležavanje parking linija
Iscrtavanje linija za parking mesta

Parking zone u Beogradu, ili opšti parkinzi u bilo kom drugom gradu, koji nisu dobro organizovani mogu biti uzrok nesuglasicama i verbalnim sukobima vozača, uz istovremeno narušavanje bezbednosti vozača i vozila. Iscrtavanje linija za parking omogućava da ovaj prostor postane funkcionalan i bezbedan.

Za iscrtavanje parking mesta koriste se šabloni - košuljice ili pruge, koje omogućavaju povlačenje ravne linije.

Za obeležavanje parking mesta horizontalna signalizacija se izvodi punom belom linijom širine 0,1 m.

Parking mesto označava se tako što se duža strana obeležava u celosti a kraća strana 1/2 svoje dužine.

Sva javna parkirališta i garaže u nekom gradu imaju iscrtana parking mesta, što su odradile nadležne službe. Mi prilikom parkiranja na takvim mestima ne razmišljamo ko je bio zadužen za obeležavanje. Ta tema se nametne kada želimo da privatan prostor, parking ispred kuće, zgrade ili svoje firme, pravilno obeležimo za parking mesta, na šta svakako imamo pravo.

Kako pravilno da obeležite parking ispred zgrade, kuće i drugog privatnog prostora

Parking ispred zgrade
U dvorištu zgrade često se iscrtavaju parking mesta

Prema pravilniku o parking mestima, (u sklopu pravilnika o uslovima i normativima za planiranje i projektovanje stambenih zgrada i stanova u programima stambene podrške)  postoje jasno definisane dimenzije parking mesta po kojima treba vršiti iscrtavanje.

Adekvatno obeležavanje parking mesta ispred zgrade ili drugog privatnog prostora, podrazumeva obavezno prethodno upoznavanje sa svim potrebnim pravilima vezanim za ovu aktivnost. Šta je neophodno znati i uraditi?

  • Podneti Zahtev za obeležavanje parkirališta 
  • Dobiti dozvolu nakon pismenog odobrenja zahteva 
  • Raspitati se i saznati standardne dimenzije parking mesta

Zahtev za obeležavanje parking mesta

Prva stvar od koje počinjemo je pisanje Zahteva za obeležavanje parkirališta ili postavljanje opreme puta. 

  • Zahtev se podnosi na šalteru pisarnice Sekretarijata za saobraćaj, Beograd, ulica 27.marta broj 43-45.
  • Uz zahtev se prilaže potvrda o uplaćenoj taksi, a cena je 330 dinara (iznos naknade za februar 2023.).
  • Odgovor o prihvatanju ili odbijanju zahteva stiže u pismenoj formi.
  • Ako je zahtev odobren i dobijena dozvola, rešenje se šalje JKP “Put”, nakon čega njihove ekipe izlaze na teren.
  • Detaljne informacije o podnošenju zahteva možete naći na sajtu Sekretarijata za saobraćaj, odeljenje za stacionarni saobraćaj.

Oznake za obeležavanje parking mesta

U zavisnosti od prostora koji treba iscrtati, na raspolaganju su tri vrste iscrtavanja oznaka koje određuju mesto i način parkiranja:

1. Upravno parkiranje

Iscrtavanje upravnog parkinga
Obeležena parking mesta za upravno parkiranje

Upravno parkiranje je parkiranje pod uglom od 90 stepeni u odnosu na put. Parking mesto se standardno iscrtava belim linijama dužine 5m, širine 2,50m. 

2. Koso parkiranje

Obeležavanje parkinga pod uglom
Način iscrtavanja parking mesta koji su pod određenim uglom

Obeležavanje parkinga koji ide ukoso u odnosu na put. Iscrtavanje parking mesta vrši se belim linijama koje mogu biti pod uglom od 45, 60 ili 75 stepeni u odnosu na put, od čega zavisi dimenzija linija parking mesta.

3. Podužno/paralelno parkiranje

Iscrtavanje paralelnih parking mesta
Pravilno iscrtavanje parkinga uz dužinu puta

Paralelno parkiranje je parkiranje uz dužinu puta. Obeležavanje ovakvog parkinga vrši se uz ivicu kolovoza/trotoara, sa desne strane u odnosu na smer kretanja vozila, dužinom od 6m a širinom od 2m.

Ukoliko se obeležava privatni parking zgrade, kuće, firme, koji pripada javnim površinama (dvorište, ulica…) moraju se poštovati standardi dimenzija parking mesta. 

Ako se radi o iscrtavanju unutar privatnog poseda (dvorište kuće) vlasnik može sam odrediti koju dimenziju parking mesta želi.

I pored obeležavanja parking mesta na privatnom prostoru, dešava se da to mesto zauzme neko ko nema pravo na njega. U takvim slučajevima rešenje postoji u postavljanju parking stubića ili barijera, kao dodatnom osiguranju za parking mesto.

Dodatno osiguranje za vaše parking mesto

Vlasnici kuća sa tzv. otvorenim sistemom parkiranja, van ograđenog prostora (na prilazu kući), kao i stanari zgrada sa zajedničkim parkingom, često nailaze na problem neautorizovanog parkiranja.

Ukoliko želite da sprečite zauzimanje vašeg parking mesta ili blokiranje ulaza u garažu, zaštita i oprema za parking predstavljaju pravi izbor za vas.

Predlažemo nekoliko rešenja:

Parking barijere - koriste se za zaštitu pojedinačnog parking mesta, uočljive su žute boje, može biti stubna ili zaobljena. Postavljanjem blokirate mogućnost parkiranja drugim vozačima.

Parking graničnici - omogućavaju bezbedno parkiranje zaustavljajući točkove vozila na određenoj razdaljini od drugog vozila ili prepreke, i na taj način smanjuju rizik od oštećenja automobila.

Ugaoni odbojnici - čijim postavljanjem na stub ili ivicu zida smanjujete rizik da prilikom manevrisanja oštetite automobil.

Točak-podupirač - garantuje sigurnost vašeg parkiranog vozila, pogotovo ako se radi o vozilu većih dimenzija i težine.

Reflektujući stubići - najčešće korišćena opreme za zaštitu, u ponudi su različitih visina, kao i veliki izbor reflektujućih čunjeva.

Pravilno obeležen parking omogućava funkcionalno i brzo parkiranje

Pravilno obeležavanje parking mesta ispred zgrade ili kuće, u okviru privatne firme, tržnog centra ili pak hotela, donosi u prostor za parkiranje uređenost, funkcionalnost i bezbednost. 

Dobro iscrtan parking koji poštuje dimenzije parking mesta, usmerava vozila da se pravilno i nesmetano parkiraju, a efikasnost takvog prostora je znatno uvećana.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing